Ale żeby ocenić model i pomierzyć w jakiej jest skali, to najlepiej jest mieć go w rękach. Modelarstwo jest sztuką kompromisu, żaden model nie jest doskonały, nawet taki za naprawdę bardzo duże pieniądze. I tu dochodzimy do takiego pytania?, być ortodoksyjnym i nie mieć modelu, czy też przymknąć oko na pewne niedoskonałości tego modelu, ale go posiadać.Dlatego też firmy takie jak ta powyżej, która zainwestowała swoje pieniądze w wykonanie formy, to chce sprzedać swój wyrób w jak największej ilości. Ja natomiast nie jestem przekonany do modeli wykonanych z żywicy. Mam model Kraza w skali 1/43 wykonanego z żywicy, dostałem go ok.12 lat temu i niestety skrzynia ładunkowa zaczeła się kruszyć. Być może została wykonana z nieodpowiedniego materiału. Wracając do drzwi silnikowych to ta spalinówka stojąca w skansenie w Gryficach z jednej strony posiada drzwi bez otworów wentylacyjnych, a ta jeżdząca posiada z obu stron drzwi z otworami wentylacyjnymi. Pięć lat różnicy w toku produkcji i jakie zmiany w wyglądzie przedziału silnikowego. I tu w tym przypadku było by bardzo przydatne mieć zdjęcie takiego spalinowozu tuż po dostarczeniu go do odbiorcy,oraz w końcowej fazie jego eksploatacji, aby porównać różnice wynikające po latach pracy.