• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Konwersja S 160 Roco ~metamorfoza

Hoart

Znany użytkownik
Reakcje
2.156 7 0
Znakomity model , ale niekiedy posiadający coś co trzeba zmienić , na pierwszy ogień lewa strona stojaka i okolic przed i po metamorfozie , zaznaczam od razu ,że jestem bardzo krytyczny do tego co zrobiłem.
-pierwsze ujęcie to fragment modelu prosto z fabryki

i to samo po metamorfozie

cdn

OP
OP
H

Hoart

Znany użytkownik
Reakcje
2.156 7 0
Dziękuję , ale ja sobie na swoje pomarudzę :
-po pierwsze -cały ten zawór parowy Nathana jest za duży -trza zmniejszyć , po dwa - poprawić złącze rury (górnej) na korpusie zaworu , bo się wygięło, po trzecie - dodać element _ płaskownik z dwiema śrubami mocującymi) na ścianie stojaka, który "trzyma "korpus zaworu , po cztery - bardziej wyeksponować trzon dławika zaworu .
-efekty wkrótce..
Do efektu wszędobylskiej rdzy przyczyniło się niewątpliwie sztuczne światło pewnej ledowej żarówki,
- czasem celowo przesadzam z tą rdzą , ponieważ ten pigment o kolorze cynamonu znakomicie "wyłapuje " słabe strony danego detalu ..
- póżniej można tę rdzę zmyć , zamalować.

OP
OP
H

Hoart

Znany użytkownik
Reakcje
2.156 7 0
.. zawór parowy Nathana jest za duży -trza zmniejszyć , po dwa - poprawić złącze rury (górnej) na korpusie zaworu , bo się wygięło, po trzecie - dodać element _ płaskownik z dwiema śrubami mocującymi) na ścianie stojaka, który "trzyma "korpus zaworu , po cztery - bardziej wyeksponować trzon dławika zaworu .
-efekty wkrótce..

OP
OP
H

Hoart

Znany użytkownik
Reakcje
2.156 7 0
Te moje dwa włoskie hutnicze S160 nie miały podniesionego pomostu ponieważ , jeden egzemplarz posiada serwomotor (!) nastawnicy ( co wkrótce pokażę) , a drugi posiada nastawnicę ręczną.

Na PKP w ramach zakupów bezpośrednio z demobilu i UNRRA przybyły prawie wszystkie S160 z nastawnicą ręczną i dopiero w trakcie napraw wszystkie te maszyny dostały nastawnice śrubowe i to właśnie wiązało się z podniesieniem po prawej stronie fragmentu pomostu, a było to konieczne ponieważ zamontowanie drąga nastawnicy śrubowej wymagało wygenerowania po prostu więcej miejsca.
Klasyczny przykład S160 z fabrycznie zamontowaną nastawnicą śrubową i podniesionym pomostem na PKP to maszyna o numerze kolejowym Tr203-459 (Lima)sfotografowana na Odolanach , a w publikacji T.Roszaka jest jeszcze jedno zdjęcie wypadkowe Tr203- 455 (Lima), więc to (chyba) "specjalność" , któregoś wypustu wytwórni z Limia Locomotive Works .
W publikacji Higginsa o historii S160 jest fabryczne foto(Lima) numeru 8678 opalanego olejem z nastawnicą śrubową, a w publikacji Tourreta jest zdjęcie fab. (Lima) węglowej S160 numeru 5802 również z podniesionym pomostem.Nie spotkałem do tej pory zdjęcia z innej wytwórni(Baldwin, ALCo) lokomotywy S160 , z nastawnicą śrubową.Lima oczywiście robiła te maszyny również z nastawnicą ręczną .

Przy okazji innych ciekawostek dotyczących serii S160, niektóre maszyny posiadały fabrycznie montowane oświetlenie elektryczne firmy Pyle National ( nie mam na myśli szerokotorowych maszyn przeznaczonych dla ZSRR) , nawet jeden taki przykład udokumentowany " zapodział" się i u nas na PKP i dotyczyło to loka produkcji wytwórni Baldwina, który pracował nierozerwalnie w MD Słupsk .

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 19
L
Tabor 3
Tabor 4
Tabor 2
Tabor 25