• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

SM42 by Erwina Papp

CoCu

Znany użytkownik
Reakcje
1.968 122 22
Pozwolę sobie powrócić do tegoż wątku.
W tym momencie na Allegro ktoś wystawił model, który został opisany jako "SM42 produkcji pani Erwiny Papp":
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=852835686
Zapewne tym sposobem zrobię osobie sprzedającej reklamę aukcji, jednak w przypadku tej licytacji, kolejny raz spotykam się gdzieś z nazwiskiem tej Pani.
Ciekaw jestem dokonań tej osoby w temacie modeli, jakie mogłyby i mnie zainteresować, a model SM42 takowym jest.

martinezo

Znany użytkownik
Reakcje
3 0 0
Re: sm42

CoCu napisał(a):
... kolejny raz spotykam się gdzieś z nazwiskiem tej Pani.
Ciekaw jestem dokonań tej osoby w temacie modeli, jakie mogłyby i mnie zainteresować, a model SM42 takowym jest.
Poszperaj Tu na Forum - też byłem ciekaw i jeden z Kolegów dał parę przykładów ;)

SM03-422

Znany użytkownik
Reakcje
676 9 1

Z tego co pamiętam,to pani Erwina Pap wykonuje modele pojedyńcze,na zamówienie,a 10 kilometrów od siebie mam znajomego,który posiada Kp4 w wielkości HOe autorstwa w/w pani już od kilu lat,i muszę przyznać,ze nawet na dzień dzisiejszy model może powalić jakością wykonania (oczywiście full metal prócz szyb i farby).Postaram się wykonać parę fotek tej maszynki i wstawić.Pozdrawiam :)

Zbyszek

Znany użytkownik
Reakcje
961 79 5

CoCu napisał(a):
Pozwolę sobie powrócić do tegoż wątku.
W tym momencie na Allegro ktoś wystawił model, który został opisany jako "SM42 produkcji pani Erwiny Papp":
Już na pierwszy rzut oka model jest jakiś nieproporcjonalny, a kabina maszynisty ma zły kształt.

WM-MODEL

Znany użytkownik
FREMO Polska
Reakcje
1.745 15 0
Aby znaleźć info o p. Erwinie Papp, wystarczy poświęcić minutę i wpisć w wyszukiwarce "Erwina Papp". Nawet adres i telefon kontaktowy do niej jest wśród kilku znalezionych postów.
Jakby kto nie wiedział, to wyszukiwarka jest tu search.php

Za chwilę sznurek do aukcji na allegro "zginie", więc kolejny, super ciekawy oczywiście, temat będzie wisiał i czekał na... utylizację :p

Cobrix

Aktywny użytkownik
NAMR
Reakcje
152 2 0
Ja troche off topic ale w opisie tej aukcji znajduje sie cos takiego "Model posiada 9-polowy silnik".
Sa dostepne takie silniczki ? Ma ktos jakiegos linka ? Jak to sie sprawuje?

OP
OP
CoCu

CoCu

Znany użytkownik
Reakcje
1.968 122 22
WM-MODEL, rozumiem, że zgryźliwy tekst małymi literkami odnosił się do mojej chęci by temat o modelach tej Pani istniał.
Jeśli uważasz, że sam fakt iż na forum można odnaleźć dane kontaktowe tej Pani, wystarczy - to szkoda. Bo ja myślę, że skoro jest ktoś taki, kto potrafi w niedługim ponoć czasie zbudować nawet całkiem niezłe modele, może warto by było poświęcić temu kilka słów i zaprezentować jakieś zdjęcia.

Ja na przykład znam dokonania EFC-Loko, bo od niech kupuję. Więc informacji o ich modelach szukać nie muszę. Znam ich jakość, cenę i wiem ile czasu się czeka na coś. Ale od Pani Erwiny nigdy nic nie miałem okazji kupić, a wręcz dopiero teraz zaczynam wiedzieć coś więcej o jej modelach.

Ale skoro nie ma potrzeby i chęci rozwijania tematu, to zawsze można go wywalić przecież. Co za problem? Tak samo jak wiele innych tematów, w których się pisze o czyiś modelach.

wolfik

Znany użytkownik
Reakcje
1.035 1 0
Cobrix napisał(a):
Ja troche off topic ale w opisie tej aukcji znajduje sie cos takiego "Model posiada 9-polowy silnik".
Sa dostepne takie silniczki ? Ma ktos jakiegos linka ? Jak to sie sprawuje?
Kiedyś otrzymałem informację, że w modelach pani Erwiny Papp są wykorzystywane silniki rosyjskie, ale nie wiem czy one są rzeczywiście 9-polowe i czy to o tych silnikach mowa.

Reakcje
0 0 0
Witam,niedawno rozmawiałem z panią Erwiną bo zamówiłem u niej trzy modele,są to TKt48,OKz 32,Ty 51,wszystkie oczywiście full metal,a nie wykorzystywanie podwozi Piko czy Gutzold.Cena naprawdę przystępna jak na małoseryjne modele wykonywane ręcznie.Modele będą prawdopodobnie ukończone jak mówiła mi pani Erwina,kwiecień-maj 2010.Po nowym roku gdzieś w okolicach lutego pokażę konwersje modeli fabrycznych popełnione przez panią Erwinę.

WM-MODEL

Znany użytkownik
FREMO Polska
Reakcje
1.745 15 0
@CoCu, spokojnie... może byłem nieco wk* rano, bo praaawie po dwóch tygodniach wolnego, choć 8 dni sam w łożeczku :( a dziś musiałem wstawać w środku nocy do pracy :D A Ty też nie musisz być zaraz taki złośliwy :p
A nawet ta odrobina przekory się przydała, bo temat się nawet cośkolwiek rozwinął :LOL:

Młodzikowski

Znany użytkownik
H0e
Reakcje
4.559 9 0
Kiedyś otrzymałem informację, że w modelach pani Erwiny Papp są wykorzystywane silniki rosyjskie, ale nie wiem czy one są rzeczywiście 9-polowe i czy to o tych silnikach mowa.
Tak też pisze w swoim artykule autor. Silnik 9-polowy zastosowano w tym konkretnym modelu i pochodził z radzieckich samolotów wojskowych.
Sam model ma odsprężynowanie każdego zestawu kołowego, maźnice osadzone w wykrojach ostoi. No i przystępną cenę :D

corwin

Administrator
Zespół forum
Reakcje
368 2 3
Szczupły napisał(a):
Witam,niedawno rozmawiałem z panią Erwiną bo zamówiłem u niej trzy modele,są to TKt48,OKz 32,Ty 51,wszystkie oczywiście full metal,a nie wykorzystywanie podwozi Piko czy Gutzold.Cena naprawdę przystępna jak na małoseryjne modele wykonywane ręcznie.Modele będą prawdopodobnie ukończone jak mówiła mi pani Erwina,kwiecień-maj 2010.Po nowym roku gdzieś w okolicach lutego pokażę konwersje modeli fabrycznych popełnione przez panią Erwinę.
Żebyś się tylko trochę nie rozczarował.... miałem w rękach TKt48 oraz pociąg pancerny jej produkcji i niestety nie jest to dobra jakość. Model owszem wykonany z metalu ale jakość nie jest powalająca i spodziewałem się czegoś więcej, a nawet dużo więcej. Legenda tej Pani pochodzi z lat 90 gdy nie było praktycznie żadnych polskich modeli taboru. Niestety porównując do obecnie dostępnych na rynku modeli nie ma się czym podniecać.

OP
OP
CoCu

CoCu

Znany użytkownik
Reakcje
1.968 122 22
A czy ktoś z Was posiada może adres e-mail do Pani Erwiny Papp? Prosiłbym o podanie, tylko może na priv, bo nie wiem czy nie miałaby ta Pani coś przeciwko rozpowszechnianiu, no i by później roboty spamowe nie szczytały sobie i nie rozsyłały śmieci.

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 10
Tabor 5
Tabor 7
Tabor 60
Tabor 18