• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

"Skrócenia" makiety, realność przesięwzięć.

mair81

Znany użytkownik
Reakcje
2 0 0
Ostatnio napotkałem na jednym forum takie oto tezy:
1. cyt: "W skali H0 stosuje się skrócenia peronów i torów stacyjnych bo jakby to wykonać w przeliczeniu na skale 1:1 to taki układ stacyjny miałby ładnych kilka metrów długości.
Np. peron na przeciętnej stacji ma 300 metrów długości co po przeliczeniu na skale H0 daje około 3,5 metra na makiecie, tor dla pociągu towarowego powiedzmy 700 metrów miałby na makiecie długość 8 metrów! a pociąg towarowy o takiej długości nie uciągnie żadna standardowa lokomotywka H0, można co prawda łaczyć je po dwie trzy lub więcej ale to już dziwnie będzie wygladać na makiecie."
2. cyt: "Parę lat temu ktoś z dyrekcji kolejowej w Opolu też chciał żeby zbudowano stacje Opole Główne w normarnych proporcjach w skali H0 ale po podaniu przybliżonej wielkości makiety szybko zaniechano tego pomysłu".

Ad. 1. Czy faktycznie jest coś takiego jak skracanie, a jeśli tak to jakie proporcje się stosuje?
Ad. 2. Nie ukrywam, że plany mam mocarstwowe i przyznam szczerze, że stacja Opole mie się bardzo podoba. Jak sobie wyliczyłem to moduł stacyjny bez skróceń wyniósłby około 5 metrów więc nie ma tragedii. Tylko czy taka makieta jest w stanie powstać? Budowł bym ją co najmniej 15 lat ale by się udało....czy nie?

Dominik

Znany użytkownik
FREMO Polska
NAMR
Reakcje
393 17 0
No sorry Kolego ale tu też cos nie halo - z długościami stacji w H0 to jes tak - mój kolega realizuje projekt małej stacji - mijanki na linii lokalnej z ładownią. W sumie 3 tory obok siebie z czego 2 przelotowe. W oryginale przeliczonym na H0 ta mała stacja ma 12m długości. Kolega skrócił ją do 9-ciu metrów. Opole to największa stacja w województwie opolskim - jakim cudem wyszło Ci bez skrótów 5m długości? o_O.

statom

Znany użytkownik
Reakcje
0 0 0
No cóż plan ambitny nie powiem. Nie wydaje byś dał radę zmieścić się na 5m długości z takim dworcem. Chyba że chcesz tylko peron i nic poza tym. Nie mniej jednak powodzenia życzę ;)

Kleinbahnen

Nowy użytkownik
Reakcje
2 0 0
1. cyt: "W skali H0 stosuje się skrócenia peronów i torów stacyjnych bo jakby to wykonać w przeliczeniu na skale 1:1 to taki układ stacyjny miałby ładnych kilka metrów długości.
Np. peron na przeciętnej stacji ma 300 metrów długości co po przeliczeniu na skale H0 daje około 3,5 metra na makiecie, tor dla pociągu towarowego powiedzmy 700 metrów miałby na makiecie długość 8 metrów! a pociąg towarowy o takiej długości nie uciągnie żadna standardowa lokomotywka H0, można co prawda łaczyć je po dwie trzy lub więcej ale to już dziwnie będzie wygladać na makiecie."
2. cyt: "Parę lat temu ktoś z dyrekcji kolejowej w Opolu też chciał żeby zbudowano stacje Opole Główne w normarnych proporcjach w skali H0 ale po podaniu przybliżonej wielkości makiety szybko zaniechano tego pomysłu".

Ad. 1. Czy faktycznie jest coś takiego jak skracanie, a jeśli tak to jakie proporcje się stosuje?
Ad. 2. Nie ukrywam, że plany mam mocarstwowe i przyznam szczerze, że stacja Opole mie się bardzo podoba. Jak sobie wyliczyłem to moduł stacyjny bez skróceń wyniósłby około 5 metrów więc nie ma tragedii. Tylko czy taka makieta jest w stanie powstać? Budowł bym ją co najmniej 15 lat ale by się udało....czy nie?

Wszystko można skrócić.
Ale po kolei. Opole Główne liczone od ul. Powstańców Śląskich do Mieszka I to przeszło 2,5 km długości. Jakby to przeliczyć na H0 - to około 29 mb modułów na długości, czyli nawet powierzchnią porównywalne do jednego ze "światów" Miniatur W. w Hamburgu. Pomijając kwestie czasu budowy to obawiam się że koszt też by Cię przerósł. Cóż, ale od czego są marzenia - :) jakiś cel w życiu trzeba mieć ....

OP
OP
mair81

mair81

Znany użytkownik
Reakcje
2 0 0
No sorry Kolego ale tu też cos nie halo - z długościami stacji w H0 to jes tak - mój kolega realizuje projekt małej stacji - mijanki na linii lokalnej z ładownią. W sumie 3 tory obok siebie z czego 2 przelotowe. W oryginale przeliczonym na H0 ta mała stacja ma 12m długości. Kolega skrócił ją do 9-ciu metrów. Opole to największa stacja w województwie opolskim - jakim cudem wyszło Ci bez skrótów 5m długości? o_O.
No długość peronów to 5 metrów.
Wszystko można skrócić.
Ale po kolei. Opole Główne liczone od ul. Powstańców Śląskich do Mieszka I to przeszło 2,5 km długości. Jakby to przeliczyć na H0 - to około 29 mb modułów na długości, czyli nawet powierzchnią porównywalne do jednego ze "światów" Miniatur W. w Hamburgu. Pomijając kwestie czasu budowy to obawiam się że koszt też by Cię przerósł. Cóż, ale od czego są marzenia - :) jakiś cel w życiu trzeba mieć ....
No właśnie jak to się liczy. To znaczy skąd dokąd mierzy się stację. Wydawało mi się że liczy się perony?
Ale tak poza tym można stosować skróty czy raczej jest to duże uchybienie?

statom

Znany użytkownik
Reakcje
0 0 0
Osobiście wydaje mi się, że troszkę dziwnie będzie to wyglądało jak zrobisz jedynie dworzec z peronami i tory, żadnych rozjazdów. Ani się na tym pobawić kolejką ani to postawić na półkę. Lepiej wybierz sobie jakiś mniejszy obiekt ale taki z bocznicami, rozjazdami żeby można było na tym chociaż wykonać jakieśmanewry lokiem..

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
14.133 583 30
Oczywiście, że można skracać i tak sie powszechnie robi, o czym pisał wyżej kolega Dominik. Zresztą nie ma praktycznie (poza nielicznymi wyjątkami) na rynku rozjazdów nie skróconych, więc choćby z tego powodu trudno byłoby wykonać makietę w pełnej długości.

Nie bardzo rozumiem pytania o to, jak mierzy się długość stacji? Stacja kolejowa zaczyna się od semafora wjazdowego z jednej strony, a kończy przy semaforze wjazdowym na drugim końcu. Perony to tylko jeden z elementów stacji, wcale nie najdłuższy. Najdłuższe perony na PKP mają 400 m, natomiast tory stacyjne mogą dochodzić do kilometra długości. Do tego dochodzi długość dróg zwrotnicowych i w sumie stacja może mieć od kilkuset metrów (mała nijanka na lokalnej linii) do kilku kilometrów długości.

OP
OP
mair81

mair81

Znany użytkownik
Reakcje
2 0 0
No racja. tylko fakt jest taki, że faktycznie byle jaka stacja ma perony długości 300 metrów. A mnie zależy na odtworzeniu jakieś stacji może faktycznie nie Opole ale jakąś taką fajną na której zatrzymuje się coś poza pociągami REGIO.

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
3.495 68 5
Stacji jest od groma, ale nikt za Ciebie nie wybierze. Sam musisz wiedzieć czego chcesz. My możemy pomóc nakierować, gdzie znaleźć materiały poglądowe, itd. :)

Dominik

Znany użytkownik
FREMO Polska
NAMR
Reakcje
393 17 0
No i standardowa rada nr 1A którą dajemy tu wszytkim początkującym - zacznij od czegoś małego - Kawałek szlaku, dioramka. Zobacz o co biega z tym całym modelarstwem kolejowym. 99% wątków typu "zamierzam zbudować stację, najlepiej na 4 perony i grupa towarowa do tego" zamiera tak gdzieś po miesiącu i nigdy sie nie odradza.

OP
OP
mair81

mair81

Znany użytkownik
Reakcje
2 0 0
Oczywiście tak. Dominik masz rację nie jestem szaleńcem żeby robić na początku jakiś wielki projekt. Będę do znudzenia robił proste segmenty i się szkolił. Ale do projektu życia chcę się przygotować mentalnie, oswoić sie z nim. Dlatego już teraz chcę wiedzieć co zrobię i za 10 lat jak już będę wiedział jak, zrobić to a nie zastanawiać się jeszcze kilka lat co bym chciał. Absolutnie nie chcę robić czegość czego nie ma w realnym świecie. Fikcja mnie nie interesuje.

jafrap

Znany użytkownik
Reakcje
9 0 0
(...)
Ad. 2. Nie ukrywam, że plany mam mocarstwowe i przyznam szczerze, że stacja Opole mi się bardzo podoba. Jak sobie wyliczyłem to moduł stacyjny bez skróceń wyniósłby około 5 metrów więc nie ma tragedii. Tylko czy taka makieta jest w stanie powstać? Budowł bym ją co najmniej 15 lat ale by się udało....czy nie?
"Być albo nie być, to wielkie pytanie.
Jest li w istocie szlachetniejszą rzeczą
Znosić pociski zawistnego losu..."

W.Shakespeare.

Jak myślisz, kto ma wiedzieć czy moduł budowany przez ciebie jest w stanie powstać? Przecież nikt nie czyta w twoich myślach :)
A przy okazji... masz na myśli Opole Główne? Jeśli tak, to w rzeczywistości stacja ta ma około 2,8 km długości co w skali H0 daje 32 m. Skąd wyliczyłeś 5m nie mam pojęcia (chyba, że piszesz o jakiejś innej stacji w Opolu). Nieskrócony przystanek kolejowy w skali H0 ma zwykle 3,5m...

Poza tym napiszę ci, że sam również miałem ambicje na stację. Nawet zacząłem robić. Skończyło się na porzuceniu projektu bo okazało się, że nawet ze skrótami nidyrydy tego pomieścić w pokoju. Obecnie po wielu przemyśleniach i innym podejściu do tematu robię... przystanek kolejowy :D Teraz nie robię żadnych skrótów. Nie mam problemów ze zdobyciem modelu rozjazdu z podwójnymi podkładami, planów nastawni, itd... Chcę mieć coś co było (jest) w rzeczywistości (z mojej okolicy). Nawet jeśli miałaby to być diorama przedstawiająca fragment odtwarzanej przestrzeni.
Oczywiście - rzeczywistą stację średniej wielkości da się odtworzyć, ale nawiasem mówiąc było by trudno, bo dużo tam zwykle infrastruktury, poza tym dostęp do planów (budynki na przykład)... Ale jest to przecież możliwe. Kwestia chęci, umiejętności, planu i miejsca na makietę. Pomyśl więc może o czymś mniejszym (mała stacyjka, bądź wymyślona ale zaprojektowana ze wzorowaniem się na rzeczywistym obiekcie) lub o ruchomej dioramie przedstawiającej fragment jakiejś stacji. No chyba, że się będziesz łączył z innymi, to wtedy zachęcałbym do przystanku, bądź kawałka szlaku z rzeczywistej linii z jakimś obiektem infrastruktury, zamkniętej profilami przejściowymi znormalizowanymi. Może być to moduł - np. z mostem, czy coś... Uwierz mi - nawet w przypadku kawałka (rzeczywistego) szlaku i mostu na nim to masa roboty jeśli ma to jakotako wyglądać... :) No chyba że kupisz wszystko gotowe i zrobisz z głowy.
Odtwarzanie rzeczywistości wiąże się zwykle bowiem z tym, że nie można kupić np. mostu z mojej okolicy - trzeba go zrobić samemu, zdobyć jego plany, dokonać pomiarów w terenie, posiłkować się mapami... itp, itd... słowem, jest nad czym posiedzieć. A jak kupisz gotowe to rypniesz na makietę, spatynujesz bądź nie i tyle. Ale jak dla mnie to za mało satysfakcjonujące i za mało oryginalne ;)

Także - wszystko w twoich rękach. Good Luck.

OP
OP
mair81

mair81

Znany użytkownik
Reakcje
2 0 0
"Być albo nie być, to wielkie pytanie.
Jest li w istocie szlachetniejszą rzeczą
Znosić pociski zawistnego losu..."

W.Shakespeare.

Jak myślisz, kto ma wiedzieć czy moduł budowany przez ciebie jest w stanie powstać? Przecież nikt nie czyta w twoich myślach :)
A przy okazji... masz na myśli Opole Główne? Jeśli tak, to w rzeczywistości stacja ta ma około 2,8 km długości co w skali H0 daje 32 m. Skąd wyliczyłeś 5m nie mam pojęcia (chyba, że piszesz o jakiejś innej stacji w Opolu). Przystanek kolejowy w skali H0 ma zwykle 3,5m...

Poza tym napiszę ci, że sam również miałem ambicje na stację. Nawet zacząłem robić. Skończyło się na porzuceniu projektu bo okazało się, że nawet ze skrótami nidyrydy tego pomieścić w pokoju. Obecnie po wielu przemyśleniach i innym podejściu do tematu robię... przystanek kolejowy :D Teraz nie robię żadnych skrótów. Nie mam problemów ze zdobyciem modelu rozjazdu z podwójnymi podkładami, planów nastawni, itd... Chcę mieć coś co było (jest) w rzeczywistości (z mojej okolicy). Nawet jeśli miałaby to być diorama przedstawiająca fragment odtwarzanej przestrzeni.
Oczywiście - rzeczywistą stację średniej wielkości da się odtworzyć, ale nawiasem mówiąc było by trudno, bo dużo tam zwykle infrastruktury, poza tym dostęp do planów (budynki na przykład)... Ale jest to przecież możliwe. Kwestia chęci, umiejętności, planu i miejsca na makietę. Pomyśl więc może o czymś mniejszym (mała stacyjka, bądź wymyślona ale zaprojektowana ze wzorowaniem się na rzeczywistym obiekcie) lub o ruchomej dioramie przedstawiającej fragment jakiejś stacji. No chyba, że się będziesz łączył z innymi, to wtedy zachęcałbym do przystanku, bądź kawałka szlaku z rzeczywistej linii z jakimś obiektem infrastruktury, zamkniętej profilami przejściowymi znormalizowanymi. Może być to moduł - np. mostem, czy coś... Uwierz mi - nawet w przypadku kawałka szlaku i mostu na nim to masa roboty jeśli ma to jakotako wyglądać... :) No chyba że kupisz wszystko gotowe i zrobisz z głowy.
Odtwarzanie rzeczywistości wiąże się zwykle bowiem z tym, że nie można kupić np. mostu z mojej okolicy - trzeba go zrobić samemu, zdobyć jego plany, dokonać pomiarów w terenie, posiłkować się mapami... itp, itd... słowem, jest nad czym posiedzieć. A jak kupisz gotowe to rypniesz na makietę, spatynujesz bądź nie i tyle. Ale jak dla mnie to za mało satysfakcjonujące i za mało oryginalne ;)

Także - wszystko w twoich rękach. Good Luck.
Jestem tego wszystkiego świadomy. Dlatego daję sobie 20 lat na nauczenie się jak a potem wykonanie tego. :)