• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Mój ZNTK Sporadyczne projekty z południa Wrocławia

niko_46

Nowy użytkownik
Reakcje
2 0 0
Dzień dobry! Jest to mój pierwszy wątek jak i post na forum!
Moim aktualnym, pierwszym projektem modelarskim jest adaptacja modelu ET21-442 Piko na lokomotywę ET21-98 ze zbiorów KSK Wrocław.
Docelowo model ma mieć: czarne ramki reflektorów, białe obręcze buforów, czerwone akcenty na wózkach, biało-czerwone uchwyty na tarcze, niebieskie elektromagnesy, szare ostrza (czy to odpowiedni termin?) zgarniaczy, szare poręcze, nowe kalki (gdzie potrzebne + herb miasta) oraz fototrawione numery od Ostbahn'a.
Nie będę zmieniał malowania, ponieważ w teorii i model i 98 noszą schemat z lat 70, aczkolwiek różnią się odcieniami kolorów.
Tutaj pierwowzór:
inspiracja.jpg

Aktualnie pomalowałem dopiero ramki reflektorów z jednej strony i eksperymentowałem z ręcznym malowaniem biało-czerwonych detali (raczej zastąpię to kalką)
Tak to wygląda, lewy reflektor niepomalowany, zamontowany bez sygnału:
ramki.jpg
A tu na torze, wszystkie ramki na czarno:
na torze 1.jpg
Mam też dwa pytania do doświadczonych:
Jak pomalować obręcze buforów? Możliwe, że po prostu zamówię pomalowane bufory jako część zamienną z modelu ET21-386, ale może jest jakiś nietrudny sposób?
Gdy otrzymam już zamówione fototrawione numery, jaki jest najlepszy sposób na ich montaż?

Pozdrawiam serdecznie!

ffox

Administrator
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
4.278 16 0
Osadzić zderzak w wkrętarce (dać na małe obroty) i delikatnie pędzelkiem dać białą farbę. Taka prowizoryczna metoda...
Robiłem dokładnie tym sposobem i chyba łatwiejszego, i szybszego sposobu nie ma. W razie niepowodzenia (np. zbyt szeroka ramka) zmywasz i lecisz od nowa.
Ależ szkoda, że nie ma tej na niskie numery, że też PIKO nie poszło o ten jeden krok dalej. Szkoda
Tu zestaw żaluzji: https://ostbahn-mk.pl/produkt/detale-et21/
Pomalować, dokleić i gotowe.

saabal

Aktywny użytkownik
Reakcje
158 10 1
A dobrze, że wyszedł ten dialog, bo wiemy, że z oryginału PIKO możemy wybrać odpowiednią bazę, możemy skorzystać z blach @Ostbahn , a podejrzewam, że dało by się zamówić u w.w również blachy między drzwi i okienko.

No i wiemy teraz, że ET21 możemy podzielić na:
*Wysokie numery
*Średnie/przejściowe
*Niskie

Pozdrawiam

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 240
Tabor 410
Tabor 76
Tabor 54