• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Kształtowanie terenu Skały - czym malować gips?

mg207

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Proszę o podpowiedzi jakich farb użyć do malowania wstępnie wymodelowanej skały (piana poliuretanowa pokryta gipsem). Szukałem postów na forum i znalazłem link do filmu na którym modelarz z "Miniatur Wunderland" wykonał piękną skałę, jednak "nyśt fersztejen" jakich używał farb.
U mnie sytuacja wygląda następująco

Załączniki

A

Adam-H0

Gość
Wydaje mi sie ze gips bedzie najtaniej i najpewniej potraktowac emulsja do scian :?
jak zagruntujesz to mozesz wyzywac sie acrylami. Moze byc ze sa i lepsze metody.

speedylelek

Aktywny użytkownik
Reakcje
5 0 0
Każdy gips pomalujesz jakąkolwiek farbą akrylową do ścian, rozcieńczoną 1:1.
Potem można na wszelki wypadek drugi raz nierozcieńczoną.

OP
OP
mg207

mg207

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Dzięki za wskazówki. Nie byłem pewny czy emulsja nie będzie nadmiernie rozmywać się przy nakładaniu akrylu. Chciałbym uzyskać efekt jak na gotowym portalu tunelowym.

M C1

Aktywny użytkownik
NAMR
Reakcje
235 26 1
Skał to najlepiej nie malować żadną farbą .Bo wyglądają wtedy jak pomalowane i mało naturalnie .
Lepszy efekt uzyskuje się poprzez ich barwienie .
Do tego wystarczą zwykłe pigmenty go farb emulsyjnych .Natomiast do budowy samych skał lepiej nadaje się klej do płyt gipsowo kartonowych ,gips daje efekt szklistości ,i słabiej wchłania farby i barwniki .Natomiast klej jest gorszym gatunkiem od gipsu i jest porowaty oraz bardzo chłonny ,co w modelarstwie daje lepsze efekty .
http://www.koleje.usa.martel.pl/readart ... icle_id=86
Oczywiście w twoim przypadku użyjesz innych kolorów .

Załączniki

OP
OP
mg207

mg207

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Ciekawa technika z tymi pigmentami. Spróbuję na pewno. Jednak co do kleju gipsowego to nie jestem pewien. Jest po wyschnięciu bardzo twardy (jak rotband knaufa) i z tego co pamiętam jak kleiłem płyty GK do ścian miał po wyschnięciu szary kolor. Natomiast co cudo z linka ma kolor jak co najmniej gładź szpachlowa premium megarona. Ja użyłem taniej gładzi szpachlowej właśnie dlatego, że łatwo ją obrobić. Natomiast przy kleju (przynajmniej tego jaki znam) musiałbym użyć młotka i przecinaka :D

KuKu

Aktywny użytkownik
Reakcje
13 0 0
Ja robiłem bardzo podobnie pierw masa szpachlowa,a jak wyschło to malowanie zwykłą farbą do ścian przebarwioną pigmentami.

Rafdżus

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
mg207 napisał(a):
Ciekawa technika z tymi pigmentami. Spróbuję na pewno. Jednak co do kleju gipsowego to nie jestem pewien. Jest po wyschnięciu bardzo twardy (jak rotband knaufa) i z tego co pamiętam jak kleiłem płyty GK do ścian miał po wyschnięciu szary kolor. Natomiast co cudo z linka ma kolor jak co najmniej gładź szpachlowa premium megarona. Ja użyłem taniej gładzi szpachlowej właśnie dlatego, że łatwo ją obrobić. Natomiast przy kleju (przynajmniej tego jaki znam) musiałbym użyć młotka i przecinaka :D
Owszem, klej gipsowy po wyschnięciu jest twardy jak jasna cholera. Ale jest też bardzo plastycznym materiałem do pewnego momentu...A kolor kleju, ilu producentów tyle kolorów. Klej do płyt jest również dość kruchym towarem i można z niego wyrzeźbić co się żywnie podoba... A farbę zaś przyjmie każdą.
Moim zdaniem, kształt należy nadać zanim całkowicie zwiąże..
Kiedyś wyrzeźbiłem z tego towaru popielniczkę :)