• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Semafor kształtowy Viessmann 9501 na PKP

thewald

Aktywny użytkownik
Reakcje
696 0 0
Chciałbym zastosować ten semafor na makiecie odwzorowującej V/VI epokę PKP. Zastanawia mnie jednak istnienie w tym modelu elementów, których brak jest w "naszych" rzeczywistych semaforach (oznaczyłem je strzałkami). Domyślam się, że mogą to być latarnie naftowe czyli byłby to model semafora z epok wcześniejszych niż te, które będą u mnie. Ponadto chciałbym doprowadzić do niego także pędnie - oczywiście tylko jako imitację bo sterowanie będzie wyłącznie elektryczne. Na chwilę obecną semafor działa tylko w DCC. W analogu niestety brak jest jakiejkolwiek reakcji jego ramion, świecą tylko lampy. Nie wiem co jest przyczyną takiego stanu rzeczy (?).
Jednak najważniejsze.... co w tym semaforze pozmieniać, dodać, usunąć (itp.) oraz jak dołączyć do niego pędnie by wszystko to było wizualnie poprawne dla wersji PKP?
01.jpg 02.jpg 03.jpg 04.jpg 05.jpg

Ostatnio edytowane:

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
15.765 733 30
Domyślam się, że mogą to być latarnie naftowe czyli byłby to model semafora z epok wcześniejszych niż te, które będą u mnie.
Źle się kolega @thewald domyśla, to są imitacje butli na propan-butan (jak w kuchenkach turystycznych ;)). Nie jestem pewien, czy w Polsce były lub są stosowane podobne butle, obecnie zwykle na PKP stosuje się oświetlenie elektryczne. Pędnia do napędu może dochodzić od przodu, od tyłu, lub od dołu. Opisane to jest m.in. na stronie transportszynowy.pl.

Paweł P1

Aktywny użytkownik
Reakcje
498 4 0
... Na chwilę obecną semafor działa tylko w DCC. W analogu niestety brak jest jakiejkolwiek reakcji jego ramion, świecą tylko lampy. Nie wiem co jest przyczyną takiego stanu rzeczy (?).
Te semafory działają w analogu. Ja mam tak u siebie. Jedyny minus takiego rozwiązania, to że napęd i oświetlenie mają wspólny biegun, więc ledy palą się non stop.

Andrzo

Znany użytkownik
Reakcje
1.680 5 1
dziękuję za informację, jednak jeżeli nie będzie to kolidowało z czymkolwiek to je usunę ponieważ w "mojej" epoce stosowano już raczej tylko oświetlenie elektryczne.
A która to epoka, bo np. w Starogardzie Gdańskim jescze w 2007 roku używano lamp naftowych do oświetlania semaforów :)

OP
OP
thewald

thewald

Aktywny użytkownik
Reakcje
696 0 0
epoka V/VI, ale mi te butle jakoś nie pasują, dlatego chciałbym w miarę możliwości zunifikować wszystkie "kształtówki" do elektrycznego typu oświetlenia, natomiast lampy naftowe są piękne ale tu musiałbym je wykonać od podstaw, a to czas, którego jak zwykle mi brakuje...

Andrzo

Znany użytkownik
Reakcje
1.680 5 1
epoka V/VI, ale mi te butle jakoś nie pasują, dlatego chciałbym w miarę możliwości zunifikować wszystkie "kształtówki" do elektrycznego typu oświetlenia, natomiast lampy naftowe są piękne ale tu musiałbym je wykonać od podstaw, a to czas, którego jak zwykle mi brakuje...
Tu nie trzeba nic robić, bo to jest ta sama lampa, do której podczepiano od dołu butlę z gazem. Podobnie z oświetleniem elektrycznym, które często było instalowane przez włożenie do lapy naftowej żarówki.

OP
OP
thewald

thewald

Aktywny użytkownik
Reakcje
696 0 0
Te semafory działają w analogu. Ja mam tak u siebie. Jedyny minus takiego rozwiązania, to że napęd i oświetlenie mają wspólny biegun, więc ledy palą się non stop.
Miałem wrażenie, że u Ciebie są tylko semafory świetlne... a tyle się naszukałem...
Jednak u mnie w analogu niestety nie działa ruch ramion, lampy natomiast świecą cały czas zarówno w analogu, jak i w DCC i chyba tak powinno być? Szkoda bo docelowo chcę sterować wszystkimi kształtówkami analogowo...

Poniżej przedstawiam rysunek podłączeń z manuala 9501 wymagany dla sterowania analogowego oraz wzorowany na nim mój setup (zamiast przełącznika 5547, którego nie mam zastosowałem przełączniki dźwigienkowe załączane i wyłączane by odwzorować astabilność zestyków, zasilanie DC 16V, ograniczenie prądowe ustawiłem na 40mA),
niestety nie znam schematu połączeń tego przełącznika 5547 - być może jest w nim ukryta jakaś tajemnica, choć po rozmowach z kilkoma osobami doszliśmy do wniosku, że są tam najprawdopodobniej zestyki zwierne astabilne... symulowałem je, rozwierne także ale poza lampami nic więcej nie działało...
0_RYS_STEROWANIA_ANALOGOWEGO.jpg

01.jpg

prezesedi

Aktywny użytkownik
Reakcje
506 3 0
@thewald, czy to jest na pewno na wyjściu zasilacza prąd stały (DC o którym piszesz?)
1707727839543.png

Na innym zdjęciu z internetu widać, że to prąd przemienny (AC)

OP
OP
thewald

thewald

Aktywny użytkownik
Reakcje
696 0 0
@thewald, czy to jest na pewno na wyjściu zasilacza prąd stały (DC o którym piszesz?) ..... Na innym zdjęciu z internetu widać, że to prąd przemienny (AC)
na wyjściu mojego zasilacza jest napięcie stałe 16V, natomiast na rysunku 6, który przytoczyłem z manuala semafora 9501 (podobnie jak i na transformatorze) jest rzecz jasna tylko i wyłącznie napięcie przemienne, ale skoro w manualu podają, że semafor w systemie analogowym może być zasilany napięciem przemiennym lub stałym, to oparłem się na tym zapisie zwłaszcza, że nie miałem odpowiedniego trafa i podałem napięcie stałe (chyba, że tu jest błąd?):
data.jpg

A może jak "pochodzi" trochę w cyfrze to w końcu i "zatrybi" na analogu?
Na razie jednak nie zmieniam działającego setupu semafora w DCC bo chcę posprawdzać co jeszcze ciekawego można tu poustawiać.
Byłem pewien, że w analogu pójdzie mi łatwo, lekko i przyjemnie a okazało się, że szybciej i sprawniej go odpaliłem w nieznanym mi zupełnie DCC....

Paweł P1

Aktywny użytkownik
Reakcje
498 4 0
...A może jak "pochodzi" trochę w cyfrze to w końcu i "zatrybi" na analogu? ...
Byłem pewien, że w analogu pójdzie mi łatwo, lekko i przyjemnie a okazało się, że szybciej i sprawniej go odpaliłem w nieznanym mi zupełnie DCC....
Moje trafo, to TR150 od Lenza, prąd wyjściowy 15 V zmienny. Do zmiany położenia ramion zastosuj włącznik monostabilny, a nie bistabilny jak na zdjęciu powyżej, ponieważ silnik semafora potrzebuje jedynie krótkotrwałego impulsu (wciśnięcia klawisza na mniej niz sekundę), a nie ciągłego prądu. Myślałem, że przy DCC, będzie można wyłączyć diody w latarniach, ale z tego co napisałeś tak nie jest. Dziwne to i uważam, że tak nie powinno być. Trzeba zwrócić uwagę, że światło w semaforze kształtowym potrzebne jest jedynie po zmierzchu i w nocy, w dzień już nie, bo są ruchome ramiona, kóre układają się w zależności od podanego sygnału.

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Urządzenia kolejowe 3
Urządzenia kolejowe 29
Urządzenia kolejowe 4