• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Sieć trakcyjna na makiecie modulowej

K

Konrad

Gość
Witam. Najpierw sie ze wszystkimi przywitam. Czesc.

A teraz szybkie pytanie. Jak zbudowac siec trakcyjna na makiecie modulowej - chodzi mi szczegolnie o polaczenie trakcja modulow?

Pytanie drugie czy ktos ma moze pliki z forum Martela na temat budowy skrzynek i ukladania torow - chodzi mi o te ze Swiata Kolei w pdf?

Bede wdzieczny za odpowiedz.

OP
OP
K

Konrad

Gość
Mam jeszcze kolene pytanie:
Jak laczyc kolejne odcinki szyn - oczywiscie nie poprzez standardowe zlaczki bo sa malo realne - jest inny sposob czy poprostu tak ulozyc torowisko aby idealnie przylegalo do siebie?

OP
OP
A

Anonymous

Gość
Konrad napisał(a):
Mam jeszcze kolene pytanie:
Jak laczyc kolejne odcinki szyn - oczywiscie nie poprzez standardowe zlaczki bo sa malo realne - jest inny sposob czy poprostu tak ulozyc torowisko aby idealnie przylegalo do siebie?
Nic prostszego nie wymyślisz .
Szyny pod spodem trzeba zlutować ze sobą ,dla prawidłowego przewodzenia prądu.
A po bokach dać trawione złączki szynowe ,i masz pełen realizm .

A jeżeli chodzi o model sieci trakcyjnej to jest to mocno skomplikowana konstrukcja na
makiecie ,a zwłaszcza modułowej .
Ale jest rozwiązanie , trzeba taką sieć sobie uszyć ,i zawieszać na słupy tak jak w realu .
To znaczy trzeba wcześniej przegotowane liny zawieszać na słupach ,i tworzyć z tego przęsła naprężenia.
I jest to wykonalne bo mam taka sieć na makiecie i działa .

Załączniki

aqws9

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Damian napisał(a):
Nic prostszego nie wymyślisz .
Szyny pod spodem trzeba zlutować ze sobą ,dla prawidłowego przewodzenia prądu.
A po bokach dać trawione złączki szynowe ,i masz pełen realizm .
A czy w miejscu łączenia szyn dwa sąsiednie podkłady nie powinny się stykać ze sobą??

OP
OP
A

Anonymous

Gość
aqws9 napisał(a):
A czy w miejscu łączenia szyn dwa sąsiednie podkłady nie powinny się stykać ze sobą??
Nie koniecznie ,bo istnieją tak zwane złącza wiszące ,i u nas i w USA jest to powszechnie stosowane rozwiązanie.

OP
OP
A

Anonymous

Gość
Jeżeli takie rozwiązanie nie byłoby stosowane w realu ,to na pewno nie znalazło by sie na mojej makiecie .
Na focie dowód istnienia złączy wiszących .
I takie same rozwiązania są stosowane i w Polsce .Ale według innych zasad ,opisanych poniżej
Złącza wiszące są albo spawane albo szyny łączy się wykorzystując łubki 6 śrubowe (po 3 na szynę złącza na zdublowanych podkładach instaluje się wtedy gdy łubki łączą szyny przy pomocy 4 śrub (po dwie na szynę) zasada prosta złącze wiszące musi mieć 3 punkty mocowania w szynie a nie dwa i dzięki temu jest większa sztywność połączenia i dlatego nie potrzebne są dodatkowe podkłady sąsiadujące.

Załączniki

Kylogram

Znany użytkownik
Reakcje
1.769 38 3
Przykład z Polski, łączenie szyn na torze ładownym:

http://img443.imageshack.us/img443/5466/laczenieszynwt4.jpg

Ale jak dla mnie, to dopiero łączenie za pomocą łubków + "podwójny" podkład to prawdziwie polski klimat.

OP
OP
A

Anonymous

Gość
No tak
Klimat klimatem ,ale jest to dowód na istnienie złącz wiszących .
A wracając do głównego wątku tematu ,czyli sieci na makiecie ,to trochę się w to bawię .
Ale nie na produktach fabrycznych (bo to nie nadaje się do niczego).
Buduję taką sieć od podstaw z profili metalowych ,oczywiście do skali .
Słupy wykonane są z ceowników 2x05mm z wlutowanym w środek płaskownikiem,a liny nośne są plecione z pojedynczych drutów ,a potem zszywane ze sobą .
Odwzorowane są też przęsła naprężenia .
Działa aż iskry się sypią

Załączniki

chf

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Damianie czy mógłbyś wstawić fotki z miejsca łączenia poszczególnych modułów trakcji elektrycznej ?? Chcę zobaczyć jak to rozwiązałeś u siebie.

ciekma

Znany użytkownik
FREMO Polska
KKMK
Reakcje
7 1 0
Sieć trakcyjna i tak jest znacznie przeskalowana, plus kłopoty z makietami modułowymi,
niektóre kluby robią tak ze stawiają tylko słupy, a druty można sobie wyobrażać (tak jak ze słupami telegraficznymi).
W takim przypadku odbieraki prądu są przyblokowane na wysokości mniejszej o kilka mm niż wysięgniki.

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Techniki modelarskie 0