• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

[ROZWAŻANIA] Wersje modeli Roco

sosnama

Znany użytkownik
Reakcje
2 0 0
Kiedy udało mi się kupić Eanos-a z I edycji (nr kat. 66509) o numerze inwentarzowym (NI) 31 RIV MC 51 PKP 537 7 113-6,
a miałem już w swoich zbiorach tego z II edycji o NI 31 RIV MC 51 PKP 537 7 117-7,
zaciekawiła mnie pewna nalepka umieszczona nad kodem kreskowym na opakowaniu (taka srebrna).

P1000409.JPG

P1000410.JPG

I ed miała indeks A, natomiast II - B.

Kupując Zags-a o numerze katalogowym 66468 z drugiej edycji spodziewałem się tego samego schematu.
Niestety indeksy były inne:
I ed: 33 RIV MC 51 PKP 781 3 167-8 - indeks A,
II ed: 33 RIV MC 51 PKP 781 3 170-2 - indeks D

P1000414.JPG

P1000412.JPG

I ed ma indeks A, a II - D.
Brakuje mi B i C.

Na koniec zostawiłem model cysterny .Uah (RRh) o numerze katalogowym 66552 i NI 31 RIV MC 51 PKP 075 3004-2.
Na moim opakowaniu, na rzeczonej naklejce widnieje indeks B.

P1000416.JPG

Jeśli kogoś to zainteresowało i ma ochotę podyskutować na ten temat, zapraszam.
Szczególnie interesuje mnie, czy ktoś posiada modele z "brakującymi" indeksami na naklejkach.
Chciałbym porównać zdjęcia tych modeli z moimi:).

EVB420 12

Znany użytkownik
BGM
Reakcje
1.192 1 0
W którymś wątku w październiku było opisane co oznaczają te literki i cyferki. Między innymi miejsce produkcji i rok produkcji.
Tutaj pisałem o nalepkach:
http://forum.modelarstwo.info/threads/nasze-półki-z-modelami.4366/page-9#post-190557
Ale te literki to jedyny nierozszyfrowany przeze mnie symbol;)
Cieszę się, że ktoś pokusił się o dodanie "wisienki do tortu" i zainteresował się literkami :D

Przyjrzałem się moim wagonom i lokomotywom i co stwierdziłem literka A jest na wszystkich ;) - może dziwne, ale mało mam taboru z lat 2010-2012, a przykłady kolegi są z tych właśnie lat. Ogólnie to ok. 90% modeli Roco mam made in EU i może stąd pojawia się tylko A.

OP
OP
sosnama

sosnama

Znany użytkownik
Reakcje
2 0 0
Kolega EVB420 12 pozwoli, że go zacyt z tamtego postu:

Temat mam dobrze opanowany więc conieco rozjaśnie sytuację:)
Na pudłach zestawów startowych Roco zazwyczaj pisze "Made in EU", lecz często bywa tak, że są tam niektóre rzeczy Chińskie np. lokomotywy (najlepszy przykład to sety z V100 DR, które są od zawsze produkowane w Chinach , a na pudełkach też widnieje napis "Made in EU" )
Ale wracając do wagonów i lokomotyw produkcji Roco => każdy wyprodukowany produkt dostaje "magiczną nalepkę" - czyli srebrną nalepkę z danymi:
- numerem katalogowym modelu
- numerem zakładu produkującego
- tygodniem produkcji
- rokiem produkcji
Numer katalogowy to myślę rzecz jasna, tydzień produkcji i rok też (A to pierwsze 10-cio lecie XXIw. natomiast B to drugie (przykład: A7 - lokomotywa wyprodukowana w roku 2007).
Natomiast najciekawsze są numery które określają miejsce produkcji:
2 - serie Museum Edition i Platinum
4 - EU
5 - Chiny........................
6 - EU
Dotychczas wszystko według tego szyku się zgadzało, ale Hercules to pierwszy wyjątek od reguły... no chyba że rzeczywiście przeniesiono produkcję spowrotem do EU:gwizd:
Zobacz załącznik 80308
Może ktoś ma podobne podejście, że pochodzenie ma znaczenie?
Bo moim zdaniem jest różnica w wykonaniu lokomotyw Rocowskich w zależności od miejsca produkcji... a cena taka sama...
Co do zakładów produkcyjnych - pominę, zajmę się datami.

Na Eanos-ie z I ed - data jest OK
Natomiast II ed powinna być wydana w 15 tygodniu - ok maja, a (i tu powołam się na stronę Kolegi gbbsoft 'a) pojawił się we wrześniu.

Do Zags-ów nie mam zastrzeżeń - daty z naklejek są takie jak daty wydania

Jeśli chodzi o .Uah (RRh) - 49 tydz 2010r - na stronie w/w Kolegi - luty (czyli ok 4-8 tydz) 2011

W tym temacie:
Zacząłem się zastanawiać nad pierwszym rzędem - nr katalogowy i A, B, C, D... - czy to są kolejne PARTIE danego modelu???
Oraz szukam odpowiedzi - dlaczego .Uah (RRh) mam z literką B

I to jest cały widz tego tematu:D