• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Pytanie? Sprzęgi i bufory PIKO do zestawu startowego.

Lucky

Znany użytkownik
Reakcje
1.545 3 0
Cześć

Potrzebuję kupić sprzęgi Piko do wagoników jakie dostałem. Czy może mnie ktoś pokierować do sklepu, lub jakiejś aukcji?
Czy jest to jakiś konkretny typ, w ogóle do kupienia?
Może ma ktoś i by odsprzedał?
Na zdjęciu nie ma oczka i sprężynki.
Potrzebuję takie 3 sprzęgi i 3 bufory okrągłe wtykane na zatrzask.
Oczywiście jeśli komplet to 2, albo 4 to nie ma problemu :)

Pozdrawiam
Łukasz.

IMG_20210526_181446.jpg

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
13.601 558 30
To, co jest na zdjęciu, to wyjęty (nie wiadomo, po co) element mechanizmu krótkiego sprzęgu (tzw. KKK) ze standardowym gniazdem sprzęgu (wg NEM), w które jest włożony niekompletny sprzęg (brak uszka). Wystarczy wyjąć ten stary sprzęg z gniazda (ściskając dwie, wystające z tyłu gniazda, końcówki tzw. "jaskółczego ogona") i włożyć w to miejsce nowy, kompletny standardowy sprzęg (do kupienia w każdym sklepie modelarskim) - na zdjęciu leży "do góry nogami", oczko powinno być od góry.

sprzęg standardowy.jpg

Pozostała część mechanizmu, widoczna na zdjęciu kolegi @Lucky, a także brakująca sprężynka, jest częścią zamienną konkretnego modelu i w każdym modelu może wyglądać inaczej. Żeby to kupić, najlepiej jest znać numer części według listy części zamiennych danego modelu, a co najmniej znać numer katalogowy modelu (wagonu czy lokomotywy), żeby dało się zidentyfikować numer samej części.

OP
OP
Lucky

Lucky

Znany użytkownik
Reakcje
1.545 3 0
IMG_20210526_191352.jpg
A, to już coś wyjaśnia, tyle że w wagonikach brakuje właśnie tych mechanizmów, tzn są, ale otwór do mocowania docelowego sprzęgu jest wyłamany i nie posiadam go.

Andrzej Harassek

Zespół forum
Donator forum
Reakcje
13.601 558 30
Tak jak pisałem przed chwilą, potrzebny jest numer części, a co najmniej numer katalogowy modelu, do którego ta część jest potrzebna. Podobnie jest ze zderzakami, zderzaki od jednego modelu nie muszą pasować do innego.

OP
OP
Lucky

Lucky

Znany użytkownik
Reakcje
1.545 3 0
Zderzaki są potrzebne do lokomotywki (taka imitacja parowozu z doczepianym tendrem) jakie by nie były jakoś je wkleję. W lokomotywie są otwory pod zderzaki, natomiast w tendrze były na stałe i jeden jest złamany.
Pomyślałem że usunę drugi, nawiercę otworki i wkleję jakiekolwiek zderzaki.

Andrzej Harassek

Zespół forum
Donator forum
Reakcje
13.601 558 30
Zderzaki też bywają w sklepach, poza tym zapraszam do zamieszczenia ogłoszenia w Giełdzie.

OP
OP
Lucky

Lucky

Znany użytkownik
Reakcje
1.545 3 0
Paaanie, to jest to, nawet sprężynki widzę że są w komplecie. Sprzęgi w cenie wagonu, ale nikt nie mówił że będzie łatwo :)

Podziękowania

Andrzej Harassek

Zespół forum
Donator forum
Reakcje
13.601 558 30
to jest to, nawet sprężynki widzę że są w komplecie. Sprzęgi w cenie wagonu
Zwracam koledze @Lucky uwagę na to, że w tym linku nie ma sprzęgów, a jedynie mechanizm krótkiego sprzęgu z gniazdem sprzęgu i ze sprężynką. Same sprzęgi, czyli to, co na moim zdjęciu wyżej, trzeba dokupić dodatkowo (bo jak rozumiem, te kolegi są uszkodzone - brak uszka).

Edit:

Sprzęgi są tu - dodatkowe 16 zł.

Ostatnio edytowane:
OP
OP
Lucky

Lucky

Znany użytkownik
Reakcje
1.545 3 0
Panowie już wszystko gra.
Gość od którego kupiłem zestaw (miał być w stanie idealnym) dziś zamówił na mój adres w podanym przez Kolegę wolfik sklepie uchwyty, a sprzęgi kupiłem na allegro po 1,65, akurat ostatnie 4 szt.

Wybaczcie moje lamerstwo, ale zatrzymałem się jeszcze na starym Piko z warczącymi silnikami i zardzewiałymi zaczepami.

To co można kupić dzisiaj to bajka.. Taka SM42 która mamy z synkiem od paru dni właściwie płynie po torze, słychać tylko szum kół w starych cysternach :)

OP
OP
Lucky

Lucky

Znany użytkownik
Reakcje
1.545 3 0
No i lipa. Uchwyty mają za długie wąsy, nie mieszczą się w prowadnicach.
Wymontuję koła, a wagoniki kontener zaliczą, bo to sensu nie ma żadnego...

Jak mawiał mój kolega to "rzeźbienie w g..nie"

OP
OP
Lucky

Lucky

Znany użytkownik
Reakcje
1.545 3 0
Nie wiem, kupiłem na OLX dla syna na dzień dziecka. Na fotkach w oryginalnym pudełku, w opisie stan idealny, a przyszło w pudełku po butach z połamanymi zaczepami.
Daj spokój, te wagony nie są tego warte.

Mamy już trochę torów, 5 rozjazdów (Piko A-Gleis) dwa loki i 5 cystern (stare Piko).
Do zabawy wystarczy.

Wyleczyłem się z kupowania na takich portalach.

Jak to coś zmieni, to lokomotywa BR80 z osobnym tendrem, dwa wagoniki osobowe, dwu osiowe (krótkie) + zestaw torów (bez podłoża) i zasilacz.

Wygląda na 97933, tylko tory mamy bez podłoża. Widocznie jakaś starsza wersja.

Ostatnio edytowane:

Adam Kobyliński

Znany użytkownik
GGM
Reakcje
1.258 69 6
Dla mnie nic, ale dla Ciebie owszem, ten numer wpisujesz na stronie Piko w dziale spare parts i szukasz części zamiennych :) Jeżeli chcesz wywalić te wagoniki to przyślij mi je, przydadzą się do treningu. Za wysyłkę zapłacę :)