• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Rozjazd podwójny Roco Geoline - programowanie

rocosenior

Nowy użytkownik
Reakcje
9 0 0
dzięki za deklarację pomocy,
pierwszy temat to programowanie dekodera rozjazdu potrójnego roco geoline w Z21, jeżeli zaprogramuję dwa kierunki i robię trzeci to reszta się wysypuje.
jak to robię ? wchodzę na Track Control Settings, potem na properties, wpisyję adresy 152, drugi adres 154 i wchodzę na configurację, rozjazd jest wpięty do makiety, ma zasilanie, wybieram z biblioteki rozjazd potrójny , wpisuję ares 1 "1" adres 2 "1", robię na zwrotnicy wahadełko, zwrotnica reaguje, klikam w test, kierunek się nie zgadza ale zrotnica działa, zapamiętane, to samo robię z kierunkiem na wprost, ok działa choć kierunek się nie zgadza, robię trzeci kierunek - zwrotnica się zawiesza, wagon wylatuje z torów. Nie jestem w stanie znaleźć pomocy jak ten dekoder zaprogramować ?
jeżeli Ktoś wie więcej proszę napiszcie. Ten rozjazd jest mi potrzebny do wjazdu do lokomotywowni. na foto poniżej sposób zamontowania i typy dekoderów
pozdrawiam
jeżeli Komuś nie pasuje pisanina to dzwońcie 575 375 606

Załączniki

melonowy

Znany użytkownik
Reakcje
2.082 40 1
Tak trochę więcej widać.;)

rozjazd potrójny 18.9 kb.jpg
Z tym akurat ja nie pomogę, bo nie używam torów i dekoderów zwrotnic Roco.

Kiedyś kol. @PP1970 robił filmik z programowania rozjazdu Roco, ale normalnego.
Nie wiem, czy to coś pomoże, pewnie nie, bo nie o to tu chodzi.

Ale myślę, że poniższy film pomoże na 100% :)

Ostatnio edytowane:
OP
OP
rocosenior

rocosenior

Nowy użytkownik
Reakcje
9 0 0
Tak trochę więcej widać.;)

Zobacz załącznik 1034613
Z tym akurat ja nie pomogę, bo nie używam torów i dekoderów zwrotnic Roco.

Kiedyś kol. @PP1970 robił filmik z programowania rozjazdu Roco, ale normalnego.
Nie wiem, czy to coś pomoże, pewnie nie, bo nie o to tu chodzi.

Ale myślę, że poniższy film pomoże na 100% :)

poniższy film pomógł, bardzo pomógł i Ty też,
bardzo dziękuję , sen z powiek ,rewelka
co wcale nie znaczy, że nie mam innych problemów,
chodzi o rozsprzęglanie również chodzi o programowanie dekodera,
z21 go nie widzi, w bibliotece jest nie aktywny, części ma oryginalne,
na multimausie nie wiem jak go uaktywnić, próbowałem jako zwrotnicę ale bez
skutku, znowu liczę na doświadczenie i wiedzę kolegów,
dekoder 61197, rozsprzęglacz elektryczny 61118,
pozdrawiam

tym razem chodzi o rozsprzęgnik również roco geoline,

melonowy

Znany użytkownik
Reakcje
2.082 40 1
Mogę tylko poratować instrukcją dekodera do rozsprzęgacza. Programuje się i obsługuje jako rozjazd.
Nic innego w tym temacie nie wiem.

Z instrukcji (translator):
Obsługa dekodera odsprzęgającego
Dekoder odsprzęgający jest fabrycznie zaprogramowany na adres przełącznika 80. Programowanie nie jest możliwe
adresy silników; dlatego nie nadaje się do współpracy – wyłącznie – z myszą silnikową 2/R3.
Za każdym razem, gdy zostanie naciśnięty klawisz pozycjonujący przełącznik (prosty lub rozbieżny) do jego adresu, dekoder
zareaguje zmianą stanu odłącznika.
Jeśli naciśniesz przycisk rozbieżny lub prosty, rozłącznik podniesie się. Pozostanie tylko w tej pozycji
przez pewien czas, po czym opuści się automatycznie. Można modyfikować okres do automatycznego wyłączenia
za pośrednictwem CV35. Jeśli chcesz, aby sprzęgło opadło wcześniej, naciśnij ponownie klawisz rozbieżny lub prosty.

Programowanie dekodera odsprzęgającego
Aby wprowadzić dekoder odsprzęgający w tryb programowania, wykonaj następujące czynności:
1. Powtórz to samo polecenie pozycjonowania przełącznika (proste lub rozbieżne) pięć razy (w ciągu maksymalnie pięciu).
sekund) na bieżący adres.
2. Dekoder znajduje się teraz w trybie programowania; jest to sygnalizowane powtarzającym się okresowym przełączaniem.
3. Po 30 zdarzeniach przełączania lub 15 cyklach przełączania (w górę i w dół) dekoder automatycznie opuści
tryb programowania.
4. Aby wcześniej opuścić tryb programowania, zaprogramuj CV80 na „0”.
Zwykle dekoder można wprowadzić w tryb programowania tylko poprzez jego bieżący adres. Jeśli masz
zapomniałeś tego adresu, możesz alternatywnie użyć do programowania adresu fabrycznego „80”.
instrukcje. Gdy tylko dekoder znajdzie się w trybie programowania, sygnalizuje to okresowym przełączaniem i
możesz teraz przydzielić nowy adres lub dokonać innych ustawień.
Notatka:
Nie można odczytać wartości CV.

Programowanie adresu za pomocą MULTIMAUS®
1. Za pomocą MULTIMAUS® przejść do trybu przełączania.
2. Ustaw dekoder odsprzęgający w trybie programowania.
3. Za pomocą MULTIMAUS® wprowadź żądany adres przełącznika za pomocą klawiszy funkcyjnych.
4. Potwierdź wpis jednym z klawiszy strzałek.
5. Dekoder odsprzęgający jest teraz zaprogramowany na ten adres i będzie reagował tylko tam.

Załączniki

Ostatnio edytowane:

PP1970

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
3.284 88 0
Mam rozprzęgacze analogowe Roco Line. Podłączam po 2 rozprzęgacze pod dekoder zwrotnicy. Niestety, muszę je wtedy uruchamiać naprzemiennie, bo dla dekodera to jest zwrotnica, czyli ma funkcje "prosto" i "skręcaj". Jak wcisnę "prosto", to powtórne wciśnięcie "prosto" nie powoduje już żadnej reakcji. Trzeba wcisnąć "skręcaj", by móc powtórnie wcisnąć "prosto".

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
13.701 562 30
Może warto zadbać o prawidłową terminologię: to nie jest rozjazd potrójny, ale podwójny, bo składa się jakby z dwóch rozjazdów zwyczajnych, nałożonych na siebie. To, że wychodzą z niego trzy tory to inna sprawa, z rozjazdu zwykłego (pojedynczego) wychodzą dwa tory, a nie nazywamy tego rozjazdem podwójnym. A urządzenie do rozprzęgania to rozprzęgacz, nie rozsprzęglacz - służy do rozprzęgania (i nie ma tam sprzęgła ;)).

OP
OP
rocosenior

rocosenior

Nowy użytkownik
Reakcje
9 0 0
Mam rozprzęgacze analogowe Roco Line. Podłączam po 2 rozprzęgacze pod dekoder zwrotnicy. Niestety, muszę je wtedy uruchamiać naprzemiennie, bo dla dekodera to jest zwrotnica, czyli ma funkcje "prosto" i "skręcaj". Jak wcisnę "prosto", to powtórne wciśnięcie "prosto" nie powoduje już żadnej reakcji. Trzeba wcisnąć "skręcaj", by móc powtórnie wcisnąć "prosto".
Dzięki za sugestie, będę próbował, dam znać co wyszło albo i nie
pozdrawiam

Mogę tylko poratować instrukcją dekodera do rozsprzęgacza. Programuje się i obsługuje jako rozjazd.

Dekoder odsprzęgający jest fabrycznie zaprogramowany na adres przełącznika 80. Programowanie nie jest możliwe
adresy silników; dlatego nie nadaje się do współpracy – wyłącznie – z myszą silnikową 2/R3.
Za każdym razem, gdy zostanie naciśnięty klawisz pozycjonujący przełącznik (prosty lub rozbieżny) do jego adresu, dekoder
Jeśli naciśniesz przycisk rozbieżny lub prosty, rozłącznik podniesie się. Pozostanie tylko w tej pozycji
przez pewien czas, po czym opuści się automatycznie. Można modyfikować okres do automatycznego wyłączenia
za pośrednictwem CV35. Jeśli chcesz, aby sprzęgło opadło wcześniej, naciśnij ponownie klawisz rozbieżny lub prosty.

Aby wprowadzić dekoder odsprzęgający w tryb programowania, wykonaj następujące czynności:
1. Powtórz to samo polecenie pozycjonowania przełącznika (proste lub rozbieżne) pięć razy (w ciągu maksymalnie pięciu).
2. Dekoder znajduje się teraz w trybie programowania; jest to sygnalizowane powtarzającym się okresowym przełączaniem.
3. Po 30 zdarzeniach przełączania lub 15 cyklach przełączania (w górę i w dół) dekoder automatycznie opuści
tryb programowania.
Zwykle dekoder można wprowadzić w tryb programowania tylko poprzez jego bieżący adres. Jeśli masz
zapomniałeś tego adresu, możesz alternatywnie użyć do programowania adresu fabrycznego „80”.
instrukcje. Gdy tylko dekoder znajdzie się w trybie programowania, sygnalizuje to okresowym przełączaniem i
Notatka:

3. Za pomocą MULTIMAUS® wprowadź żądany adres przełącznika za pomocą klawiszy funkcyjnych.
5. Dekoder odsprzęgający jest teraz zaprogramowany na ten adres i będzie reagował tylko tam.
Dzięki za zaangażowanie, jest jakiś kierunek działania, będę próbował
pozdrawiam

Może warto zadbać o prawidłową terminologię: to nie jest rozjazd potrójny, ale podwójny, bo składa się jakby z dwóch rozjazdów zwyczajnych, nałożonych na siebie. To, że wychodzą z niego trzy tory to inna sprawa, z rozjazdu zwykłego (pojedynczego) wychodzą dwa tory, a nie nazywamy tego rozjazdem podwójnym. A urządzenie do rozprzęgania to rozprzęgacz, nie rozsprzęglacz - służy do rozprzęgania(i nie ma tam sprzęgła ;)).
słuszne uwagi, jestem w trakcie zdobywania wiedzy więc takie sugestie
są dla mnie jak podręcznik
dziękuję i pozdrawiam

OP
OP
rocosenior

rocosenior

Nowy użytkownik
Reakcje
9 0 0

tryb programowania.
Notatka:

ok, dzięki,
próbowałem robić to na MULTIMAUS, tylko powiedz mi czy poruszanie
dźwignią rozsprzegacza to jest " Ustaw dekoder odsprzęgający w trybie programowania."

melonowy

Znany użytkownik
Reakcje
2.082 40 1
"Aby wprowadzić dekoder odsprzęgający w tryb programowania, wykonaj następujące czynności:
2. Dekoder znajduje się teraz w trybie programowania; jest to sygnalizowane powtarzającym się okresowym przełączaniem."

Tak bym to rozumiał. Żeby zaczął się programować musi zostać ustawiony w tryb programowania.
Czyli szybkie przełączanie 5 razy w ciągu 5 sec.
Jak pisałem nigdy tego nie robiłem, ale myślę, że powinno Ci się udać.(y)

OP
OP
rocosenior

rocosenior

Nowy użytkownik
Reakcje
9 0 0
"Aby wprowadzić dekoder odsprzęgający w tryb programowania, wykonaj następujące czynności:
2. Dekoder znajduje się teraz w trybie programowania; jest to sygnalizowane powtarzającym się okresowym przełączaniem."

Tak bym to rozumiał. Żeby zaczął się programować musi zostać ustawiony w tryb programowania.
Czyli szybkie przełączanie 5 razy w ciągu 5 sec.
Jak pisałem nigdy tego nie robiłem, ale myślę, że powinno Ci się udać.(y)
niestety po kilku próbach na dwóch różnych rozsprzęgach urządzenie nie wchodzi w tryb programowania, nie pyka ,
robię to na MULTIMAUSIE,

melonowy

Znany użytkownik
Reakcje
2.082 40 1
No to jeszcze raz. W kolejności działań masz wypisane niżej.
Nie zapomnij Przełączyć MM w tryb przełączania zwrotnic (pkt.1).
Postaraj się wszystko zrobić sprawnie, żeby dekoder nie opuścił samoistnie trybu programowania (15 cykli).
Sprawdź wszystkie połączenia, czy dobrze kontaktuje galwanicznie, czy dekoder właściwie osadzony, kabelki itp.
Musi zadziałać.
Poczekaj aż dekoder sam opuści tryb programowania, lub aby to zrobić ręcznie zaprogramuj CV80=0.

Ostatnio edytowane:
Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
A
DCC 26
A
DCC 11
DCC 21
DCC 55
DCC 3