• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

SM42 1601

belfast

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Witam wszystkich serdecznie.
mam pytanie odnośnie lokomotywy takiej jak w temacie. Ale może od początku.. jakiś czas temu wpadłem na pomysł zaprojektowanie swojego pierwszego modelu.. wybór padł na SM42, lecz w trackie projektowania ukazał się w GPMie więc zmieniłem na 1601.. Moje wirtualne póki co zmagania można zobaczyćtutaj.. mam pytanie odnośnie wejścia do kabiny w tej lokomotywie..: czy znajduje się ono z jednej strony kabiny czy można do niej wejść w obu stron :?: i jeżeli z obu to czy są po tej samej stronie :?: poszukałem troszkę w googlach ale nie ma za wiele zdjęć więc jak ktoś ma jakieś zdjęcia i może je udostępnić albo jakieś linki do stron z zdjęciami tego egzemplarza to będę bardzo wdzięczny za pomoc.. :D
pozdrawiam :D

OP
OP
B

belfast

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
pytanie o SM42 1601

może od razu zadam jeszcze jedno pytanko:
czy projektując model od podstaw trzeba pytać o zgodę właściciela malowania aby móc go użyć :?:

Załączniki

CoCu

Znany użytkownik
Reakcje
2.001 127 22
Podobnie możesz spytać, czy producent oryginału lokomotywy nie ma nic przeciwko odtwarzania tego w modelu. Oryginał to nowa konstrukcja, więc producent nie wiadomo jakie ma na to zapatrywanie.

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
14.060 578 30
Jeżeli ma to być model na sprzedaż (gotowe modele, albo do montażu czy wycinanki), to moim zdaniem na pewno tak. Podobnie jak kolega CoCu, mam wątpliwości, czy nie trzeba też uzyskać zgody właściciela projektu samego pojazdu (producenta lokomotywy czy wagonu). Natomiast jeżeli ma to być model wykonywany jednostkowo dla siebie, to myślę, że nie ma takiej konieczności.

OP
OP
B

belfast

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
dzięki wielkie za odpowiedź :D póki co model jest tylko dla mnie samego, ale jeżeli miałby się rozmnożyć to na pewno zwrócę się do producenta :D

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 10
Tabor 5
Tabor 7
Tabor 60
Tabor 18