• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Silnik C-sinus

A

Anonymous

Gość
Czy ktos posiada modele Maerklin/Trix wyposazone w taki silnik i moglby podzielic sie doswiadczeniami - to rzeczywiscie inna bajka niz tanie 5-biegunowe montowane np. w Roco?

http://www.marklin.com/pdf/marklin_softdrive.pdf

O ile rozumiem, sterowanie jest zupelnie inne, ale chyba wiekszosc wieloseryjnych dekoderow (ESU, Lenz, Zimo) posiada specjalne ustawienia (CV) do tego?

Inne pytanie: jak sie ma silnik C-sinus do gornej polki w temacie (Mabuchi, Faulhaber etc.)?

Elvis

Znany użytkownik
Reakcje
1.778 62 3
dzidek12345 napisał(a):
O ile rozumiem, sterowanie jest zupelnie inne, ale chyba wiekszosc wieloseryjnych dekoderow (ESU, Lenz, Zimo) posiada specjalne ustawienia (CV) do tego?
Zimo ma dekodery pod silniki C-sinus oznaczone inceksem C

jedrzej

Użytkownik
Reakcje
10 0 0
c-sinus to nic innego jak silnik liniowy , takie silniki pracują w napędach dyskietek.
Zaleta nie ma szczotek , brak elementów które się trą, cicha praca , ale sterowanie już nie takie proste. Mały pobór prądu. Ja jestem zadowolony z tych silników

Jędrzej
Marklin

tomek 05

Aktywny użytkownik
Reakcje
2 0 0
Elvis napisał(a):
nie liniowy a klatkowy jeśli idzie o c-sinus, jakby był liniowy to by nie był obrotowy.
Jak najbardziej silnik liniowy może wykonywać ruch obrotowy.Przykładem było zastosowanie takowego w gramofonie UNITRA-FONICA do napędu talerza.Jak na lata 80te to był szok!
Podaję jako przykład ten gramofon bo po zdjęciu talerza było pięknie widać budowę takiego silnika.

jedrzej

Użytkownik
Reakcje
10 0 0
C-sinus to właśnie silnik liniowy zwinięty w okrąg. Jak by go rozwinąć to będzie klasyczny liniowy.
Pomijając jednak budowę jak zwał tak zwał , zachowuje się poprawnie i jest dużo trwalszy od tradycyjnych silników. Marklin ma jeszcze nowszy silnik Softdrive sinus wygląda jak tradycyjny silnik, ale pracuje jak c-sinus.

Jedrzej
Marklin

Elvis

Znany użytkownik
Reakcje
1.778 62 3
No nie chcę się kłucić, ale to właśnie silnik liniowy powstał z rozwinięcia silnika klatkowego, nie odwrotnie. A to, że to nic innego się zgadzam, poza tym że silnik liniowy nie wykonuje ruchu obrotowego tylko liniowy jak wskazuje jego nazwa.

tomek 05

Aktywny użytkownik
Reakcje
2 0 0
Elvis.Silnik klatkowy to zupełnie coś innego.Liniowy to nie znaczy że po linii się porusza.Tak jak jedrzej napisał to C-sinus to taki silnik liniowy zwinięty w kółko.Zresztą kto wymyślił magiczną nazwę C-sinus?Krokowy silnik jest też często mylony z liniowym i to nawet przez fachowców.
Proponuję abyś poczytał sobie o silnikach elektrycznych.Twoja wiedza na temat silnika liniowego kończy się chyba na Maglew (taka kolej na poduszce magnetycznej) i stąd ten upór że ruch odbywa się po linii :D

Elvis

Znany użytkownik
Reakcje
1.778 62 3
tomek 05 napisał(a):
Elvis.Silnik klatkowy to zupełnie coś innego.Liniowy to nie znaczy że po linii się porusza.Tak jak jedrzej napisał to C-sinus to taki silnik liniowy zwinięty w kółko.Zresztą kto wymyślił magiczną nazwę C-sinus?Krokowy silnik jest też często mylony z liniowym i to nawet przez fachowców.
Proponuję abyś poczytał sobie o silnikach elektrycznych.Twoja wiedza na temat silnika liniowego kończy się chyba na Maglew (taka kolej na poduszce magnetycznej) i stąd ten upór że ruch odbywa się po linii :D
Moja wiedza na temat silników kończy się mój przyjacielu na programie nauczania technikum elektrycznego. Potem robiłem studia górnicze.
Silnik liniowy to rozwinięcie trójfazowego silnika klatkowego. Koniec.

tomek 05

Aktywny użytkownik
Reakcje
2 0 0
Elvis napisał(a):
Moja wiedza na temat silników kończy się mój przyjacielu na programie nauczania technikum elektrycznego. Potem robiłem studia górnicze.
Silnik liniowy to rozwinięcie trójfazowego silnika klatkowego. Koniec.
Chłopie osłabiasz mnie! Idąc Twoim tokiem rozumowania to po co było rozwijać żeby potem zwijać??
Silnik klatkowy nie ma magnesów stałych a liniowy ma, więc co ma piernik do wiatraka?

Edit.Silnik klatkowy występuje np.w pralce :D

tomek 05

Aktywny użytkownik
Reakcje
2 0 0
No dobra, już mi się nie chce pisać. Widać teraz górnicy znają się bardziej na elektronice i elektryce niż elektronicy i elektrycy :D
A ja całe życie myślałem że półprzewodniki z krzemu a tu się okazuje że z węgla :D
A i prąd przecież też z węgla :D

A co do tego C-sinus (bo o tym miało być) to wystarczy zobaczyć w modeliku jak jest sterowany.

Elvis

Znany użytkownik
Reakcje
1.778 62 3
technikum mam skończone elektryczne, dla prądu jest nie istotne czy płynie pod ziemią czy pod wodą, w Jastrzębiu czy w Krakowie płynie zdaje się tak samo. EEE tak samo, nie zdaje się.

Reakcje
1 0 0
Odpowiedź już padła dawno temu w postach wyżej. Kupujesz dekoder pod c-sinus i jeżdzisz. Samo sterowanie silnika nie powinno Cię za mocno obchodzić.

OP
OP
A

Anonymous

Gość
Tak naprawde to na zadne. Bylo o tym, ze cichszy, trwalszy i Zimo ma specjalna wersje dekodera. Moze jednak ktos dodalby cos jeszcze? Np. odnosnie roznic z 5-polowymi, specyfiki sterowania, ustawien dekoderow, porownania z topowymi silnikami etc...

Reakcje
1 0 0
dzidek12345 napisał(a):
Tak naprawde to na zadne. Bylo o tym, ze cichszy, trwalszy i Zimo ma specjalna wersje dekodera. Moze jednak ktos dodalby cos jeszcze? Np. odnosnie roznic z 5-polowymi, specyfiki sterowania, ustawien dekoderow, porownania z topowymi silnikami etc...
Nie porównuj silnika komutatorowego z bezszczotkowym. Przeczytaj dokładnie "rodzaje silników" na podstawie dokumentacji, którą wyżej przytoczyli przedmówcy. Postaraj się zrozumieć. I dopiero zadaj konkretne pytanie, bo inaczej nadal będziemy się kręcić w kółko. Docelowo Twoje pytania tak naprawdę są bezsensowne. Moja propozycja:
Kup 2 takie same modele z silnikiem 5-cio polowym i dedykowanym dekoderem do niego i z silnikiem c-sinus i też dedykowanym dekoderem do niego. Przetestuj oba i opisz swoje spostrzeżenia.

OP
OP
A

Anonymous

Gość
Co do dokumentacji, ktora wyzej przytoczyli przedmowcy, widze ino jeden link od Elvisa.

Co do "kup sam, przetestuj i opisz" - dzieki, juz na to wpadlem :) A na razie po prostu pytam o opinie tych, co juz to zrobili albo maja jakies doswiadczenia w temacie.

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
M
DCC 1
DCC 14
DCC 30
DCC 9
M
DCC 2