• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

SM/SP/SU ?

olmeck

Aktywny użytkownik
Reakcje
2 0 0
Szanowni Koledzy,
po przeczytaniu w necie tego i owego o w/w typach lokomotyw i trwającym szaleństwie w kupowaniu nowych egzemlarzy, uprzejmie proszę o podpowiedz, jakie modele mogę kupić, które jezdziły w Dyr/DOKP Gdańsk w epoce III i IV ? Widziałem również SM03, ale ten model pewnie jest nie do dostania i nie wiem, czy jezdził w "moich okolicach"? Dotatkowo, jesli ktoś posiada informacje o stanie i numerach w w/w epokach i Dyr/DOKP tych loków, bede wdzięczny.
Pozdrawiam

jafrap

Znany użytkownik
Reakcje
9 0 0
PS. Stonki, Rumuny, Gagariny, Ludmiły. Co te nazwy Wam mowią, to i mnie powiedzą jako laikowi?
Stonki - SM42 / SP42 (PKP i do teraz - także przewoźnicy Prywatni, np. CTL)
Rumuny - ST43 (PKP i do teraz - także przewoźnicy Prywatni, np. EURONAFT)
Gagariny - ST44 (PKP i do teraz - także przewoźnicy Prywatni, np. POL-MIEDŹ TRANS)
Ludmiły - BR 232 (u nas w V i VI epoce tylko w prywatnych rękach, np. Szczakowa S.A.)

Co do Ilostanów w DOKP Gdańsk to poszukaj może na kolejowej MD Klatce. Tam podają przydziały.

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
14.112 584 30
Szanowni Koledzy,
po przeczytaniu w necie tego i owego o w/w typach lokomotyw i trwającym szaleństwie w kupowaniu nowych egzemlarzy, uprzejmie proszę o podpowiedz, jakie modele mogę kupić, które jezdziły w Dyr/DOKP Gdańsk w epoce III i IV ? Widziałem również SM03, ale ten model pewnie jest nie do dostania i nie wiem, czy jezdził w "moich okolicach"? Dotatkowo, jesli ktoś posiada informacje o stanie i numerach w w/w epokach i Dyr/DOKP tych loków, bede wdzięczny.
Pozdrawiam
Z dostępnych modeli seryjnych (nie, małoseryjnych, rzemieślniczych wyrobów), to w III epoce chyba tylko ST43 (chociaż, czy można tu mówić o dostępności?) i ST44. W IV epoce dodałbym SM/SP42, może też SU42 (nie wiem, czy akurat na północy były), ale póki co, nie ma ich w takich wersjach (SP42-064 to sam koniec IV epoki). Z małoseryjnych modeli, to oczywiście SP45 (nie SU, te były dopiero w V) i SU46. Ale najbardziej typowych pojazdów z tamtych stron, niestety, nie ma w modelach: SN52, SN61 i SM42. SM03 to mała manewrówka, w zasadzie głównie na bocznicach poza PKP.

Reakcje
0 0 0
Stonki - SM42, Gagariny - ST44
Kolego jafrap chciałbym Cię powiadomić, że SP42 nigdy nie była nazywana Stonką!!!!! Potoczną nazwą dla SP42 było Kociołek lub Łajka. SU42 była nazywana Polsatem lub Paszportem Polsatu. Co do Gagarinów powinno się dopisać M62 wraz z dodatkowymi oznaczeniami z liczbami. SP/SU45 były nazywane małymi Sukami lub Fiatami, zaś SU46 jest nazywana Suką. ET21 był nazywany Sputnikiem, Kantem lub Telewizorem. ET22 jest nazywane Bykiem, zaś ET22-20xx Odrzutowcem, Szerszeniem. Chyba tyle wystarczy jak na razie.

Andrzej Harassek

Zespół forum
Donator forum
Reakcje
14.112 584 30
Łajką nazywano także SM42. Słyszałem też nazwę Helmut dla ET22, ale nie jest to nazwa powszechna i nie mam pojęcia, skąd się ona wzięła. O ET42 zdarza się mówić "bombowiec", ale najśmieszniejsze określenie usłyszałem kiedyś dla SP32: zemsta Ceausescu.

OP
OP
olmeck

olmeck

Aktywny użytkownik
Reakcje
2 0 0
Dzieki serdeczne. Spróbuje to jakoś uszeregować chronologicznie. Jesli macie typowe zdjęcia tych lokow i ew. z okolic Pomorza, żeby zrobic porównanie wizualne, bede wdzięczny.
Pozdrawiam

Reakcje
0 0 0
Łajką nazywano także SM42. Słyszałem też nazwę Helmut dla ET22, ale nie jest to nazwa powszechna i nie mam pojęcia, skąd się ona wzięła. O ET42 zdarza się mówić "bombowiec", ale najśmieszniejsze określenie usłyszałem kiedyś dla SP32: zemsta Ceausescu.
Andrzeju pierwszy raz słyszę, że SM42 była nazywana łajką. A trochę z koleją mam wspólnego od dziecka. Kiedyś mówiło się na ET22 Helmut, lecz to już trochę czasy zamierzchłe. ET42 jest nazywany Ruskiem albo Czapajewem. ET40 był nazywany Bombowcem. Na SP32 mówiło się Zemsta, Odkurzacz, Papuga, Żółtek. O EM10 mówiło się Krokodylek. O ET41 mówi się Jamnik. O EU06 Anglik.

olmeck powpisuj oznaczenia lokomotyw w google to będziesz wiedział co, jak i gdzie. Sam musisz poszukać lokomotyw z Pomorza.

Andrzej Harassek

Zespół forum
Donator forum
Reakcje
14.112 584 30
Andrzeju pierwszy raz słyszę, że SM42 była nazywana łajką. A trochę z koleją mam wspólnego od dziecka.

Może w różnych stronach różnie nazywano te lokomotywy. Ja pamiętam takie określenie także dla SM42 z Warszawy, z przełomu lat 1970-tych i 80-tych, kiedy zaczynałem pracę na PKP.

OP
OP
olmeck

olmeck

Aktywny użytkownik
Reakcje
2 0 0
powpisuj oznaczenia lokomotyw w google to będziesz wiedział co, jak i gdzie. Sam musisz poszukać lokomotyw z Pomorza.

Alez to robie oczywiście, tylko niestety, z ilostanami w konkretnych latach, Parowozowniach i Dyrekcjach jest kłopot, a juz nry lokow sa prawie, nie do zdobycia.
Wracając do mojego podstawowego pytania, w sytuacji, kiedy nie załapałem się na sprzedaz konkretnych modeli, jakimi można je zastąpić modelami do przeróbek?