• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

ST43 problem z elektroniką

Pawel

Aktywny użytkownik
H0e
Reakcje
435 2 1
Posiadam model ST43 z zabudowaną płytką z elektroniką do sterowania światłami i dekoderem ZIMO MX645. Do tej pory wszystko działało bezproblemowo, ale wczoraj kilka razy zdejmowałem budę w celach mechanicznych i po kolejnym złożeniu w całość pojawił się problem: model jeździ do przodu skokami, do tyłu płynnie, nie działają światła pod F0, czasami bez żadnego F-a włączają się losowo niektóre światła, bez logiki.
Sprawdziłem wizualnie czy nie odlutował się jakiś kabelek, ale wszystko jest ok.
Dodatkowo sprawdziłem model z innym dekoderem, niestety było to samo, czyli wygląda że problem nie jest po stronie dekodera. Skontaktowałem się z producentem płytki, ale nic nie wymyśliliśmy.
Może ktoś ma jakiś pomysł co się mogło stać?

jareksut

Aktywny użytkownik
Reakcje
1 0 0
Miałem podobny problem tyleże z ST44. Na nowo zaprogramuj adres dekodera płytki a potem dołącz dekoder i zaprogramuj go na ten sam adres co płytka oświetlenia. U mnie zadziałało.

OP
OP
Pawel

Pawel

Aktywny użytkownik
H0e
Reakcje
435 2 1
No i po kłopocie, odlutowany jeden kabelek od odbieraka prądu, a że się zaczepił, to wyglądało że jest ok...

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
DCC 8
DCC 18
DCC 4
DCC 2
DCC 16