• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Pytanie? Skala N

LordVegetos

Aktywny użytkownik
ŁKMK
Reakcje
178 0 1
Witam wszystkich!

Mam drobny kłopot. Poszukuję bardzo miniaturowego dekodera dźwiękowego. Próbuje wstawić dekoder do lokomotywy parowej. Niestety ze względu na konstrukcję i fakt, że jest to skala N, możliwości umieszczenia dekodera ze sterowaniem DCC i w tym dźwiękowym jest bardzo trudne. Nie ma możliwości wstawienia do budki maszynisty. W środku lokomotywy też wyraźne braki miejsca. Jedyny dekoder jaki jest w środku to dekoder jazdy. 11×9 mm. ESU i Zimo, niestety nie mają takiej miniaturki do wersji dźwiękowej i jazdy. Zdaje sobie sprawę, że jest to absolutne maleństwo, ale może uda się jakoś zrobić. Jeśli kto kolwiek ma jakiś pomysł lub widział dekoder mniejszy od ESU dźwiękowego. Prosiłbym po pozostawienie wpisu.

Pozdrawiam wszystkich modelarzy

Andrzej

OP
OP
L

LordVegetos

Aktywny użytkownik
ŁKMK
Reakcje
178 0 1
Aktualnie to mam dwie lokomotywy, które mają problem z montażem dekodera. Dekoder ESU jest za duży. Jednak co mnie zaskoczyło firma PIKO do swojego modelu wstawiła dekoder NEXT18. I lokomotywa otrzymała dźwięk.

To jest moja lokomotywa
https://www.modellbahnshop-lippe.co...98-0-0-0-1-2-2-0-gatt-de-p-0/ein_produkt.html

Mały dekoder sterowania jazdą, dam radę wstawić, ale większego wersji ESU5880 nie mam możliwości.

Tutaj mam jeszcze jedną lokomotywę też firmy Fleischmann T.16 pruska I epoka. W niej jest dekoder do sterowania. Natomiast próba wstawienia dekodera dźwiękowego to duży problem. Nie mieści się.

Załączniki

hugwa

Moderator
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
388 26 4
SL76 od CT ma 16,7x7,7x2,3 mm... to i tak sporo jak na tendrzak, a jeszcze głośnik trza gdzieś upchnąć. W sumie nawet większy jest, łobuz.

OP
OP
L

LordVegetos

Aktywny użytkownik
ŁKMK
Reakcje
178 0 1
Głośnik znalazłem gdzie wstawić. Problem z dekoderem. 20 mm długości za dużo. Ten zaproponowany od @hugwa spróbuję zmierzyć może da radę. W budce maszynisty jest miejsce ale nie na długość 20mm. Mam nadzieje, że ten mniejszy da się wstawić.

OP
OP
L

LordVegetos

Aktywny użytkownik
ŁKMK
Reakcje
178 0 1
Przeczytałem na temat tego dekodera SL76 od firmy CT. Piszą, że maksymalnie napięcie 18V z szyn. I tutaj mały problem jaka gwarancja, że zasilacz Fleischmann przekaże napięcie 18V, jeśli może i wyższe napięcie podać na tory. Co wtedy?