• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Spis treści czasopisma "Świat kolei"

CoCu

Znany użytkownik
Reakcje
1.935 119 22
A dokładnie, to "Spis treści czasopisma 'Świat kolei' w latach 1988-2003 i w latach 2004-2007".
Plik w formacie PDF.
Zawiera dwa kompletne spisy treści, dałączone niegdyś do "Świata kolei". Jeden obejmował pisma wydane w latach 1988-2003, a drugi wydane w latach 2004-2007.

Niemal identyczny plik znalazłem przypadkiem w sieci. Poprawiłem (poprzez wykadrowanie) każdy ze skanów składowych, co nieco poprawiło jakość i czytelność.
Zaznaczam, że skany oryginalnie były robione jako pliki GIF, więc jakość nie jest wspaniała.

Oto link do spisu:
http://www.cocu.vxp.pl/Spis%20tre%c5%9b ... 4-2007.pdf

Reakcje
0 0 0
Jestem już stalym czytelnikiem Swiata Kolei. Kupuje to pismo w MPiK w Bydgoszczy. Wydanie staranne i ciekawe, jednak nie wszystko podoba mi się. Uwazam, ze za mało jest wiadomości dla modelarzy a już szczególnie w innych skalach niż H0. Wiem, ze w zagranicznych pismach tez tak jest, ale tam pisma sa w zasadzie poswiecone wyłącznie sprawom modelarstwa i dlatego "volens-nolens" kupuje tamte pisma....a wolalbym polskie.

OP
OP
CoCu

CoCu

Znany użytkownik
Reakcje
1.935 119 22
Czy ktoś z Was słyszał, by wydawca 'Świata kolei' w jakikolwiek sposób udostępniał cyfrową wersję pisma?
Pytam, bo na półkach w regale mam ileś tam roczników tego pisma, ładnie przechowywanych w segregatorach. Prawda jest jednak taka, że leży to tylko i zajmuje w sumie ogrom miejsca, a człowiek od zakupu i przeczytania niemal do tego w ogóle nie zagląda. Wyszukiwanie czegokolwiek jest trudne, zaś w dzisiejszych czasach w dobie internetu większość informacji dużo łatwiej i szybciej można znaleźć w moment w sieci.
Łatwiej byłoby przechowywać i przeszukiwać te roczniki, gdyby były w formie cyfrowej. Ale nie mam na myśli po prostu skanów, bo wtedy nie da rady szukać tekstu. Tylko plik PDF normalnie z tekstem i zdjęciami.