• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Pytanie? Semafor Viessmann

Reakcje
33 2 0
Dzień dobry,
Trochę bez głębszego przemyślenia zakupiłem cyfrowy semafor kształtowy firmy Viessmann nr 4701 (załączam zdjęcie).
I tu pierwszy problem, czy można używać tego semaforu podłączonego bezpośrednio do toru jako ,,lokomotywę'' z własnym adresem ?
Próbowałem podłączyć do toru według instrukcji kabel brązowy i żółty, zasilanie jest ale przy próbie programowania adresu (menu + 1) światła semaforu gasną na chwilę i zapalają się, jednak mysz po dłuższym myśleniu wyrzuca error.
Mam białą centralkę Roco z21 z multimausem na kabel. Co ewentualnie trzeba dokupić aby móc użytkować taki semafor na makiecie ?

Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedzi.

Załączniki

Lyntog

Znany użytkownik
Reakcje
1.060 6 2
Semafora nie programujesz jako lokomotywę tylko jako rozjazd. Na opakowaniu masz napisane, że dekoder jest zintegrowany, więc przede wszystkim odczytaj sobie w instrukcji jaki jest domyślny adres tego dekodera i spróbuj testowo uruchomić (tak jak byś przestawiał rozjazd o tym numerze). Powinno ruszyć.

Zobacz sobie także, czy nie masz więcej funkcji, typu osobne zapalanie nocnego oświetlenia.

OP
OP
R
Reakcje
33 2 0
Podłączyłem brązowy, żółty przewód oraz dwa niebieskie według instrukcji do programowania, przy próbie zaprogramowania zwrotnicy np 11 i strzałka w prawo nie ma reakcji ramion i oświetlenia (Według instrukcji początkowy adres to 1 i próbując przestawić zwrotnicę numer 1 też nie ma reakcji

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Buduję makietę 5
Buduję makietę 3
Buduję makietę 25
Buduję makietę 52
Buduję makietę 21