• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

SP42 z pociągami towarowymi.

elektryk33

Aktywny użytkownik
Reakcje
1 0 0
Zastanawiam się nad lokomotywą spalinową która mogła by prowadzić pociągi towarowe (choćby tylko zdawcze) z okresu 1990-1995. Jako, że posiadam z tego okresu jedynie Pikowską stonkę SP42-111 (Legnica) to zacząłem poszukiwać zdjęć w internecie dokumentujących lokomotywy SP42 w pracy towarowej. No i zdjęć tych jest niezwykle mało. Czy z tego wynika, iż SP42 do pociągów towarowych były co od zasady rzadziej wykorzystywane (a właściwe incydentalnie) czy po prostu mało jest zdjęć w internecie to potwierdzających?
Czy lokomotywę SP42-111 ktoś może widział jak ciągnie skład towarowy? Jaki ewentualnie, ze względu na przydział, pociąg towarowy mogła ciągnąć? Może chociaż zdawczy?

Rysiek

Znany użytkownik
FREMO Polska
KSK Wrocław
Reakcje
2.911 37 1
w rzeczywistości raczej rzadko (choć się zdarzało, np. gdy lok miał niesprawny kocioł lub ograniczona prędkość ze względu na zużycie grubości zestawów kołowych i nie mógł przez to pracować w ruchu pasażerskim lub wręcz wynikało to z obiegi że np. w przerwie miedzy osobowymi obrabiał jakąś zdawkę), ale za to SP42 często prowadzą pociągi towarowe na makietach :)

JacekZet

Znany użytkownik
Reakcje
486 1 0
Z tego co wiem to SP42 z Leszna obsługiwały nieraz pociągi zdawcze do Miejskiej Górki oraz osobowo-towarowe na trasach Kościan - Gostyń, Gostyń - Krobia.

AdrianL

Aktywny użytkownik
Reakcje
23 0 0
W latach 90-tych w węźle Lębork SP 42 pracowały co dziennie z osobówkami i towarami na przemian z SM 42.Szczególnie pamiętam SP 42 z towarowymi składami na linii Lębork-Kartuzy i Lębork-Maszewo-Cewice.Tu jest film na którym widać jeden taki skład towarowy z SP.

OP
OP
elektryk33

elektryk33

Aktywny użytkownik
Reakcje
1 0 0
Dziękuję wszystkim za informacje.
Reasumując można powiedzieć, iż SP42 wykorzystywana była w ruchu towarowym lecz raczej sporadycznie. A czy ktoś może podpowiedzieć mi, jakie "możliwości towarowe" posiada SP42-111 od Piko. Ale realne :)

UAZownik

Nowy użytkownik
Reakcje
14 0 0
Czy sporadycznie? W okresie niegrzewczym SU/SP42 niczym nie wyróżniały się od SM42, to samo w relacji SP30 a SM30. Sytuacja diametralnie zmieniała się w okresie jesienno-zimowym, ale w pozostałym czasie, gdy grzanie nie było wymagane maszyny te mogły swobodnie rotować ze składów osobowych na towarowe. Nie wiem jak wyglądało to przez pryzmat papierologiczny, ale na rozum SP z towarem czy na manewrach w okresie letnim nie powinno być niczym egzotycznym.

Romun

Użytkownik
Reakcje
103 0 0
Niestety z legnickimi SP 42 nie widziałem poc. towarowych., lecz widziałem stacjonujące w Jeleniej Górze maszyny SP42 z pociągami towarowymi.
Pociągi takie były uruchamiane w lipcu-sierpniu pomiędzy Jelenią Górą a Lwówkiem Ślaskim. Przedmiotem ich pracy była wywózka zbóż z elewatora we Lwówku Ślaskim.
Funkcjonował tylko jeden taki obieg, pozostałe obsługiwały SM42.
Po przyjeździe popołudniówki z Jeleniej Góry około 16:30 SP42 zabierała skład 11 wagonów zbożowych ( 3 zbiornikowe) i jechał do Jeleniej Góry, po przyjeździe do J.G. urywały się i lokiem do Lwówka po skład wieczornego pociągu (odj.18:45). W (C) obieg był podobny jednak we Lwówku SP42 przechodziła z pociągu który przyjeżdżał ok 15:00.
Obiegi takie funkcjonowały w latach 1997-1998

Roberto0

Aktywny użytkownik
Reakcje
249 0 0
Inny przyklad gdzie SP42 wyjezdzaly ostatnie kilometry ze zdawkami:
SP42-075 z poc. zdawczym TKMS 3358 Janowiec Wkp. - Gniezno, 2004-02-18

pozdrawiam
Robert Szczepaniak

Załączniki

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Koleje w Polsce 0