• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Sposób na wykonanie bruku.

Realistah0

Nowy użytkownik
Reakcje
6 3 0
Dzien dobry, chciałbym przedstawic mój prosty sposob na bruk lub peron brukowy.
1. W cienkim styrodurze nozykiem lub inny cienkim przedmiotem wycinamy krztałty kamieni.
2. Pomalowac farbą akryl lub modelarską pożądanymi kolarami.

3. Pedzlem wklepac białą pastele.

4. Mieszanką przesianego piasku i gipsu lub kleju gipsowego zrobic taki piaskowy pyl.

5. Pyl sypac na bruk dzieki temu powstanie nam fajna fuga.

Moim zdaniem dla poczatkujacych modelarzy calkiem dobra opcja.

Flotoma

Znany użytkownik
Reakcje
6.663 5 0
Przepis całkiem dobry.
Polecam piankę stosowaną w płytach obustronnie pokrytych warstwą tektury. Płyty używane są np. do konstrukcji stojaków ekspozycyjnych w marketach. Występuje pod nazwą FOAM X - płyta piankowo kartonowa.

Andrzo

Znany użytkownik
Reakcje
1.392 2 1
Ja polecam do tego płytki spienionego PCV. Do nabycia na sztuki różne grubości np. tu:
https://kotebi.eu/plyty-pcv/745-pcv-spieniony-300mm-bialy.html

Kiedyś też dostałem takie kawałki od znajomego z firmy reklamowej, który to wyrzucał do śmieci.

Łatwa obróbka i trwały efekt. Styrodur chyba gorzej się maluje, łatwo go uszkodzić mechanicznie.

Do odciskania kostki brukowej jest fajna metoda z wykorzystaniem małego pędzelka szkolnego do malowania farbami. Trzeba z takiego pędzelka usunąć włosie i ten metalowy element co trzymał włosy ukształtować w prostokąt. W ten sposób mamy narzędzie do odciskania kostki brukowej. Trzeba tylko dobrać kształt odpowiedni do skali.