• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Impreza Rybnik - Makieta kolejowa 14-15.10.2023

Noah

Znany użytkownik
Reakcje
662 3 0

Kolejny raz w Zabytkowej Kopalni Ignacy zagości modułowa makieta kolejowa w skali H0. Kilkudziesięciometrowa makieta odzwierciedla fragment istniejącego w Polsce szlaku kolejowego. Instalacja jest wynikiem niezliczonych godzin misternej pracy kilkudziesięciu modelarzy, którzy pieczołowicie i ze szczegółami odtwarzają świat kolei.

NADSZYBIE KOŚCIUSZKO

Kolejny raz w Zabytkowej Kopalni Ignacy zagości modułowa makieta kolejowa w skali H0. Kilkudziesięciometrowa makieta odzwierciedla fragment istniejącego w Polsce szlaku kolejowego. Instalacja jest wynikiem niezliczonych godzin misternej pracy kilkudziesięciu modelarzy, którzy pieczołowicie i ze szczegółami odtwarzają świat kolei. Po miniaturowych szynach poruszać się będą pociągi wiernie odzwierciedlające tabor PKP sprzed wielu lat, ale też współczesne maszyny. Ruch na makiecie regulowany jest ustalonym rozkładem jazdy. Makietę zaprezentują modelarze z Beskidzkiej Grupy Modelarskiej.

Wstęp:
– Dorośli -10 zł
– Ulgowy – 5 zł

SPRĘŻARKOWNIA

Warsztaty modelarskie w budynku sprężarkowni poprowadzą członkowie Stowarzyszenia „Edukacja i modelarstwo”. Uczestnicy zajęć wykonają proste modele papierowe. Dla dzieci może to być pierwszy krok do rozwinięcia modelarskiej pasji w przyszłości.

W sali sprężarkowni dostępna będzie również makieta kolejowa dla dzieci. Każde dziecko będzie mogło na chwilę stać się maszynistą pociągu w skali 1:25.

Bez ograniczeń wiekowych. Wstęp wolny.

https://www.kopalniaignacy.pl/wydarzenia/makieta-kolejowa/

Merlin

Moderator Grupy BGM
Zespół forum
BGM
H0e
Reakcje
1.798 3 0
Sporo się działo, prace na każdej stacji odbywają się na najwyższych obrotach. Niestety doprowadziło to do katastrofalnego wypadku....
Na miejscu pojawił się też prokurator, choć niektórzy mieli wątpliwości co do kolorystyki pojazdu którym dotarł
Screenshot_20231015_103814_Gallery.jpg

Kempol

Administrator
Zespół forum
Donator forum
BGM
MSMK
Reakcje
19.249 216 0
Tutaj należy się krótkie wyjaśnienie.

Pan prokurator Kempski przebywał z kolegami kitesurferami na pobliskim zalewie w Żwirowni Roszków. Po powzięciu informacji o wyżej wspomnianym wypadku natychmiast się udał na jego miejsce.

Magic

Znany użytkownik
Reakcje
6.424 38 4
Powazny czlowiek, a obowiazki sluzbowe zmuszony jest wykonywac w kapielowkach :ROFL:
Super miejsce na wystawe, co zreszta pisalem juz odnosnie wnetrza sali, @Kempol i drona przewietrzyl, zaniedbane troche dzialy lotnicze, moze pora nadrobic, choc zima za pasem :)
Pozostaje czekac na obszerne relacje i filmiki z wystawy.
Aaa, i ta scenka z wypadku u kolegi @Asynchron kojarzy mi sie z ktoryms zeszytem przygod Kapitana Zbika :) Chyba bylo cos takiego.

Reakcje
136 0 3
Dziś rano doszło do wypadku na obrzeżach Bulowic nieopodal przejazdu kolejowego. Czerwony samochód wypadł przez barierki i stoczył się z górki pod tory kolejowe. Na miejscu szybko pojawiły się dwa radiowozy Milicji Obywatelskiej. Milicjant przekazuje, że auto znacznie przekroczyło dozwoloną prędkość. Kierowca był trzeźwy i w pełni świadomy. Na szczęście auto zatrzymało się kawałek przed torami i nie spadło pod nadjeżdżający pociąg. Na tej trasie jest dość spory ruch pociągów. Brak ofiar śmiertelnych, kierowca został przewieziony do szpitala. Grozi mu mandat w wysokości 5 000 000 zł. Milicja apeluje o rozsądną i ostrożną jazdę.
IMG_0339.jpg
IMG_0342.jpg

hamulcowy

Znany użytkownik
Reakcje
1.158 26 1
Byłem na tej wystawie i moje wrażenie jest następujące:
- miejsce wspaniałe i niezwykle ciekawe,
- makieta,- pierwsza klasa. Mistrzostwem świata był przedstawiany tam most zsypowy dla piasku podsadzkowego i skład pociągu kolei piaskowej.
Wiem, że jazdy pociągów odbywają się według ustalonego rozkładu jazdy, żeby to przypominało prawdziwą kolej, ale dla przeciętnego Polaka-szaraka, który tworzy mniej więcej 80% publiczności było to nudnawe, czego wyrazem były słyszane przeze mnie uwagi. Nie rozumiano, dla czego pociągi tak długo stały, a Koledzy-modelarze stoją sobie w grupach i dyskutują, zamiast (cytat),- jeździć. Trudno też się dziwić, że publisia niekoniecznie musi rozumieć zasady działania takiej makiety i prowadzenia na niej ruchu. Szczególne oczekiwania jeśli chodzi o "jeżdżenie" miała młodzież i dzieci. Może warto pomyśleć o tym, że skoro jest to wystawa dla szerokiej publiczności, prowadzić nieco żywszy ruch pociągów, by to przypominało bardziej żywą kolej, a nie dioramę. To co napisałem, nie jest krytyką,- broń Boże, a jedynie propozycja pod rozwagę.

Tomasz Sauer

Znany użytkownik
FREMO Polska
Reakcje
2.097 96 4
Byłem na tej wystawie i moje wrażenie jest następujące:
- miejsce wspaniałe i niezwykle ciekawe,
- makieta,- pierwsza klasa. Mistrzostwem świata był przedstawiany tam most zsypowy dla piasku podsadzkowego i skład pociągu kolei piaskowej.
Wiem, że jazdy pociągów odbywają się według ustalonego rozkładu jazdy, żeby to przypominało prawdziwą kolej, ale dla przeciętnego Polaka-szaraka, który tworzy mniej więcej 80% publiczności było to nudnawe, czego wyrazem były słyszane przeze mnie uwagi. Nie rozumiano, dla czego pociągi tak długo stały, a Koledzy-modelarze stoją sobie w grupach i dyskutują, zamiast (cytat),- jeździć. Trudno też się dziwić, że publisia niekoniecznie musi rozumieć zasady działania takiej makiety i prowadzenia na niej ruchu. Szczególne oczekiwania jeśli chodzi o "jeżdżenie" miała młodzież i dzieci. Może warto pomyśleć o tym, że skoro jest to wystawa dla szerokiej publiczności, prowadzić nieco żywszy ruch pociągów, by to przypominało bardziej żywą kolej, a nie dioramę. To co napisałem, nie jest krytyką,- broń Boże, a jedynie propozycja pod rozwagę.
Trzeba było wytłumaczyć, że taki jest właśnie real PKP, dużo dyskusji, dużo zbędnych procedur, mniej roboty.