• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Pytanie? Rozjazd Mehano

Dymitry

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Witam! Jest to mój pierwszy post na forum. Po jego uprzednim przeszukaniu, nie znalazłem odpowiedzi na mój problem z prawidłowym podłączeniem rozjazdów Mehano. Odkopałem niedawno kolejkę jeszcze z czasów PRL-u i nie mogę rozgryźć w jaki sposób nalezy podłączyć te rozjazdy do pulpitu i zasilacza aby działały. Robi się zwarcie przy każdym możliwym wariancie (o ile próbowałem wszystkiego). Posiadam zestaw startowy z DCC ale chciałbym do tego dodać rozjazdy sterowanie mechaniczne za pomocą klawiatury. Poniżej załączam zdjęcia rozjazdu, klawiatury oraz zasilacza analogowego.

Dodam, że rozjazdy działają, bo przeskakują jeśli uda mi się trafić w prawidłowe ułożenie kabli, aczkolwiek tylko w jedną stronę. Liczę, że ktoś coś poradzi.

https://ibb.co/NZFQkWV
https://ibb.co/N1qDKV6
https://ibb.co/h7jKQ1R

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
13.584 558 30
Z napędu wychodzą trzy przewody. Jeden z nich jest wspólny, pozostałe dwa służą do przestawiania zwrotnicy w jedną i w drugą stronę. Powinny być jakoś oznaczone, choćby kolorami. Jeżeli nie wiadomo który jest który, to należy jeden przewód podłączyć do jednego zacisku Z zasilacza (tego ze zwrotnicą), a najpierw jednym z pozostałych dwóch dotknąć na chwilę drugiego zacisku, a potem drugim przewodem zrobić to samo. Nie wolno przytrzymywać przewodu przy zacisku, tylko musnąć nim zacisk! Przy każdym dotknięciu zwrotnica powinna przeskoczyć. Jeżeli nie działa, powtórzyć tę operację podłączając po kolei do pierwszego zacisku każdy z trzech przewodów. Za którymś razem powinno zadziałać.

OP
OP
D

Dymitry

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Po podłączeniu białego przewodu, oba kable "iskrzą" mocno na drugim styku, nie spodziewałem się aż takiego zwierania na 16V. ;) Znalazłem ułożenie, w którym dwa przewody podczas stykania z drugim zaciskiem przesuwają kolejno rozjazd w obie strony. Teraz nasuwa się pytanie w jakiś sposób podłączyć te dwa przewody do posiadanej przeze mnie klawiatury aby wszystko działało? Mam 2 sztuki takich rozjazdów L i P. Masz może jakiś pomysł?

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
13.584 558 30
Nie mam pomysłu, po prostu wiem. ;) "W" to wspólny przewód (ten na stałe podłączony do jednego zacisku Z). "L" i "P" to przewody do przestawiania zwrotnicy w lewo i w prawo. Ta klawiatura umożliwia sterowanie trzema takimi zwrotnicami. Klawisze da się naciskać - wtedy połączenie jest chwilowe, albo podnieść do pionu - wtedy połączenie jest na stałe. Do przestawiania zwrotnic należy wyłącznie krótko naciskać klawisze, chyba, że zwrotnica ma wyłącznik krańcowy. Inaczej grozi to spaleniem napędu.

pulpit.jpg