Czas na pokazanie światu modelarskiemu, postępy prac nad nowym projektem
W sumie można by go nazwać "Projektem Covidowym", a to ze względu na to, że przyczynkiem do powstania tej makiety był lockdown. Wówczas zamknięto naszą modelarnię klubową, przez co nie można było pracować nad poprzednimi projektami, odwołano majówkę w Wolsztynie... więc modelarnię stworzyłem sobie w pracy, po godzinach, a klimat linii kolejowych węzła wolsztyńskiego (który bardzo mi się podoba), odtworzymy na modułach
Tak powstał pomysł budowy rzeczywistej, małej stacyjki Żodyń, która znajdowała się na linii Sulechów - Wolsztyn. Dodatkowym bodźcem, który sprawił, że rozpocząłem budowę akurat tej stacji, był zakupiony parę lat temu - od właściciela makiety stacji Okunin ( @luc1979
, znajdującej się także na tej linii - model budynku stacyjnego firmy Hornby. Wymiary skrzynek to 82x30, stacja składa się z 9 segmentów + 2 skrzynki przejściowe na profil Fremo. Materiał torowy to Roco Line 2.1, sygnalizacja kształtowa Viessmann, napędy podmakietowe MTB. Na dzień dzisiejszy, makieta jest w około 90% skończona.
Na poniższych zdjęciach widać poszczególne stopnie zaawansowania prac
Plan układu torowego stacji:
Pierwsze przymiarki torów
Montaż detali w postaci kanałów pędniowych pod torami, pomalowane zostały także semafory kształtowe
Małe porównanie z fotką oryginału
Powstał płot betonowy oraz peron ułożony z płytek przez Krzyśka i spatynowany przez Rafała. Pokazał się także pierwszy tłuczeń oraz zieleń podstawowa
Pod makietą tworzyłem w tzw międzyczasie, plątaninę przewodów
C.D.N.

Na poniższych zdjęciach widać poszczególne stopnie zaawansowania prac
Plan układu torowego stacji:
Pierwsze przymiarki torów

Montaż detali w postaci kanałów pędniowych pod torami, pomalowane zostały także semafory kształtowe

Małe porównanie z fotką oryginału

Powstał płot betonowy oraz peron ułożony z płytek przez Krzyśka i spatynowany przez Rafała. Pokazał się także pierwszy tłuczeń oraz zieleń podstawowa

Pod makietą tworzyłem w tzw międzyczasie, plątaninę przewodów

C.D.N.
-
7
-
10
- Pokaż wszystkie