• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Tabor ST44-717

Rudd

Użytkownik
Reakcje
99 6 0
Witam wszystkich,

Chciałbym wam przedstawić moją przygodę a zarazem relacje z budowy ST44.
Jako że nie zapowiada się abyśmy w najbliższym czasie doczekali się typowo Polskiego gagara z wiadrami w naszej skali, postanowiłem spróbować swoich sił i wziąć się za budowę upragnionego ST44. Bazą do budowy jest model czeskiej T679.1 od Roco oraz zestaw UMF, który udało się odkupić od jednego z kolegów z forumTT. Jako że jest to mój pierwszy w życiu model robiony własnorecznie bardzo chętnie wysłucham rad bardziej doświadczonych kolegów.

A poniżej pare fotografii z pierwszych godzin prac przy modelu.

Po wstępnej obróbce i z przymierzonymi szybami.
Troche trzeba było się naszlifować aby ostatecznie przednie szyby zaczęły pasować. Byłem też zmuszony rozciąć boczne szyby gdyż za bardzo rozpychaly budę lokomotywy na boki (cieżko też bylo je zamontować) stąd decyzja aby lewa i prawa strona były osobno.

ST44 budowa1.jpg

ST44 budowa2.jpg

Następnie przewiercone zostały lampy pod wkłady oraz otwory na dachu pod trąbki.

ST44 budowa3.jpg
ST44 budowa4.jpg

Pierwsza też w życiu styczność z elementami fototrawionymi :eek:
Było to nielada wyzwaniem zważając na fakt iż mój warsztat jest bardzo skromnie wyposażony. Do nadania odpowiedniego kształtu drabiny posłużyły zwykłe kombinerki. :p
I jak na pierwszy razcoraz posiadany ''sprzęt'' chyba wyszło dobrze, nie zepsułem :D

ST44 budowa5.jpg

Niestety nie posiadam pożadnego aparatu i staram się robić najlepsze zdjecia jak tylko mogę moim telefonem...:rolleyes:
Spróbuje jutro zrobić zdjęcie w lepszym świetle wraz z zamontowanymi elementami dachu pod, które mam już nawiercone otwory. :cool:

W trakcie budowy zorientowałem się, że brakuje w moim zestawie anteny oraz szkiełek do wiader... Mam cichą nadzieje, że kolega @Ranger pomoże jakoś w tej kwestii? :X3:

Czy któryś z kolegów mogłby podpowiedzieć jakiego podkładu najlepiej użyc do pomalowania budy? Widziałem że polecają do zwykłych modeli jasno szary podkład od Tamiya. Czy nada się też i tutaj? Zaznaczę tylko iż nie posiadam jeszcze kompresora (mam aerograf ULTRA), oraz odpowiedniego stanowiska do malowania. Dlatego pomyślałem nad zakupem wcześniej wspomnianego podkładu w puszce / sprayu od Tamiya. :niepewny:

Z początku chciałem odwzorować maszyne ST44-717 w malowaniu CARGO, lecz po rozmowie z kolegą @mae , który uświadomił mnie że musiałbym usunać z czoła lokomotywy wloty powietrza. Nie za bardzo mam pomysł jak się do tego zabrać aby nie zostały po nich ślady. Możliwe iż skończy się na tym że lokomotywa zostanie pomalowana na kolor zielony kiedy miała jeszcze wspomniane wloty na czołach lokomotywy.

Jest też trzecia opcja zważając na fakt iż nie mam kompresora ani odpowiedniego stanowiska do malowania oraz odpowiednich farb. Może znajdzie się ktoś chetny pomóc usunąć wloty z czoła lokomotywy i pomalować bude w niebieskie barwy CARGO....

Reasumując od dwóch dni cieszę się budową i czasem spedzanym nad swoją lokomotywą umilając wyczekiwanie na SU45-118 od MTB....

old_jawa

Znany użytkownik
Reakcje
1.791 62 1
Czy któryś z kolegów mogłby podpowiedzieć jakiego podkładu najlepiej użyc do pomalowania budy? Widziałem że polecają do zwykłych modeli jasno szary podkład od Tamiya. Czy nada się też i tutaj? Zaznaczę tylko iż nie posiadam jeszcze kompresora (mam aerograf ULTRA), oraz odpowiedniego stanowiska do malowania. Dlatego pomyślałem nad zakupem wcześniej wspomnianego podkładu w puszce / sprayu od Tamiya. :niepewny:
Ja używam podkładu AK Interactive 400 ml spray szary lub biały, w zależności od potrzeb. Podkładu Tamiya nie miałem jeszcze w ręce natomiast różne spreje od nich tak - i mogę z czystym sumieniem polecić. Są to spreje którymi łatwo się maluje i ładnie rozprowadzają lakier. Podejrzewam, że podkład od nich także spełni swoje zadanie. Natomiast odnośnie malowania - utrudniłeś nieco sobie zadanie kupując model z szarym podwoziem, łatwiej było kupić z czarnym i odpadło by malowanie wózków. Wloty powietrza można zeszlifować pilniczkami modelarskimi a jak za głęboko pójdzie to użyć szpachlówki Tamiya. Natomiast jeszcze odnośnie malowania - jakbyś dokupił kompresor to jest dostępny zestaw Hataki do lokomotyw PKP Cargo. Haczyk jest jeden, jest linia blue (pod pędzel) lub red (pod aerograf), nie ma natomiast linii orange którą to serią najlepiej się maluje aerografem. Trzeba by było decydując się na zestaw red trochę poeksperymentować na jakimś złomie modelarskim. Jak nie miałem aerografu to dobrze mi się malowało także lakierami samochodowymi motip-dupli w spreju. Jeżeli nie będzie odpowiedniego koloru można zobaczyć do mieszalni lakierów i poprosić o dorobienie natomiast pytanie jaką dadzą końcówkę do spreju tzn. czy będzie dobrze rozpylać na małe powierzchnie. Z taśm maskujących polecam także Tamiya. Jakbyś miał jakieś pytania pisz. Pozdrawiam i kibicuję projektowi.

OP
OP
Rudd

Rudd

Użytkownik
Reakcje
99 6 0
Ja używam podkładu AK Interactive 400 ml spray szary lub biały, w zależności od potrzeb. Podkładu Tamiya nie miałem jeszcze w ręce natomiast różne spreje od nich tak - i mogę z czystym sumieniem polecić. Są to spreje którymi łatwo się maluje i ładnie rozprowadzają lakier. Podejrzewam, że podkład od nich także spełni swoje zadanie. Natomiast odnośnie malowania - utrudniłeś nieco sobie zadanie kupując model z szarym podwoziem, łatwiej było kupić z czarnym i odpadło by malowanie wózków. Wloty powietrza można zeszlifować pilniczkami modelarskimi a jak za głęboko pójdzie to użyć szpachlówki Tamiya. Natomiast jeszcze odnośnie malowania - jakbyś dokupił kompresor to jest dostępny zestaw Hataki do lokomotyw PKP Cargo. Haczyk jest jeden, jest linia blue (pod pędzel) lub red (pod aerograf), nie ma natomiast linii orange którą to serią najlepiej się maluje aerografem. Trzeba by było decydując się na zestaw red trochę poeksperymentować na jakimś złomie modelarskim. Jak nie miałem aerografu to dobrze mi się malowało także lakierami samochodowymi motip-dupli w spreju. Jeżeli nie będzie odpowiedniego koloru można zobaczyć do mieszalni lakierów i poprosić o dorobienie natomiast pytanie jaką dadzą końcówkę do spreju tzn. czy będzie dobrze rozpylać na małe powierzchnie. Z taśm maskujących polecam także Tamiya. Jakbyś miał jakieś pytania pisz. Pozdrawiam i kibicuję projektowi.

Masz racje co do podwozia. W momencie gdy szukałem dawcy nie było innego modelu ogólnie dostępnego ( takiego z czarnym podwoziem ) a że akurat miałem okazje zakupić ten konkretny egzemplaż w korzystnej cenie to się długo nie zastanawiałem.

Możliwe że zdecyduję się na dniach na zakup kompresora, bo w cześniej czy pózniej i tak się przyda / będzie potrzebny. Następnie będe myślał nad doborem farb. (Tu też nie zapadła jeszcze ostateczna decyzja, w jakie malowanie iść ). Na obecna chwilę jest jeszcze trochę rzeczy do dokończenia przy modelu jak montaż brakującej anteny i dopieszczenie niektórych elementów. Udało mi się znaleźć chwilę aby coś tam pogrzebać przy budzie. Było troche poprawek przy oknach oraz udało się zamontować wentylator.

Niby święta i powinno być więcej czasu wolnego ale jak to czasem bywa każdy wie :D

Myśłe teraz jak najlepiej zabrać sie do zniwelowania szczeliny między budą a przednimi zgarniaczami mojego gagara.

Załączniki

mae

Aktywny użytkownik
Reakcje
457 0 1
Dobrze Ci idzie, natomiast jak nigdy nie malowałeś sprayem czy aerografem to chyba lepiej jakbyś się uczył malować na czymś innym, szkoda tej budy na naukę. Kup sobie jakiś model plastikowy i pomaluj go. Jak planujesz się bawić w modelarstwo to nie ma co zwlekać z aerografem i kompresorem.

garou

Znany użytkownik
Reakcje
5.030 447 99
Dobrze Ci idzie, natomiast jak nigdy nie malowałeś sprayem czy aerografem to chyba lepiej jakbyś się uczył malować na czymś innym, szkoda tej budy na naukę. Kup sobie jakiś model plastikowy i pomaluj go. Jak planujesz się bawić w modelarstwo to nie ma co zwlekać z aerografem i kompresorem.
Ja bym się o model aż tak nie martwił patrząc jak autor przeróbki poradził sobie z tym malowaniem zgarniacza: https://forum.modelarstwo.info/attachments/img_3676-jpg.1022198/

garou

Znany użytkownik
Reakcje
5.030 447 99
Przecież to jest fabrycznie pomalowany zgarniacz.
A to przepraszam.... OK, przyznaję.... nie doczytałem całego wątku i myslałem, że autor wątku buduje jakiegoś prywaciarza (stąd wziąłem ten zgarniacz za przeróbkę). Nie wiedziałem, że były wypusty z tak pomalowanymi zgarniaczami. Dopiero teraz, doczytałem, że bazą do budowy jest model czeskiej T679.1... :cenzura:... zaś rada kolegi jest jak najbardziej odpowiednia. Ja też popróbowałbym gdzieś na boku. Kiedyś jedną budę ST44 w TT właśnie tak przeznaczyłem na złom bo bez prób bawiłem się w znawcę tematu. Suma sumarum doszło do wżerów farby w plastik i zniszczenie powierzchni. Teraz nawet nie pamiętam co to były za specyfiki...

@Rudd ,trzymam kciuki za realizację. Zajrzałem teraz do NET-u i widzę, że 717 ma teraz epizod w niebieskich barwach Cargo, ale wcześniej była standardowo pomalowana na zielono z żółtym pasem. Jeśli kolega wybierze to malowanie, a nie całe zielone (pośrednie z lat 2005-2009), to na pewno zaciekawi mnie technika wykonania żółtego pasa. Osobiście przerobiłem jedną ST44 w wielkości H0, ale użyłem taśmy maskującej 1mm..... W tej skali "ujdzie w tłumie" ale jest za grubo, nie wiem czy teraz nie użyłbym 0,5mm (są takie na allegro), albo innej techniki jego wykonania. Ciekawi mnie jak kolega to zrobi w skali 1:120 jeśli wybierze to malowanie 'pierwotne'.
Niestety na tym forum mało kto zdradza swoje techniki, dlatego takie tematy uważam za najcenniejsze na forum jednak modelarskim, a nie forum "zdjęć gotowych modeli" będących często reklamą manufaktur.

Ostatnio edytowane:
Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Relacje TT/TTm/TTe 6