• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Pytanie? Silnik 5-biegunowy do modeli SM42

Joseph

Użytkownik
Reakcje
19 0 0
Dzień dobry
W dziale Giełda-Sprzedam @Bigi45 oferuje zamienne silniki do SM42
Czy któryś z kolegów ma już jakieś doświadczenia z ich montażem?
Czy rzeczywiście pasują, a jeżeli nie, to czy aby zamontować wystarczy jakaś kosmetyczna przeróbka?

Pozdrawiam

Bigi45

Użytkownik
Reakcje
89 2 0
Może nie będę zbyt wiarygodny albowiem ja je sprzedaje, ale mam za sobą montaż tych silników w lokomotywie :)
Pod względem rozmiarów silnik jest idealnym zamiennikiem. Trzeba jednak we własnym zakresie przełożyć koła zamachowe oraz skrócić ośkę. Silnik ma też troszkę większą prędkość maksymalną względem oryginału więc najlepiej jest ją ograniczyć za pomocą CV.

Największym plusem silnika jest to, że jest 5-biegunowy. Dzięki temu rusza płynniej od niższych prędkości. Ma większy moment obrotowy co widać najlepiej przy niskich obrotach.

Poniżej przesyłam link do płytki która jest mojego autorstwa. W poniższym linku zaprezentowana jest lokomotywa która właśnie posiada ten silnik. Na filmiku można zobaczyć jak silnik sprawdza się w praktyce, CV 2 = 3 (minimalna prędkość). Niektórzy klienci ustawiali nawet niższe wartości i byli bardzo zadowoleni z efektów. Choć sam silnik pewnie był mniej zadowolony :p.
https://forum.modelarstwo.info/thre...ikrokontrolerem-atmega168.62918/#post-1168224

void-tech

Znany użytkownik
Reakcje
938 37 1
Ja mam taki silnik, ale czeka na montaż. Na razie nie wiem jak to będzie wyglądało, ale u mnie będzie w zestawie z dekoderem RB2300. Mam nadzieję, że ten zestaw będzie ładniej ruszał (i zatrzymywał się).

OP
OP
Joseph

Joseph

Użytkownik
Reakcje
19 0 0
@void-tech to bardzo Cię proszę o info gdy dokonasz jakiś działań
Ja także używam dekoderów od RB więc jak najbardziej jestem zainteresowany
Chciałem też przetestować tę nową płytkę ze złączem Plux22 od Bogosa

Ostatnio edytowane:
Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data