• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

SM42 w krajach arabskich

ffox

Administrator
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
3.816 15 0
To tylko taka ciekawostka.

Właśnie oglądam jednym okiem film "Klejnot nilu" na Polsacie, i tak z ciekawością patrzyłem na pociąg, którym główni bohaterowie uciekali.
I trochę z niedowierzaniem dostrzegłem lokomotywę SM42... praktycznie z wyglądu taka sama jak u nas! Nawet kolory takie same...
Nie omieszkałem poszukać informacji na internecie i natknąłem się na taką informację:
http://www.lokomotywy.cba.pl/faq.php?cat_id=1
"...w latach 70 trafiły nawet do krajów arabskich (widoczna na filmie „Klejnot Nilu” z Michaelem Duglasem )"

Załączniki

OP
OP
ffox

ffox

Administrator
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
3.816 15 0
Z tego co wyczytałem to trafiły właśnie do Maroka, (kraj arabski).
Ciekawe czy zachowały się tam jeszcze jakieś egzemplarze i czy na naprawy główne wracały do Polski?

EDIT:
Zdjęcie wykonane (najprawdopodobniej) w 2007 roku, więc może jeszcze coś tam takiego jeździ.

Załączniki

CoCu

Znany użytkownik
Reakcje
1.962 122 22
A z tego co pamiętam, to na forum już o tym było. I to całkiem chyba dokładnie. Tylko fotek mniej.

drlukasz

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
Do Maroka sprzedano 37 sztuk lokomotyw 6DM (oznaczenie marokańskie DG200). Sprzedaż nastąpiła w latach 1973-1975. Większość jeździ do dziś. Naprawy, przeglądy itd. (podobnie jak i elektrycznej serii 1000) wykonywane są na miejscu.
W 1982 roku 6 sztuk SM42 typu fabrycznego 6DI wyjechało do pracy w Iraku - na potrzeby przedsiębiorstwa "Dromex".

Reakcje
5 6 0
Witam
Pierwszym modelem wyłącznie na rynek polski był parowóz Pt31, natomiast drugim
modelem jest spalinówka z serii Sm42 Sp42 z tego powodu się cieszę. Mam cichą
Nadzieję, że będą następne lokomotywy w wyłącznie konstrukcji polskiej.
Pozdrawiam

CoCu

Znany użytkownik
Reakcje
1.962 122 22
Mylisz się. Model parowozu serii Pt31 nie był modelem wyłącznie na rynek polski. A wręcz nawet co poniektórzy twierdzili, że powstał jakby przy okazji robienia go na rynek niemiecki.

Reakcje
5 6 0
Witam
Masz częściowo rację w sprawie modelu parowozu Pt31.Orginał został wy produkowany w
Fabloku.W czasie II wojny światowej jeździł na kolei niemieckich jako BR19 155.

CoCu

Znany użytkownik
Reakcje
1.962 122 22
Akurat fakt, iż zostały te maszyny wyprodukowane i eksploatowane w Polsce, jest właśnie na korzyść modelarzy z naszego kraju, bo to jest przyczynek do zrobienia również wersji PKP modelu. Ale z tego co wiem, to model ten powstał właśnie z myślą o rynku niemieckim, bo jak sam wiesz i napisałeś, maszyny te były u nich eksploatowane.
Myślisz, że gdyby nie to, to by ten model powstał?

Reakcje
5 6 0
Rynek polski jest małym z porównaniu rynkiem niemieckimi i tak są wykonane nowe matryce wyłącznie dla tego modelu. Nie znam szczegółów. Może masz rację ze został przy okazji wypuszczony na rynek polski.

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Koleje w Polsce 2
Koleje w Polsce 16
Koleje w Polsce 24
Koleje w Polsce 4
Koleje w Polsce 2