• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Pytanie? SM31 Piko, reakcja na zmianę adresu, a brak reakcji na wydane polecenia.

PX48-28

Aktywny użytkownik
Reakcje
110 8 2
Dzień dobry
Zakupiłem SM31 Piko z fabrycznym dekoderem jazdy i dźwięku. Po postawieniu na tory dokonałem zmiany adresu, na co lokomotywa zareagowała standardowo, minimalny ruch silnika. Na tym jej reakcja się kończy, nie reaguje na polecenie jazdy, nie działają dźwięki, nie działają światła. Dostrzegłem po pewnym czasie migające w dziwny sposób światła na biało i to, że dekoder dość znacznie się rozgrzał. Wydawała też ciche "cyfrowe" dźwięki. Po wyciągnięciu dekodera i zamontowaniu zatyczki analogowej z innej SM31 lokomotywa działa prawidłowo.
Druga lokomotywa na tym samym dekoderze wyczynia te same numery więc wniosek, że to z dekoderem jest coś nie tak, lub ze sterowaniem. Do sterowania używam Roco Multimaus starego typu ( czarna skrzynka z czerwoną myszą) w wersji 1-02. Czy może mieć to coś w spólnego z wersją Multimaus? Skoro ostatni wypust SU46 od Piko działa normalnie...

Reakcje
4 0 0
Dzień dobry
Zakupiłem SM31 Piko z fabrycznym dekoderem jazdy i dźwięku. Po postawieniu na tory dokonałem zmiany adresu, na co lokomotywa zareagowała standardowo, minimalny ruch silnika. Na tym jej reakcja się kończy, nie reaguje na polecenie jazdy, nie działają dźwięki, nie działają światła. Dostrzegłem po pewnym czasie migające w dziwny sposób światła na biało i to, że dekoder dość znacznie się rozgrzał. Wydawała też ciche "cyfrowe" dźwięki. Po wyciągnięciu dekodera i zamontowaniu zatyczki analogowej z innej SM31 lokomotywa działa prawidłowo.
Druga lokomotywa na tym samym dekoderze wyczynia te same numery więc wniosek, że to z dekoderem jest coś nie tak, lub ze sterowaniem. Do sterowania używam Roco Multimaus starego typu ( czarna skrzynka z czerwoną myszą) w wersji 1-02. Czy może mieć to coś w spólnego z wersją Multimaus? Skoro ostatni wypust SU46 od Piko działa normalnie...
...a zrobiles Update Dekodera ?

OP
OP
PX48-28

PX48-28

Aktywny użytkownik
Reakcje
110 8 2
Aktualizować dekoder? Próbowałem go zresetować go, ale nie przyniosło to efektu....
Chyba muszę znaleźć kogoś kto mi myszę zaktualizuje....

xTOMOx

Nietypowy Obserwator
Donator forum
Reakcje
163 237 9
Tak łatwo to się nie da zepsuć.
Trzeba wrzucić na programer i sprawdzić co jest grane. Pewnie pomoże narzędzie odzyskiwania dekodera, SmartProgrammer ma taką możliwość.
Zrób kilka razy reset może pomoże.
"dekoder dość znacznie się rozgrzał. Wydawała też ciche "cyfrowe" dźwięki."
Coś tam się smaży ? kamerka na podczerwień by się przydała, nawet do lub z telefonu. Ja w CAT-cie mam, przydatna rzecz.

OP
OP
PX48-28

PX48-28

Aktywny użytkownik
Reakcje
110 8 2
Wracając jeszcze do tematu, przeglądałem płytkę i wszystkie elementy wyglądają na sprawne (sprawdzane multimetrem), jedyny element z zastrzeżeniem jest dioda 26A. Wygląda inaczej, ale na przyrządzie wychodzi, że jest sprawna.

1000011275_11zon.jpg

Czy byłby ktoś na targach w Poznaniu kto miałby chęć podpiąć ten dekoder i go sprawdzić? Ja przyznaję, że skończyły mi się pomysły, możliwości i umiejętności, wiedzą w tym temacie też niestety jest skromna....

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
DCC 1
DCC 3
DCC 3
DCC 18
DCC 9