• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Słoweński kibel

tomekkor

Znany użytkownik
Reakcje
5.731 31 1
Na taką oto ciekawostkę trafiłem w 1:58 filmu:
oraz tu:

http://www.vlaki.info

Na Bałkanach nasz Kibelek nazywany jest Gomulka, od pewnego Władysława, który je tam wyeksportował.

Właśnie próbuję dociec, czy ktoś to produkuje, czy jest to hand-made.

Ostatnio edytowane:

Piotr M.

Znany użytkownik
Reakcje
1.219 86 30
Nijakie to odkrycie, znane od dawna, ale plus za czujność:)
Aby nie zabierać frajdy z poszukiwań podpowiem że ten sam producent robi też nasze EN57 w formie kitu, chyba tylko @bstok70 ma gotowy model od producenta.

:)

CoCu

Znany użytkownik
Reakcje
2.001 127 22
Producentem tegoż modelu jest dobrze znany na tym forum niejaki Milosz, który prócz produkcji elementów do budowy słoweńskich zespołów trakcyjnych, równocześnie stworzył także elementy do budowy naszych EN57. Zestawy takie można nie raz nabyć na Allegro.
Nie wiem, czy modele pokazane powyżej są wykonane w całości przez Milosza, czy też ktoś jedynie kupił zestawy i sam je wykończył.
Parę lat temu Milosz wykonał kilka sztuk EN57 na gotowo, mnie udało się także taki model nabyć. Później już nie chciał wykonywać gotowych modeli, a tylko sprzedawać zestawy.
Temat sprzed paru lat, przynajmniej z 2010 roku, lub nawet wcześniej.
Chciałem podać link do strony gdzie to wszystko było dobrze ukazane, ale link już nie działa.