• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

segment Ż

zuk

Znany użytkownik
FREMO Polska
KSK Wrocław
Reakcje
190 16 1
W przerwie w budowie Bhp dłubię sobie przy segmencie - zacząłem go w czasach prehistorycznych i niedawno wyciągnąłem z piwnicy. Jednotorowa linia z przejazdem w polu.
No i właśnie o ten przejazd chodzi. Wymyśliłem sobie że przy samych torach droga będzie wybrukowana. Wyszło mi coś takiego. Może być? Jakieś sugestie?

Załączniki

brovarek

Użytkownik
Reakcje
29 1 0
Wyglada to nawet nawet, rzucaja sie w oczy 3 błedy:
1. Nie wiem jaka masz koncepcję, ale tak źle ułożonego bruku jednak w realu nie znajdziesz
2. Przyjmując ,że wymiar kostki to 80, całkowita szerokość wynosi u Ciebie 16 x 8 cm =128 cm. Jezeli zakładasz ,ze to kostka "ciezka" 120 szerokość wychodzi 16*12= 192 cm , jednak to też zbyt mało, wiec albo 'zagęść/zmniejsz" kostke , albo poszerz drogę
3. Spotyka sie tak ułozona kostkę, ale na drogach przeważa ta ułożona w "łuki", nie wiem jak sie fachowo nazywa taki sposób, mam nadzieje ,że wiesz o co chodzi

Technologia stępla?

OP
OP
zuk

zuk

Znany użytkownik
FREMO Polska
KSK Wrocław
Reakcje
190 16 1
Dzięki za podpowiedź :) W sumie nie zastanawiałem się za bardzo, jakie rozmiary ma prawdziwy bruk :oops: U mnie duża kostka ma 250 mm - raczej kamole niż bruk ;)
W sumie to ma być przejazd na polnej drodze, trochę rozjeżdżony i zapuszczony.
Szerokość całego wynosi 3300 mm - na makiecie ok. 38 mm.
A co do układania w łuki, to tego wieczora, gdy miałem zamiar robić ten bruk specjalnie popatrzyłem się po drodze do domu jak jest wybrukowana ulica we Wrocławiu - i tam było ułożone rzędami no i to mnie zasugerowało :)
W międzyczasie powlepiałem trochę mchu między kostkę oraz spróbowałem posadzić trawkę.
Karamba, nie myślałem, że elektrosadzenie jest takie, hmmm..., w sumie męczące.
Następnym razem zamiast malować podłoże, użyję chyba barwionego kleju.

Załączniki

OP
OP
zuk

zuk

Znany użytkownik
FREMO Polska
KSK Wrocław
Reakcje
190 16 1
Dzisiaj posiałem trochę trawy. Będę musiał potrenować, żeby nie było widać przejść między połaciami zasianymi za jednym zamachem. Następnym razem wypróbuję klej do tapet :)

Załączniki

OP
OP
zuk

zuk

Znany użytkownik
FREMO Polska
KSK Wrocław
Reakcje
190 16 1
Temat wykopany z głębin zapomnienia :)

Wiosna przyszła, wszystko się zieleni... Podczas wizyty w http://www.m-zone.pl/ w sobotę nabyłem krzaczory i kwiatki Polaka. A dzisiaj znalazłem chwilę, żeby spróbować je zainstalować.
Karamba, nie przypuszczałem, że sadzenie roślinek jest takie trudne! Stoisz przed pustą deską i zastanawiasz się gdzie wsadzić tego krzaczora żeby ładnie wyglądało. Niniejszym chciałem wyrazić swój podziw wobec ludzi, którzy już to zrobili. Teraz wiem, że nie jest to takie hop siup.
No więc siedziałem dzisiaj i z grubsza zazieleniłem dwa decymetry kwadratowe - efekty na zdjęciach.

Załączniki

• 83,2 KB Wyświetleń: 1.059
  • 70,6 KB Wyświetleń: 1.059
  • 66 KB Wyświetleń: 1.059

AbuseArt

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Stary temat ale musiałem odpisać, chyba nic złego mając na względzie mały ruch tutaj.

Bruk jest piękny ale:

1. szkoda że nie zrobiłeś całej drogi :( to byłoby prawdziwe cudo. Ale chyba miałeś dość ciężkiej pracy bo jak przypuszczam, rzeźbienie tego jest gorsze, niż układanie bruku w skali 1:1 z kamienia :D

2. nigdy nie widziałem, by brakowało jakiejś kostki w bruku. One są z pewnością bardzo mocno osadzone, np. brukowane miejsca w mojej okolicy zostały wykonane przez niemców, gdy dolny śląsk należał do nich! Nie mówię o bruku wykonanym w latach 2000 bo dla mnie to fake. Są w jednej drodze tysiące tych kosteczek ale żadnej nie brakuje! Wyjątkiem jest krawędź, tam przecież zawsze kilka kostek wypadnie. Ale u Ciebie żadna nie wypadła.

3. ułożenie bruku jest OK. Nie takie kwasy widziałem na dolnym śląsku! Ułożenie moim zdaniem wygląda jak prawdziwe.