• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Rozpoznanie modelu lokomotywy

mgmaciekmg

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Cześć,
Na dobry początek chciałbym się z wami wszystkimi przywitać :)
Teraz do rzeczy - wuchte (wiele) lat temu, wujek dał mi kolejkę w raz z dwoma rozjazdami, przejazdem kolejowym, drużbą i stacją kolejową. W sprzęt który jeździ po szynach mam 3 wagony (każdy inny) i lokomotywę...
Z tego co sam się orientuję, jest to skala 1:32. Ale teraz mam problem bo nie mogę rozpoznać producenta, ani modelu lokomotywy gdyż jest to prawdopodobnie ZSRR'owska produkcja...
Poniżej zamieszczam zdjęcia i będę wdzięczny za pomoc :)

Załączniki

OP
OP
mgmaciekmg

mgmaciekmg

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Serdecznie dziękuję za pomoc!
Nie mogłem sobie poradzić ze znalezieniem ! :)
Cóż, cieszę się, że tą lokomotywkę mam, teraz planuje ją naprawić... Powinienem korzystać z torów ze skali 1:45, tak?

jacekplacek

Aktywny użytkownik
Reakcje
0 0 2
Kolejka którą posiadasz ma na obecną chwilę wartość głównie sentymentalną i nie należy jej mylić ze współczesnymi wyrobami w skali 1:45.
Ewentualnie możesz korzystać ale tylko i wyłącznie z torów Lionela, które w Polsce są praktycznie niedostępne. Może dałoby się zastosować tory Merkur z Czech:
http://www.merkurtoys.cz/en/products/railway, ale tego nie jestem pewien.
Nie chcę Cię zniechęcać, ale przywrócenie jej do stanu używalności wymaga bardzo dużo zapału, o ile w ogóle jest możliwe.
Jeśli Ci bardzo zależy na posiadaniu takiego zestawu to radzę uważnie obserwować Allegro. Czasami zdarzają się takie zestawy w akceptowalnych cenach i w niezłym stanie technicznym. Na Ebay nawet jeśli są to cena jest horrendalna.
Jeśli "na poważnie" planujesz bawić się kolejkami typu "tin plate" radzę zastanowić się na wyrobami z Czech:
http://www.merkurtoys.cz/en/products/railway - Merkur
http://www.ets.cz/ - ETS

OP
OP
mgmaciekmg

mgmaciekmg

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Dzięki za odpowiedzi. Co do LIONEL to już ogarnąłem wcześniej. Już nawet skłonny jestem od nich zamówić tylko doinformuje się ile będą mnie koszty wysyłki wynosić, ale planuje jeszcze napisać do Czechów, może bym osobiście do nich wpadł...
Mam teraz problem z silnikiem, bo gdzieś zaginął (czego kurcze żałujemy z ojcem...) i myślę nad kupnem nowego... Muszę poszukać i ew. zmienić budowę wózka napędzającego :)
Macie może jakieś poradniki dot. pierwszych kroków z modelami? :>

hugwa

Moderator
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
388 26 4
Uruchomienie tego wynalazku nie podpada pod "pierwsze kroki". To raczej restauracja.

teigrekty2

Znany użytkownik
NAMR
Reakcje
4.695 112 11
Ale klasyk, jesli kola izolowane to moze by sie zastanowic nad systemem dwu szynowym;) Czeskie produkty ETS bralem w lapy, solidne i moze by sie dalo cos zaadoptowac.