• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

SM31

Filip

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
Jest to próba numer 4 sklejenia czegoś kartonowego i jeżdżącego. Kartonowe jest, jeździ zadziwiająco dobrze jak na napęd na jedną oś i pobór prądu z tejże.
Nawet skręca! Co prawda na R1 już nie, ale R2 bez zgrzytów.

nie świeci, nie kopci, nie hałasuje, nie ma wnętrza, nie ma wentylatora, za to śmierdzi butaprenem jak jasny gwint :D

Pytanie: Warto kupić "prawdziwy" zestaw do sklejania czy sobie odpuścić?
(Inne moje próby w temacie pt. "Takie tam kartoniki")

P.s. uciągnie do 6 Eaosów z węglem ;P
Aha no i karton się był zmechacił :p I to bez syropu ;)

Załączniki

popowe

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
2.409 17 2
Brak mi słów. Z tym napędem to poszedłeś na prościzne ale pomysłowości to ci odmówić nie można :D

OP
OP
Filip

Filip

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
Napęd od jakiegoś parowoziku Piko jest, innego napędu nie miałem ale wsadziłem taki bo to w końcu taka próba jest. W następnej postaram się sklecic obracający się wózek :D

rocketman

Aktywny użytkownik
Reakcje
0 0 0
Filip napisał(a):
Napęd od jakiegoś parowoziku Piko jest, innego napędu nie miałem ale wsadziłem taki bo to w końcu taka próba jest. W następnej postaram się sklecic obracający się wózek :D
Nie! Po co obracający się wózek? Idź może w stronę zastosowania przesuwnych osiek!

A tak na poważnie to każdy kiedyś od czegoś zaczynał ale nie osłabiaj mnie człowieku! Wstyd z takimi fotkami wogóle wyskakiwać na forum. Idź poćwicz na czym chcesz i jak będziesz naprawdę przekonany, że coś zrobiłeś to wróć i pokaż.

PawelMa

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Jak by to powiedzieć....
Wygląd tego, co powyżej, mocno odbiega od spotykanych normalnie modeli kartonowych, plastikowych, żywicznych, mosiężnych, od zabawek Mehano, można by długo wymieniać. Na pewno masz tego świadomość.
Ale odpowiadając na pytanie z pierwszego postu - zawsze warto spróbować z - jak to określiłeś - prawdziwym modelem kartonowym. Niekoniecznie musi być jeżdżący. Jak będzie dobry, może stanąć na makiecie koło szopy. Albo poćwicz na jakims prostym modelu nastawni czy magazynu.
Popróbuj sklejanie cyjanoakrylem, nie butaprenem, poeksperymentuj z podklejaniem papieru kartonem, a nie takturą falistą, poćwicz wycinanie kartonu nożykiem, podmalowywanie krawędzi, ogólnie malowanie kartonu, pokrywanie go matowym lakierem/werniksem, żeby się nie mechacił, dorabianie detali z drutu (czy w przypadku budynków - z balsy/sklejki/zapałek) itp itd.
Spory wybór stosunkowo prostych i niedrogich modeli kartonowych jest np. w sklepie www.gpm.pl.

Ostbahn

Znany użytkownik
Reakcje
33 0 0
Tak jest dokładnie nie odrazu Kraków zbudowano i od czegoś trzeba zacząć.
Przyznam się że moje pierwsze modele wyglądały podobnie teraz może też nie są idealne, ale cały czas się uczę i poprawiam swoje błędy i na tym to polega ;)
Trening czyni mistrza.
Pozdrawiam i powodzenia

OP
OP
Filip

Filip

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
PawelMa napisał(a):
Jak by to powiedzieć....
Wygląd tego, co powyżej, mocno odbiega od spotykanych normalnie modeli kartonowych, plastikowych, żywicznych, mosiężnych, od zabawek Mehano, można by długo wymieniać. Na pewno masz tego świadomość.
Ale odpowiadając na pytanie z pierwszego postu - zawsze warto spróbować z - jak to określiłeś - prawdziwym modelem kartonowym. Niekoniecznie musi być jeżdżący. Jak będzie dobry, może stanąć na makiecie koło szopy. Albo poćwicz na jakims prostym modelu nastawni czy magazynu.
Popróbuj sklejanie cyjanoakrylem, nie butaprenem, poeksperymentuj z podklejaniem papieru kartonem, a nie takturą falistą, poćwicz wycinanie kartonu nożykiem, podmalowywanie krawędzi, ogólnie malowanie kartonu, pokrywanie go matowym lakierem/werniksem, żeby się nie mechacił, dorabianie detali z drutu (czy w przypadku budynków - z balsy/sklejki/zapałek) itp itd.
Spory wybór stosunkowo prostych i niedrogich modeli kartonowych jest np. w sklepie www.gpm.pl.
1. Odsyłam to tematu o projektach/pomysłach mojej makiety, są tam zdjęcia wykonanych przeze mnie budynków.
2. Sklejam małe powierzchnie cyjanoakrylem, większe butaprenem.
3. Całe pudło jest podklejone kartonem, tylko podwozie z tektury falistej.
4. postaram się zabezpieczać modele przed mechaceniem :)
5. Z drutu próbowałem robić barierki ale lutowanie mi coś nie szło :(
6. Większość budynków, które skleiłem, pochodzą ze sklepu Świat Modeli w Rybniku (produkowane tamże)

JJP

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
Odradzam używanie butaprenu (to bardzo stara szkoła z czasów nieboszczki komuny, kiedy nie było dużego wyboru), gdyż spoina się starzeje i po pewnym czasie klejone elementy się rozłażą. :arrow: Poszukaj kleju CR, tzw. introligatorskiego, przypomina wikol, ale daje bardziej elastyczną spoinę, mniej fałduje papier/karton, i w ogóle jakoś lepiej (mi) się z nim pracuje z papierem.

K

Kpt.Nemo

Gość
Darek W napisał(a):
Zbyszek napisał(a):
To jest raczej tektura falista.
Owszem, fachowo tak , potocznie -KARTON !!!
Absolutnie nie na temat, karton to karton a tektura falista to tektura, nikt kto się na tym zna nie nazwie tektury kartonem, inna technologia produkcji, gramatura, skład itd. długo można, tu ze względu na niewielką grubość ściany można mówić o tzw. mikrofali (nie mylić z mikrofalówkami).

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 647
Tabor 4
Tabor 14
Tabor 35
Tabor 13