• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

H0 Semafory świetlne Schlesienmodelle

daromaro

Znany użytkownik
Donator forum
H0m
SKMK
Reakcje
2.725 179 86
A to kit czy są/będą malowane? Pytam bo może to co na obrazku do jakas seria produkcyjna.

Latarnie zwrotnicowe i dźwignie (kolowrotki) do barierek i same barierki jeszcze by sie przydały.

Ostatnio edytowane:
OP
OP
O

old_jawa

Znany użytkownik
Reakcje
2.432 75 1
Autor nie napisał natomiast wnioskuję, że są to pierwsze modele produkcyjne tak jak węglarki 408W i ostatecznie będą do kupienia jako gotowe chociaż chyba nigdy wprost nie zostało to powiedziane.

ffox

Administrator
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
5.219 16 0
Jestem jeszcze ciekawy jaka będzie cena za sztukę ale nie uzyskałem niestety odpowiedzi na Facebooku. W każdym razie będzie seryjny produkt który zapowiada się obiecująco :D
Też jestem ciekawy, ale możliwe że jeszcze dokładnie nie został oszacowany koszt produkcji, który przekłada się na cenę finalną produktu.
Pewnie jeszcze chwilę poczekamy.

Natomiast mnie martwi to, że Schlesienmodelle chce barwić soczewki komór świetlnych i użyć białych diod, zamiast użyć kolorowych diod, stosując jednocześnie niewyróżniające się (bezbarwne) kolorami soczewki.

Remaj12

Znany użytkownik
Reakcje
6.221 197 19
Natomiast mnie martwi to, że Schlesienmodelle chce barwić soczewki komór świetlnych i użyć białych diod, zamiast użyć kolorowych diod, stosując jednocześnie niewyróżniające się (bezbarwne) kolorami soczewki.
Dlaczego Cię to martwi? Tak samo jest w rzeczywistości - soczewki semafora są kolorowe, a za nimi znajdują się "bezbarwne" żarówki.

ffox

Administrator
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
5.219 16 0
Dlaczego Cię to martwi? Tak samo jest w rzeczywistości - soczewki semafora są kolorowe, a za nimi znajdują się "bezbarwne" żarówki.
Soczewki zewnętrzne semaforów nie są kolorowe, kolorowe są tylko nakładki na żarówki (soczewki wewnętrzne).

Tutaj jest to fajnie rozrysowane i rozpisane:
https://www.transportszynowy.pl/Kolej/sygnalizacjasygnbudowa
Jeśli soczewka zewnętrzna w modelu będzie zabarwiona, wydaje mi się że efekt nie będzie odpowiedni.
W tym przypadku lepszym rozwiązaniem byłoby zastosowanie kolorowej diody.

Remaj12

Znany użytkownik
Reakcje
6.221 197 19
Soczewki zewnętrzne semaforów nie są kolorowe, kolorowe są tylko nakładki na żarówki (soczewki wewnętrzne).

Tutaj jest to fajnie rozrysowane i rozpisane:
https://www.transportszynowy.pl/Kolej/sygnalizacjasygnbudowa
Jeśli soczewka zewnętrzna w modelu będzie zabarwiona, wydaje mi się że efekt nie będzie odpowiedni.
W tym przypadku lepszym rozwiązaniem byłoby zastosowanie kolorowej diody.
Dzięki za doprecyzowanie - wiedziałem, że soczewki są kolorowe, ale nie wiedziałem, że w każdej komorze są dwie - zewnętrzna bezbarwna i wewnętrzna kolorowa. Wobec tego rzeczywiście lepszym rozwiązaniem byłoby użycie kolorowych diod.

Ostatnio edytowane:

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
16.103 771 30
kolorowe są tylko nakładki na żarówki (soczewki wewnętrzne)
To nie są "nakładki na żarówki", po prostu układ optyczny komory sygnalizatora składa się z dwóch soczewek Fresnela: zewnętrznej bezbarwnej i wewnętrznej o odpowiedniej barwie. Żadnej z nich nie nakłada się na żarówkę, są na stałe zamontowane w komorze, więc nie można mówić o "nakładce na żarówkę". Żarówkę wkłada się i wyjmuje się z komory bez ruszania soczewek. Oczywiście mowa o tradycyjnych sygnalizatorach z żarówkami, stosowanych na PKP od dziesiątków lat, konstrukcja sygnalizatorów świetlnych z LED-ami jest oczywiście inna.

Sytzmer

Znany użytkownik
H0m
MSMK
Reakcje
790 5 0
Mnie też trochę niepokoi fakt, iż zewnęterzne soczewki w modelu będą barwione (wątpię by były dwie jak w realu), niemniej ma to dwie zalety. Po pierwsze, dobór właściwego koloru - na rynku bardzo ciężko znaleźć jest odpowiedni kolor diody zielonej, czy pomarańczowej, która dobrze oddaje rzeczywisty kolor. Oczywiście, jest to szczegół dla osób które chcą mieć już semafor doprowadzony do perfekcji, co z drugiej strony dotyczy i tego, czy soczewka powinna mieć kolor, czy być bezbarwna. Po drugie, zastosowanie takich samych diod pozwoli na stosowanie tych samych wartości rezystorów dla każdego wyjścia, co dla osób mało obeznanych z elektroniką może być zaletą (ale ja się nie znam, bo mnie i za szeregowe łączenie diod krytykowali...) .