• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Makieta domowa Stacja Łosice

matekw

Znany użytkownik
Reakcje
19 0 0
Witam. Po podglądaniu działu kolejowego stwierdziłem iż należy wrócić do marzeń z dzieciństwa. Jako, że nie mam możliwości na tort (nawet mały) to wybór padł na moduły z którymi jakoś sobie poradzę logistycznie:).

Na modułach planuję stacyjkę z mijanką na jednotorowym szlaku. Budynek pochodzi z miejscowości Loitz (stąd nazwa - na razie robocza). Tory jakich chcę użyć to A-gleisy. Nie planuję z nimi jeździć na imprezy więc rozjazdy nie stanowią problemu (dla taboru też:)). Wymiary całości to 258 x 50 cm (3 x 86x50).

Łosice stacja v3b.jpg

Układ zieleni jeszcze nie jest dopracowany. Lewa skrzynka, jeszcze do końca nie mam pomysłu co tam dać. Przejazd z prawej mam zamiar zrobić strzeżony. Droga będzie brukowana.
Sygnalizacja pojawi jak zgłębię temat, chyba że ktoś mi w tym pomoże nanosząc ją wcześniej;). Byłbym zapomniał - miejsce i epoka - Niemcy przełom lat 60-tych i 70-tych.

Pozdrawiam
Mateusz

P.S. Chyba wszystko napisałem. Pytania, sugestie, konstruktywna krytyka mile widziane:).

P

Paweł Piotr

Gość
W niemieckiej sygnalizacji kształtowej wg starego systemu semafory kształtowe na małych stacjach oznaczano dużymi literami alfabetu (A, B, C, D, E, F), przy czym tutaj oznaczenia A i F odnoszą się do semaforów wjazdowych, które powinny być na modułach (skrzynkach) poprzedzających stację z lewej i prawej strony.
Wg nowego systemu semafory wyjazdowe oznaczane są literą P z numerem toru (dla wyjazdów w kierunku przeciwnym do rosnącego kilometrowania linii) oraz literą N z numerem toru (dla wyjazdów w kierunku zgodnym z rosnącym kilometrowaniem linii).

Załączniki

Zbyszek Patej

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Miło jest spotykać na forum ludzi z podobnymi marzeniami do swoich. Pomysł mi się podoba. Życzę wytrwałości w realizacji. Proponuję peron wyłożyć płytkami chodnikowymi. Ja kupiłem kartonowe w Laserprojekt przez allegro. Są też z tego co wiem odlewy gipsowe u kolegi z forum.(też ze stolicy:)).