• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

SP45 / SU46 - malowanie

zdeniu

Znany użytkownik
Reakcje
432 13 17

Bronco_Billy

Znany użytkownik
Reakcje
1.764 20 1
Powyższa fotka Pana Suchorolskiego z MTP ma raczej zachwiany balans bieli, barwy bliższe fabrycznym są oddane chyba lepiej na tej fotce:

MTP, 301Da, 11.06.1973, fot.T.Suchorolskia.jpg

Wyżej wklejoną przez Kolegę @KoVaL fotkę jako oddającą barwy fabryczne widziałbym bardziej tak jak poniżej. Co nie zmienia faktu, że w ten sposób prowadzona dyskusja o odwzorowaniu barw prowadzi donikąd - każdy widzi co innego na swoim monitorze:

SP45-071, 11.06.1973, fot.T.Suchorolski.jpg

OP
OP
zdeniu

zdeniu

Znany użytkownik
Reakcje
432 13 17
Dziękuję wszystkim za zaangażowanie.
To fakt, co monitor to inne kolory, może ktoś jednak się trafi kto zna jakimi kolorami (RAL) były malowane i zechce się tym podzielić.
Nie jest to póki co temat pilny, tak więc mam czas :)

Tomek K

Znany użytkownik
FREMO Polska
KKMK
Reakcje
396 5 1
Litości!!!!! Ile razy można tłumaczyć, że za "czasów komuny" nie było RAL ani innej palety!!!! Był zielony ciemny, oliwkowy itp. czyli takie jak widać i jakie podobne (wg aktualnie kupującego) były dostępne! RAL to sobie można dobrać teraz na podstawie zdjęć - co jak wiadomo będzie dość subiektywnym wyborem.

OP
OP
zdeniu

zdeniu

Znany użytkownik
Reakcje
432 13 17
Litości!!!!! Ile razy można tłumaczyć, że za "czasów komuny" nie było RAL ani innej palety!!!! Był zielony ciemny, oliwkowy itp. czyli takie jak widać i jakie podobne (wg aktualnie kupującego) były dostępne! RAL to sobie można dobrać teraz na podstawie zdjęć - co jak wiadomo będzie dość subiektywnym wyborem.
Nie wiem kolego na czym polega Twój problem, ale skoro masz go to po co w ogóle się udzielasz, pytanie zostało zadane do osób które chcą i potrafią pomóc, a Ty nie musisz się spinać i produkować wbrew swojej woli.
Poza tym nie przypominam sobie abyś Ty ani nikt inny kiedykolwiek tłumaczył mi coś na temat RALi za "czasów komuny", czego również nie znalazłem na forum.

A ten RAL to co to takiego? Pewnie od jakiegoś anglojęzycznego (jak zwykle) skrótu, zgadłem?
Pewnie masz rację, zapewne jaki cała masa innych skrótów, np. H0 której to wszyscy używają nie mając z tym problemu.

D

Dampflok

Gość
Nazwa RAL to skrót zaczerpnięty od nazwy niemieckiej instytucji utworzonej w latach dwudziestych XX wieku: Reichsausschuss für Lieferbedingungen, od roku 1980 roku nazywanego: Niemieckim Instytutem Jakości i Oznaczeń RAL Deutsches Institut für Gütesicherung und Kennzeichnung e. V. J

axer1970

Znany użytkownik
Reakcje
157 1 0
Dzięki koledze Dampflok'owi za wyjaśnienie skrótu RAL. Teraz już wiem w czym rzecz.:)
[DOUBLEPOST=1461770606][/DOUBLEPOST]
A czy nie istniała jakaś nasza norma PN, czy BN na te kolory?
Sądzę, że normą były zielone barwy. A różne na pojazdach odcienie tej zieloności wychodziły w zależności od tego jaką farbę dostarczono do magazynu...

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
14.046 578 30
Poza tym nie przypominam sobie abyś Ty ani nikt inny kiedykolwiek tłumaczył mi coś na temat RALi za "czasów komuny", czego również nie znalazłem na forum.
Chyba niepotrzebnie kolega zdeniu się unosi. Na temat RAL w czasach dawnego PKP dyskutowaliśmy parę razy, m.in. tu Tomek pisał, że nie stosowano systematyki RAL: http://forum.modelarstwo.info/threads/en57.30035/#post-522936
Nie zmnienia to faktu, że próbujemy dochodzić (drogą przybliżeń), jakie kolory RAL odpowiadają mniej więcej tym, stosowanym wówczas na PKP. Rezultaty tych dociekać też były tu omawiane:
http://forum.modelarstwo.info/threads/tabor-z-warsztatu-telewizor11.21758/page-16#post-276633
http://forum.modelarstwo.info/threads/kolory-ral-pkp.14819/
Zwłaszcza interesujący jest ten wątek:
http://forum.modelarstwo.info/threads/malowanie-lokomotyw-sp45-w-latach-70-tych.12967/#post-172842
Przydatna może też być ta informacja:
http://forum.modelarstwo.info/threads/nowość-zestaw-farb-do-polskich-lokomotyw-cz-i.29674/page-2

Trzeba jednak pamiętać, że, jak napisał wyżej kolega axer1970, rzeczywistość bywała różna, co widać dobrze na zdjęciach, np. tych w wątku o SP45 w latach 1970-tych.

OP
OP
zdeniu

zdeniu

Znany użytkownik
Reakcje
432 13 17
Serdecznie dziękuję wszystkim udzielającym się, tym którzy chcieli pomóc i tym którzy mieli nieodpartą chęć tylko zaistnieć w wątku.

Andrzej Harassek, chyba nie do mnie pisałeś że niepotrzebnie się unoszę, bo nic takiego nie miało miejsca z mojej trony (jestem oazą spokoju) a raczej to stwierdzenie tyczyło się kolegi który nie ma siły kolejny raz tłumaczyć i prosi o litość ;)
Nie mniej jednak Twoja odpowiedź jest jedną z niewielu zawierających konkretne info (linki do pokrewnych tematów), za co dziękuję (y).

Powracając do początku, moje pytanie nie brzmiało czy w latach 70-tych były stosowane RALe, lecz w jakich kolorach mogły być pomalowane wspomniane lokomotywy oraz czy ktoś potrafiłby to podać wg kolorów RAL.
Tu właśnie jest pies pogrzebany, że co niektórzy "narwani" zamiast przeczytać ze zrozumieniem czyjeś pytanie, starają się tylko zaistnieć pisząc odpowiedzi praktycznie nic nie wnoszące.

Pytanie oczywiście nadal jest aktualne, wiele osób robiło/malowało takie modele i zapewne są w stanie rozjaśnić coś w tej kwestii (y)

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Koleje w Polsce 10
Koleje w Polsce 3
Koleje w Polsce 8
Koleje w Polsce 29
Koleje w Polsce 6