• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Pytanie? Semafor kształtowy i serwo

leszek-rzeszów

Aktywny użytkownik
BGM
Reakcje
284 1 1
Witajcie.

Czy ktoś z was przerabiał sterowanie semafora kształtowego(Viessmann) tak by był on sterowany serwem modelarskim - zamiast cewkami.
Może ktoś jakiś uchwyt wymienił, albo wie gdzie takie znaleźć?

Marqus

Moderator Poznańskiego Klubu Modelarzy Kolejowych
PKMK
Reakcje
483 8 0
Sprawdzę czy mam jeszcze gdzieś na kompie.
A jak nie, to tylko te, które są w załącznikach w poście powyżej.

Tempest

Znany użytkownik
Reakcje
712 4 0
leszek-rzeszów napisał(a):
Czy ktoś z was przerabiał sterowanie semafora kształtowego(Viessmann) tak by był on sterowany serwem modelarskim - zamiast cewkami.
railbox napisał(a):
A czemu w ogóle chcesz to przerobić?
Kompletnie się na tym nie znam więc się wypowiem.

Wydaje mi się że cewka powoduje że ramię semafora z jednego położenia skrajnego do przeciwnego przemieszcza się z prędkością wręcz natychmiastową a serwo może powoli się kręcić dzięki czemu ramię semafora przemieszcza się wtedy majestatycznie, że się tak wyrażę.

railbox

Aktywny użytkownik
Donator forum
Producent
Reakcje
272 0 2
Kompletnie się na tym nie znam więc się wypowiem.

Wydaje mi się że cewka powoduje że ramię semafora z jednego położenia skrajnego do przeciwnego przemieszcza się z prędkością wręcz natychmiastową a serwo może powoli się kręcić dzięki czemu ramię semafora przemieszcza się wtedy majestatycznie, że się tak wyrażę.
Miałem tę semafory i cewka tam pracuje wolne. Jedyny problem które mają tę semafory, że potrzebują dekodera ze wspólnym minusem.