• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Sprzet DCC dla poczatkujacych

A

Adam-H0

Gość
Nie wiem, czy wam sie spodoba ale przed jakims czasem dostal odemnie jeden z czlonkow forum myszke i buster zeby mogl zaczac dzialac digitalnie - rozkrecilo sie dorobil sie lepszego sprzetu i sprzet wraca do mnie gdzie juz czeka nastepny chetny na ten sprzet :D
myslalem sobie ze kazdy z zaawansowanych modelarzy ma jakies manele ktore leza i przeszkadzaja - pomysl byl zeby zrobic bank pomocy mlodzierzy - jak sie ktorys wykaze ze zbudowal modul lub tort to dostaje na poczatek taki sprzet na rozruch :p

zarzadzac moglby ktos z forum, kto ma troche wiecej czasu lub jest juz na emeryturze 8)

co sadzicie o tej inicjatywie - ja sprawdzilem i uwazam ze warta kontynuacji :LOL: :LOL:

KPEV1884

Aktywny użytkownik
Reakcje
1 0 0
No właśnie ja poszukuje :D Ale raczej wolał bym odkupić "w dobrej cenie".
Jak mój mały misterny plan wypali to bede miał dodatkowy zasilacz Roco 10725 i wtedy mogę się w pobawić w wypozyczanie :D
A ma ktoś może na zbyciu DCC roco konkretnie mysz i booster :?:

Jaro

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
Znam taką inicjatywę z innego forum i tam taki wątek nazywa się "Oddam za darmo".Polega na tym,że sprzętu może używać osoba ,która go otrzymała,albo zdać innej osobie potrzebującej z forum-jesli rzecz nie jest dalej potrzebna lub odesłać do poprzedniego właściciela.Nie może natomiast tej rzeczy sprzedać np. na Allegro.I-o dziwo-to nawet działa.Był chyba tylko jeden przypadek próby sprzedaży "na lewo".Nie wiem,jakby to działało tutaj.

KPEV1884

Aktywny użytkownik
Reakcje
1 0 0
Kwestia uczciwości wzgledem środowiska i szacunku dla modelarzy którzy to zainicjowali.Z technicznego punktu widzenia sprzęt trzeba by oznaczyć w taki sposób aby był rozpoznawalny,i w którymś z tematów informować kto komu coś oferował lub wypożyczył na zasadzie działania komentarzy pozytywnych lub negatywnych.

Reakcje
2 1 0
A jak ktoś sobie przywłaszczy?Może być taka sytuacja że komuś nie będzie się chciało odesłać takiego sprzęciku, i co wtedy? Albo nie odeśle wszystkiego, booster se zostawi a mysz wyśle.

KPEV1884

Aktywny użytkownik
Reakcje
1 0 0
he no to jest typowe myślenie kombinatorów(zaznaczam że nie pije tu do Ciebie tylko do merytoryki Twojego postu).Albo ktoś jest uczciwy i w środowisku chce być za takiego uważany,albo jest oszustem.Sprzęt jest w "dzierżawie" do momentu jak jest potrzebny,nikt nie okreslił czy na rok czy na pięć lat.Ktos kto to wypozyczył np kupuje sobie zestaw gdzie ma dcc i przekazuje elektronike przechodnią następnemu na liście,i w ten sposób to funkcjonuje.Można wprowadzić jeszcze coś takiego że za dzierżawke ktos dokupuje jakąś pojedynczą rzecz do sprzętu przechodniego.Patronat nad tym wszystkim mogliby pełnic moderatorzy forum,patronat w sensie wiedzy gdzie to w danej chwili jest i co mamy jeszcze w dyspozycji i np ja mam multi mouse na zbyciu Ty to potrzebujesz moderator to wie i pisze do mnie że wysyłamy to do Pawełka.Oczywiście moderator nie może przyjąć odpowiedzialnosci materialnej za sprzet,wszystko musi działac pod hasłem zaufanie.

Jaro

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
A jak ktoś sobie przywłaszczy?
Nie pamiętam,czy nie była to jedna z dopuszczalnych form.Otrzymywałeś sprzęt i mogłes go używać do końca życia.Nikt po domach nie chodził i nie sprawdzał.Nie było obowiązku oddawania np. po roku czy miesiącu.Chodziło tylko o to,żeby sprzęt ,który ci juz nie jest potrzebny wracał do obiegu.U nas był jeden tylko przypadek wyłudzenia w sensie,że gość wystawił to na Allegro i chyba na innej stronie.Niestety zapomniał o tym,o czym warto wiedzieć czyli o tym,że w necie nic nie ginie,nawet jesli skasujesz i o tym,że łatwo jest namierzać ludzi przez niego.Im wiecej w nim sie udzielasz tym łatwiej.I namierzono go skutecznie,bo miał jeszcze własną stronę(czytaną przez rodziców :D ).Sprzęt został zwrócony bardzo szybko.
Co ciekawe-ludzie zaczęli dość uczciwie do tego podchodzić.Często widziałem posty typu:"miałem go,ale mi się juz znudził,kto następny?" I sprzęt szedł do następnego."Nabywca" płacił chyba tylko koszty przesyłki".Oczywiście minusem było to,że gdy fama sie rozeszła wzrosła znacznie ilośc userów,bo ludzie zapisywali sie tylko po to,żeby cos dostać.
Niemniej ofiarodawca dając sprzęt(a zdarzały się rzeczy bardzo wartościowe,to nie był punkt zdania niedziałającego złomu) miał prawo stawiać pewne warunki.Czyli np. wybrać samemu osobę spośród zgłaszających,albo zastosować metode:"kto pierwszy-ten lepszy" z zastrzeżeniem,że np.nie może to być osoba z dorobkiem poniżej np. 50 czy 100 postów(a nie był to warunek trudny,starzy wyjadacze mieli po 4 ,6 tysięcy,chodziło po prostu o minimalny wkład do istnienia forum,a nie,że ktoś z jednym postem zarejestrowany 5 minut wcześniej chce komórkę full wypas,albo laptopa,poza tym osoby "z dorobkiem" bardzo dbały o opinię w Internecie i ktoś z np. z 500 postami czy 1000 nawet nie próbowały oszukiwać-bo to się bardzo mści-utrata dobrego imienia w Internecie bardzo drogo może kosztować).Przy rzeczach tańszych,szło jak leci.
I działa to nadal,zreszta z dobrym skutkiem ,a i branża sie rozrosła,bo oddają ludzie masę rzeczy,komputery,telefony,monitory i wszystkie akcesoria i części zamienne,numery GG,kupony rabatowe,okna,a nawet części do samochodów sie zdarzają(a forum jest o elektronice).

Reakcje
2 1 0
Jaro napisał(a):
A jak ktoś sobie przywłaszczy?
I działa to nadal,zreszta z dobrym skutkiem ,a i branża sie rozrosła,bo oddają ludzie masę rzeczy,komputery,telefony,monitory i wszystkie akcesoria i części zamienne,numery GG,kupony rabatowe,okna,a nawet części do samochodów sie zdarzają(a forum jest o elektronice).
Jestem pod wrażeniem. Nie zawsze zdarzają się tak uczciwi ludzie :|

martinezo

Znany użytkownik
Reakcje
3 0 0
Wystarczy aby taka osoba miała "staż na Forum" i aby "organoleptycznie" była znana i polecana przez Usera Forum - wot co ;)
Inaczej Ktoś zostanie prędzej czy później... "wydymany" przez kombinatorów (*)....

Proponuję "Dostawcy narządów" lub Forumixowi zalegalizowanie takiej instytucji do tematu "Helpdesk" pilnowanego przez Userów Forum - DCC przykleić i OK - jeżeli są "Dawcy" jak AK - zagra...

* Kombinator = cwaniak.... a w RP (i nie tylko - choć to polskojęzyczne Forum...) nie brak takowych....

OP
OP
A

Adam-H0

Gość
Taki sprzet mozna tez oznakowac - znaczkiem forum czy tak jak ja zamierzam emblematem firmy i jakims napisem informacyjnym ;)

wygrawerowany emblemat - jest trudny do usuniecia i na Alegro od razu do wykrycia
:D

a pomoc w werbowaniu nowych modelarzy jest bardzo duza - nic nowego nie wymyslilem tu robia to np. modelarze lotnictwa RC - w ten sposob wciagaja nowych maniakow :D

xendx

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
A. Karczewski napisał(a):
w ten sposob wciagaja nowych maniakow :D
Bez pożyczania DCC mamy takich pełno. Np. tutaj---> viewforum.php?f=42 :D
Zresztą średnia ilość odwiedzających do ilości zarejestrowanych mówi sama za siebie.
I tak jest o około 400 userów mniej niż kilka dni temu bo poprosiłem o porządek z tymi co się przez "x" miesięcy nie logowali.

Piotr Sekuła

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Pomysł z "pożyczką na wymagany okres czasu" jest nawet, nawet, dopóty posiadacz nie sprzeda na allegro... ale na to i też są sposoby.

Mógłbym właściwie ściągnąć np. Gaugemastera i jak kto by chciał z Irlandii, to by bił się do mnie mailem... ale nic pewnego.
Albo nawet dwa.
Taki mini business. Np. 12 EUR i masz na max. 8 lat dajmy na to, po ośmiu lub wcześniej zwracasz... a jak tylko np. 8 mies., to zwracam od razu te 4 EUR...

Marzenie ściętej głowy ;)

OP
OP
A

Adam-H0

Gość
Temat moze cichy ale ja staram sie dalej pomagac

OBECNIE SPRZET DIGITALNY jest zapakowany i w drodze do naszego kolegi z forum MELCHIORa - zeby mogl rozpoczac dzialalnosc DCC

co pomoze mu wybrac dobra droge na przyszlosc - jak dorobi sie nowego porzadnego sprzetu ten wroci do PONOWNEGO WYPOZYCZENIA

milej zabawy

Adam :D

red2405

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Mnie się bardzo, bardzo podoba wspomaganie młodzieży !!
Cenię każdego młodego człowieka, który woli modelarstwo od
durnych gier komputerowych.
Co prawda wiele do zaoferowania nie mam, bo sam niedawno zacząłem,
ale mam dekoder ROCO, którego nie mogę zresetować i nie chcę mi się szukać
jak to zrobić.Jednak pod fabrycznymi ustawieniami działa.
Chętnie dam go do obiegu, może nawet ktoś sobie z nim poradzi.
Gdyby się przydał, to proszę kolegę Adama o kontakt w celu wysłania.
Skoro już temat zaczął... :D

OP
OP
A

Adam-H0

Gość
Ciesze sie ze ktos sie dolacza do tej mikrej inicjatywy ;)

Jestem ciekaw jak kolega Melchior dlugo bedzie potrzebowal sprzet - widac rozwija sie nie tylko technicznie ale i gospodarczo. :D

Sa juz nastepni chetni - wiec kolego do dziala :?

co do adresu na zbieranie sprzetu dla poczatkujacych to jestem w trakcie organizowania czegos w Polsce - koszty Poczty sa wtedy w normie.

red2405

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
A już myślałem że temat upadł :( . Pozbyłem się co prawda tego "dziwnie zachowującego się" dekodera ale mam dobry, bo wszystkie zmieniam na Lenz`a.
Więc trzymam je dla początkujących :D

M

Melchior

Gość
Ogłoszenie ogłoszeniem, rozwój gospodarczy rozwojem...
Szkoda że reklama nie powoduje przypływu gotówki, bo bardzo chętnie przekazał bym łańcuszek o oczko dalej, chociaż jak Panu zależy mogę odesłać z powrotem,
w tym momencie jest mi to naprawdę obojętne.

OP
OP
A

Adam-H0

Gość
Myslalem, ze przy tak glosnym poruszaniu sie po forum jest i efekt ;)
ja nie dla siebie popedzam - jest jeszcze paru co by digital poprobowali :D
pozatym jestem w trakcie organizowania jeszcze paru sztuk zeby potecjal tej inicjatywy byl wiekszy 8)

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
DCC 10
DCC 10
DCC 9
DCC 176
DCC 9