• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

ST43

mae

Aktywny użytkownik
Reakcje
457 0 1
Przyszedł czas na zestaw ST43 od UMF. Zestaw zastępuje budę od MTB wykorzystując oryginalne podwozie. Jestem na etapie pasowania głównych części, tak żeby budę dało się założyć i zdjąć bez wkładu siły :p Pasowanie okienek również w toku. Szybki są ładnie i do czystej budy ładnie się wpasowują, mam nadzieję, że nie będę miał dużo z nimi problemów gdy w otworach na szybki pojawi się farba. Odlew z grubsza oczyszczony, częściowo nawiercony. W tej chwili szpachluję niedoskonałości/dziurki w odlewie.

IMG_2481.jpg
IMG_2482.jpg
IMG_2483.jpg
IMG_2484.jpg
IMG_2485.jpg
IMG_2486.jpg

Mam nadzieję, że wszystko się uda ładnie złożyć bez utraty jakichś części. Zestaw już wyleciał z oferty UMF, więc będzie to pewnie jedna z niewielu lokomotyw zbudowanych z tego zestawu. Jak widać tylna część kabiny wypada w połowie jednego okienka, będę musiał to jakoś zamaskować. Mam zamiar zrobić tradycyjne brązowe zasłonki z PKP. Może wiecie czy ktoś produkuje kalkomanie lub wydruki takich zasłonek bez mocno widocznego rastra?

Jacek765

Znany użytkownik
GGM
SMK Katowice
NAMR
Reakcje
3.804 65 3
Świetnie to wygląda. Ale czy dobrze widzę chcesz robić od razu budę z założonym pokrowcem na przodzie kabiny? Myślę że lepiej zrobić te pokrowce jako naklejki samoprzylepne nakładane na już pomalowany model.

garou

Znany użytkownik
Reakcje
4.984 447 99
Jak wy naklejacie te cyferki i literki foto-trawiomne? Śladów kleju nie widać, a i jak zakładam trzyma się dobrze.... (bok budy).

OP
OP
M

mae

Aktywny użytkownik
Reakcje
457 0 1
Cyferki/literki kleję UHU Epoxy extra strong - dwuskładnikowy klej. Długo schnie, ale jak już złapie to trzyma mocno. Używam homeopatycznych ilości tego kleju na każdą cyferkę. Mam nadzieję, że faktycznie nie będzie go widać po nałożeniu podkładu :D Pokrowce są zrobione z polistyrenu 0,1 mm z odbitymi wlotami wentylacyjnymi (które Ostbahn zrobił na swojej blaszce do ST-43). Naklejka na pewno nie dałaby tego efektu, byłaby nienaturalnie płaska.

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
3.115 66 5
Mnie zawsze zastanawia, dlaczego dajecie te trawione elementy przed malowaniem..... Jak później malowane są te elementy.... :niepewny:

OP
OP
M

mae

Aktywny użytkownik
Reakcje
457 0 1
Wszystko co się da (co zasadniczo nie przeszkodzi w malowaniu) kleję, bo niestety każdy element klejony do farby trzyma się tylko farby :p Łatwo takie elementy urwać razem z farbą, niszcząc sobie model.

OP
OP
M

mae

Aktywny użytkownik
Reakcje
457 0 1
Prace idą dalej, model dostał kolory bazowe, maluję detale i usuwam niedoskonałości.

IMG_3100.jpg
IMG_3101.jpg
IMG_3103.jpg
IMG_3104.jpg
IMG_3105.jpg
IMG_3106.jpg
IMG_3107.jpg
IMG_3108.jpg
IMG_3110.jpg

Niestety już po malowaniu zorientowałem się, że modelowi brakuje jakichś drzwiczek rewizyjnych :/ Brak ten jest dość widoczny niestety i chyba będę musiał na tym etapie je dorobić i dokleić... Chyba każda ST43 ma te drzwiczki, więc raczej nie mam wyjścia.

braki.jpg

(źródło obrazka: ilostan https://ilostan.forumkolejowe.pl/in...&seria=100&lok=13796&numer=368&title=ST43-368)

Kolejny element który za późno wychwyciłem to za długie parapety przy żaluzjach.

parapety.jpg

Niestety to także wyłapałem dopiero po malowaniu :/ Nic z tym już nie zrobię, natomiast jak ktoś ma budowę zestawu przed malowaniem, to zalecam pozbycie się tego naddatku.

Na tym etapie generalnie jestem zadowolony. Równoległe pasy niestety łatwo zdradzają czy inne elementy są poprawnie położone względem nich, ale myślę, że wszystko wygląda spoko.

JakubR

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
962 1 0
Bajeczka! Ile bym dał aby w TT-ce mieć takie jubilerskie umiejętności...

Co do klapek, są to wsypy do piasecznic (dziwne że po wewnętrznych stronach są, a od czół nie ma). W tej kwestii nie pocyganisz i musisz dorobić je musowo;)

Magic

Znany użytkownik
Reakcje
6.385 38 4
Robota super wykonana.(y) A na tych zdjęciach kolory pięknie spasowane.
Mam pytanie odnośnie tego elementu:
element.jpg

Ta kreska obok na budzie chyba została zaszpachlowana, a to w nią chyba powinien być wklejony ów element? Przynajmniej tak wynika ze zdjęcia, które kolega zamieścił.
element 2.jpg
element 3.jpg

Absolutnie proszę nie brać tego za czepialstwo. Jak napisałem wyżej praca jest super, ciekawi mnie po prostu dlaczego tak wynikło?

OP
OP
M

mae

Aktywny użytkownik
Reakcje
457 0 1
Dorobiłem brakujące drzwiczki za pomocą polistyrenu 0,1 mm, nożyka farby i kleju.

20250403_173040.jpg
20250403_172905.jpg

Części rzecz jasna nie są idealne, ale trudno o lepszą powtarzalność przy ręcznej robocie. Myślę, że jest ok.