• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Pytanie? Semafor karzełkowy

Reakcje
143 1 1
Cześć
Mam pytania do Szanownych Kolegów odnośnie semafora karzełkowego np..: z Nysy.
Chciałem zapytać jaki kolor sygnałów jest prezentowany dla tego typu semafora? Na jakich szlakach są instalowane? IMG_6092.jpeg

JakubR

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
1.833 7 0
Na semaforach "podwójnych" nadanawane moga być wszytskie sygnały z E1, lecz muszą one znajdować się w pionie (nie może byc tak że jeden sygnał jest rozdzielony na dwie części, czyli np zielone i pomarańczowe - po jednym w obu komorach). Ten z Nysy nie ma akurat możliwości podania sygnału manewrowego, lecz Sz już owszem. Zobacz sobie stację Czestochowa Osobowa, tam jest więcej tych dziwnych semaforów i działają "normalnie" jak reszta. Zabudowywane one są w przypadkach gdy skrajnia nie pozwala na mintaż słupa, lub pod wiatami gdzie wysokość jest ograniczona.

Z prawej od strony wyjazdu na Goświnowice/Grodków masz ten N9.

Załączniki

Ostatnio edytowane:

Lyntog

Znany użytkownik
Reakcje
1.090 6 2
Ten z Nysy nie ma akurat możliwości podania sygnału manewrowego, lecz Sz już owszem.
Dokładnie na odwrót, może podawać manewrowy, nie może podawać Sz :) Zwróćcie uwagę, że ma nawet literę "m" przy nazwie, a poza tym byłoby to sprzeczne z tym co sam napisałeś o tym, że sygnały złożone z dwóch lamp muszą być w jednej linii.

JakubR

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
1.833 7 0
A rychtyk! Nie powiekszyłem miniaturki. :LOL:
Mea cupla czy jakoś tak. Żech się zaplątał we własnych zeznaniach, jako gańba:cenzura:

Ostatnio edytowane:

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
14.403 603 30
A skąd taki wniosek? Dlatego, że światło białe nie jest w linii pionowej z czerwonym? Nigdzie nie jest powiedziane, że musi być. Wymóg pionowej linii dotyczy sygnałów opisanych w E 1 (Ie-1). Sygnałem zastępczym jest jedno białe migające światło. Może się świecić z każdym innym światłem, albo w ogóle bez innego światła. Najczęściej spotykana kombinacja, czyli dwa światła w linii pionowej, czerwone na górze i białe na dole nie są obrazem sygnału zastępczego.