Tam takie z eBay'a...
Nowy Ganz
... e tam z eBay'a

, znowu ktoś próbuje naciągnąć Nas, bo zapewne ofertą zainteresują się głównie Polacy, skoro chodzi o serię SM41.
Już kilka dobrych lat temu były na węgiersko-języcznym forum internetowym o kolei, trudno powiedzieć jakim (stare czas), bez podania autorów fotografii.
Odnalazłem ostatnio na dysku przenośnym wiele ciekawych zdjęć ściągniętych dawno temu z sieci i przeniesionych kilak lat temu na wspomniany dysk. Myślę, ze Kolega
PingwinRico nie pogniewa się jak zamieszczę te same zdjęcia w "oryginalnej, węgierskiej wersji". Dodatkwo kilka innych zdjęć ściągniętych od Braci Węgrów, w tym lokomotywa bez możliwości rozszyfrowania oznaczeń na kabinie oraz w ciekawym malowaniu, ale reflektory wskazują, że chyba ma coś wspólnego z PKP, a może bardziej z polskim przemysłem ?
1.
SM41-01 z dodatkową tabliczką na barierce czołowej
DVM2-10-504 (oznaczenie węgierskie). Prawdopodobnie jest to zdjęcie fabrycznie nowej SM41-01 w hali fabryki Ganz-MÁVAG wykonane w 1960 lub 1961 r.
2 i 3. Zaprezentowana już przez
PingwinRico lokomotywa
SM41-52 zapewne na placu fabrycznym firmy Ganz-MÁVAG.
4 i 5. Kolejne dwa zdjęcia przedstawiają SM41 (-176 ?) w hali Ganz-a, oraz prawdopodobnie

SM41, lub DVM2-2 dla polskiego przemysłu [reflektory wyglądają na PKP-owskie

, ale lokomotywa ma na boku kabiny oznaczenia
"nie-PKP-owskie" (niestety nieczytelne), brak też oznaczeń na czołownicy]. Jak mam zanotowane w nazwie zdjęć (z rozszyfrowanego tekstu ze strony węgierskiej) pochodzą one z pamiątkowej książki opublikowanej z okazji 125 rocznicy powstania fabryki GANZ. Początki fabryki sięgają 1844 r., tak więc książka jest z 1969 r.
Przy okazji Wszystkim czytającym ten wpis, oraz ich bliskim i rodzinom, składam życzenia zdrowych, spokojnych i wesołych Świąt Bożego Narodzenia