• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Skrót PKP na przestrzeni czasów: "P.K.P." PKP, "PKPe"

qwertas

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
2.287 58 2
Czy wiadomo coś jak wyglądał oficjalny skrót PKP w poszczególnych latach. Pytam, bo wydaje mi się, że w okresie międzywojennym i tuż powojennym, było to "P.K.P.".
Poźniej "PKP" (bez kropek), a w latach '80-tych na wielu stacjach stosowano ujednolicony napis z neonów kursywą z dodatkową literką "e" - PKPe.

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
15.130 657 30
Generalnie faktycznie dawniej pisało się skrót P.K.P. z kropkami, a od pewnego momentu bez kropek, ale to wynikało chyba ze zmiany ogólnej zasady pisowni skrótów w języku polskim, a nie z decyzji samej PKP. Niestety nie wiem, kiedy dokładnie ta zmiana nastąpiła. Natomiast skrótu PKPe zupełnie nie kojarzę - czy kolega @qwertas może podać jakiś przykład (zdjęcie, rysunek)? Nie był to po prostu stylizowany napis PKP z dodanym skrzydłem na końcu, na wzór koła ze skrzydłami? Z całą pewnością oficjalny skrót nigdy nie wyglądał PKPe.

Edycja: Zaniechanie stosowania kropek w skrótowcach takich, jak PKP, nastąpiło w wyniku reformy pisowni języka polskiego w 1956 roku.

Ostatnio edytowane:

Engineer

Aktywny użytkownik
Reakcje
758 65 1
Jeśli o to chodzi, to nie jest to litera E, a stylizowane skrzydło. Oficjalny skrót nazwy Polskie Koleje Państwowe zawsze był 3-literowy: PKP, tyle że dawniej (przed 1956 rokiem) był pisany z kropkami.
Dokładnie tak.(y)
Co potwierdziłem odpowiednią rakcją (popieram) na wcześniejszy wpis Kolegi m.in. zawierający to:
(...)Natomiast skrótu PKPe zupełnie nie kojarzę - czy kolega @qwertas może podać jakiś przykład (zdjęcie, rysunek)? Nie był to po prostu stylizowany napis PKP z dodanym skrzydłem na końcu?
Od razu kapnàłem się o co chodzi Koledze @qwertas i czego szukacie i o jaki przykład Koledze @Andrzej Harassek chodzi, załączając to:
Screenshot_20251231_011806_Edge.jpg

I dalej:
(...)Z całą pewnością oficjalny skrót nigdy nie wyglądał PKPe.
Z całą pewnością logotyp nie wyglądał PKPe, tylko ogólnie opisując wspomniane skrzydła na końcu wychodził jak podkreslony pisany ukośnym literami napis PKPE .

Zmiana tego logotypu w późniejszym czasie była związana właśnie z literą E na końcu (nie "e"), w ten sposób błędnie odczytywaną.

Ostatnio edytowane:

daromaro

Znany użytkownik
Donator forum
H0m
SKMK
Reakcje
2.453 166 86
"Już w 1979 roku na łamach "Eksploatacji Kolei" zauważono, że dotychczasowe logo PKP nie spełnia swojej roli, sugerując odbiorcy zapis "PKPE".
W związku z tym redakcja rozpisała ankietę dotyczącą przyszłego znaku graficznego naszych kolei. Uznanie zdobyła znana nam "trumienka."

PKPE.jpg

Źródło: Z krawędzi peronu (FB)

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
15.130 657 30
"Już w 1979 roku na łamach "Eksploatacji Kolei" zauważono, że dotychczasowe logo PKP nie spełnia swojej roli, sugerując odbiorcy zapis "PKPE".
Ale czym innym jest logo firmy, a czym innym skrót (a właściwie skrótowiec) nazwy firmy. Zresztą w samym artykule jest stwierdzenie, że dotychczas stosowany [znak] jest dość często źródłem wielu nieporozumień, m.in. odczytuje się go jak "PKPE". Oczywiście takie odczytywanie jest błędne. Kolega @qwertas pytał o skrót, a nie o logo, ale stwierdzenie
w latach '80-tych na wielu stacjach stosowano ujednolicony napis z neonów kursywą z dodatkową literką "e" - PKPe.
także świadczy o nieprawidłowym odczytaniu logotypu ze skrzydłem. Powtórzę: oficjalny skrót (skrótowiec) nazwy (a nie znak - logo) zawsze miał tylko trzy litery: PKP.