• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Pytanie? Srebrny mat, bez widocznego pigmentu?

kajko

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Witam wszystkich forumowiczów, jestem tutaj nowy i zwracam się do Was z prośbą.

Otóż, szukam srebrnej farby, matowej, bez widocznego pigmentu, tzn. żeby nie mienił się pod światło, jak brokat, powierzchnia ma być jak najbardziej gładka, jednolita. Najlepiej też, żeby to była farba wodorozcieńczalna.

Z góry dziękuję za wszelką pomoc.

Pozdrawiam..
kajko

OP
OP
K

kajko

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
@teigrekty2 Dziękuję za odpowiedź. :)

To nie chodzi o stopień odbicia światła, tylko o grubość zawartego w farbie ziarna/pigmentu, który przy większej gradacji mieni się punktowo, jak brokat. :) A ja szukam farby z najdrobniejszym ziarnem, żeby to iskrzenie było niewidoczne pod wpływem światła.

Może ktoś zna jakąś farbę w sprayu, srebrną, matową, która ma powyższe właściwości, to niekoniecznie musi być farba typowo modelarska? ;)

Magic

Znany użytkownik
Reakcje
6.756 41 4
@kajko, farby do graffiti mogą mieć w palecie barw. Kiedyś coś takiego miałem, ale nie pamiętam już marki. Motip też może mieć. Minusy takie, że to nie wodorozcieńczalna farba. I nie wszykie są mocne (z reguły chrom daje właśnie taką szarość, z tym, że ściera się przy dotyku).
GOLD
Może Koledze się przyda.

Astro

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
10.540 301 15
Zawsze możesz nałożyć chrom Molotov (daje niemal idealne odbicie, rozcieńczasz alkoholem, ale jest rzadki sam w sobie) a potem położyć na to lakier mat (np wodorozcieńczalny akryl vallejo).

teigrekty2

Znany użytkownik
NAMR
Reakcje
4.769 112 11
W takim razie sâ dwie opcje, jedna o której napisal Kolega @Astro , lub farba o nazwie "Platinum mist"-czyli oficjalna barwa uzywana przez Amerykañski Amtrak. Faktycznie srebrny o bardzo drobnej gradacji, ale nie wiem czy dostêpny w Polsce.