• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Giełda Sosnowiec – Giełda Modelarska SMK Katowice

Brejlovec

Moderator Działu Imprezy
Zespół forum
Donator forum
FREMO Polska
SMK Katowice
Reakcje
1.038 16 0
MODELOMANIA to nowe wydarzenie hobbystyczne w Międzynarodowym Centrum Kongresowym w Katowicach. Facebook wydarzenia - Modelomaniahttps://www.facebook.com/profile.php?id=61580926066748

MODELOMANIA odbędzie się 8-9 listopada 2025 r. w halach MCK przy hali "Spodka" w centrum Katowic, a SMK Katowice jest organizatorem części kolejowej wydarzenia.

MODELOMANIA to głównie Giełda modelarska. Sprzedawcy przez pełne dwa dni, w sobotę i niedzielę mogą zaoferować artykuły modelarskie ogromnej rzeszy zwiedzających, których frekwencję MCK jak zawsze zapewnia.

Dla zwiedzających jest też przygotowanych kilka ekspozycji wystawowych, w tym dioramy i małe makiety do obejrzenia modeli w ruchu.

Informacje: Modelomaniahttps://www.facebook.com/events/772331548513570/Międzynarodowe Centrum Kongresowe w Katowicach

1759059708420.jpg

Brejlovec

Moderator Działu Imprezy
Zespół forum
Donator forum
FREMO Polska
SMK Katowice
Reakcje
1.038 16 0
-
-
---
Giełda w pierwszą niedzielę 5 października 2025 r. w CKZiU w Sosnowcu, ul. Kilińskiego 31, godz.
9:00÷12:00
.

Z niecierpliwością wyczekujemy pierwszego parowozu polskiej konstrukcji -TKt48, którego premiera ma odbyć się na targach Modelomania w Międzynarodowym Centrum Kongresowym (MCK) w Katowicach

Targi Modelomania odbędą się w sobotę-niedzielę 8-9 listopada 2025 w MCK w godzinach 11:00÷18:00 - więcej tutaj: https://www.facebook.com/events/772331548513570

Zapraszamy!

1759390391641.jpg

Brejlovec

Moderator Działu Imprezy
Zespół forum
Donator forum
FREMO Polska
SMK Katowice
Reakcje
1.038 16 0
-
---Targi MODELOMANIA sobota-niedziela 8-9 listopada 2025 w MCK w godzinach 11:00÷18:00 - https://www.facebook.com/events/772331548513570

-
-
--- Giełda w trzecią
niedzielę 16 listopada 2025 r. w CKZiU w Sosnowcu, ul. Kilińskiego 31, godz.
9:00÷12:00
.

Fantastyczna "tekatka" TKt48 od PIKO już jest!

1762245379570.jpg

Zapraszamy do oglądania i nie tylko!

Ostatnio edytowane:

Jacek765

Znany użytkownik
GGM
SMK Katowice
NAMR
Reakcje
4.282 67 3

tolkmiter

Nowy użytkownik
Reakcje
27 0 0
Byłem, zdjęć nie robiłem :( ale w sumie wystarczy zobaczyć ten profil
https://www.facebook.com/profile.php?id=61580926066748
aby mniej więcej poczuć klimat.
Z mojego laickiego punktu widzenia impreza inna niż ta na Fabrycznej w Łodzi czy Hobby w Poznaniu, ale nie żałuję wycieczki do Katowic, udało mi się zamienić kilka słów z trainbrains oraz zobaczyć na żywo pulpit kostkowy (robi wrażenie), porozmawiać z przedstawicielem Piko próbując wyciągnąć informację o nowościach na 2026 zbyt dużo się nie dowiedziałem ale niby ma być nowy lok i jakiś wagon (nie wiem czy to prawda czy mnie w balona zrobił, oby nie :) ). Było ROBO ale nie rozmawiałem z p. Robertem tylko kimś trochę młodszym to o planach tak tylko się dowiedziałem że może coś będzie z towarowych jakieś wznowienie DEC z innymi numerami i może jakieś nowe malowanie ale to raczej sprawa odległa. Było kilka sklepów m.in. Makieciarz, Rybnik, Kotebi (o ile się nie mylę). Było stoisko RailBox oraz Elvis Model i bardzo duże stoisko SZYNA.PLUS nie znam tej firmy zupełnie, w necie tylko profil na FB. Kilka makiet ale nie zrobiły na mnie jakiegoś wrażenia. No i panele z poszczególnymi wystawcami udało mi się posłuchać trainbrains oraz SZYNA.PLUS, te panele dyskusyjne prowadzone przez kogoś z radia Katowice były ciekawe po każdej dyskusji był konkurs z drobną nagrodą, SZYNA.PLUS zapowiedziała w 1 kwartale 2026 wypuszczenie siódemki Kolpremu którą robi dla nich Schlesienmodelle. Fajne było to że można było wyjśc i po obiedzie znowu wrócić na tym samym bilecie (opasce). Oczywiście to była połowa, a i tak nie wymieniłem wszystkich wystawców, druga połowa to już modele samochodowe które są poza moim zainteresowaniem.

DJs

Znany użytkownik
Reakcje
1.181 0 0
Kilka fotek z Targów... (sala od lewej do prawej, jeszcze przed wejściem oglądających)

1.jpg 2.jpg 3.jpg 4.jpg 5.jpg

"Skromna wystawka" Elvis-Model i moja, pomniejszone.pl

6.jpg 7.jpg

A u sąsiadów, przez ścianę można było popróbować i kupić kawy z całego świata

8.jpg

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
14.880 621 30
Proszę nie powielać tych samych wpisów, a zwłaszcza zdjęć w różnych wątkach. A potem brakuje miejsca na dyskach forum...

Brejlovec

Moderator Działu Imprezy
Zespół forum
Donator forum
FREMO Polska
SMK Katowice
Reakcje
1.038 16 0
-
-
Ostatnia w 2025 roku Giełda, ale na szczególnych warunkach, w pierwszą niedzielę 7 grudnia 2025 r. w CKZiU w Sosnowcu, ul. Kilińskiego 31, godz. 9:00÷12:00 .

W związku z wprowadzeniem w Polsce od 1 grudnia 2025 roku drugiego stopnia alarmowego wstęp i uczestnictwo w Giełdzie podlegają szczególnej kontroli.

Do odwołania obowiązują zasady:

1. Wystawcami na Giełdzie mogą być tylko osoby z naszego grona, nam znane, które np. tradycyjnie na Giełdzie są obecne.

2. Osoby nie będące wystawcami nie mogą na Giełdę wnosić toreb, pakunków lub jakichkolwiek gabarytowych przedmiotów.

3. Wszyscy bez wyjątku rejestrujemy się przy wejściu na Giełdę, tj. wpisujemy się do księgi wejść.

Mimo obostrzeń wprowadzone zasady nie powinny nam przeszkodzić w tradycyjnym spotkaniu się, pogadaniu, uzgodnieniu dalszych działań i planów.

Widzimy się, by znów mile spędzić czas.
Do zobaczenia.

1764935710238.jpg