• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Roco Z21 - grupowanie lokomotyw

ffox

Administrator
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
3.814 15 0
Dzień dobry koledzy.
Czy komuś udało się z aplikacji Z21 zgrupować dwie lokomotywy do jednego "pociągu"?

Już piszę co chcę osiągnąć.
Mam dwie lokomotywy z identycznymi dekoderami oraz ustawieniami, które różnią się jedynie adresem CV1.
Steruje nimi osobno, lecz chcę je zgrupować, aby po podczepieniu lokomotyw w "jeden pociąg", była możliwość sterowania obiema naraz.
Co prawda w ustawieniach lokomotyw jest możliwość dodania "Pociągu" (Train), ale po próbie dodania lokomotywy do listy wyskakuje napis "Please measure your loco -> Tractionsettings".

r-mik

Pan Chlewik
Reakcje
145 30 0
Dzień dobry koledzy.
Czy komuś udało się z aplikacji Z21 zgrupować dwie lokomotywy do jednego "pociągu"?

Już piszę co chcę osiągnąć.
Mam dwie lokomotywy z identycznymi dekoderami oraz ustawieniami, które różnią się jedynie adresem CV1.
Steruje nimi osobno, lecz chcę je zgrupować, aby po podczepieniu lokomotyw w "jeden pociąg", była możliwość sterowania obiema naraz.
Co prawda w ustawieniach lokomotyw jest możliwość dodania "Pociągu" (Train), ale po próbie dodania lokomotywy do listy wyskakuje napis "Please measure your loco -> Tractionsettings".
W obu dekoderach (o różnych adresach) ustawiasz jazdę wielokrotną, która będzie mniała jeszcze inny adres i to tym adresem sterujesz zestawem.

vqsoft

Znany użytkownik
Reakcje
4 0 0
chodzi o cv19 ? chyba nie jest to standardowa funkcja dekoderów.. tj czy jest ona dostępna w każdym deku ? bo patrze na roco 10884 i nie ma zimo 620 ma..

Grzes

Moderator forum Sterowanie oraz Mikro-producenci.
Zespół forum
Donator forum
BGM
SMK Katowice
Reakcje
644 7 0
chodzi o cv19 ? chyba nie jest to standardowa funkcja dekoderów.. tj czy jest ona dostępna w każdym deku ? bo patrze na roco 10884 i nie ma zimo 620 ma..
Właśnie chodzi o CV19 :)
A to ROCO 10884 to nic innego jak ZIMO MX 630;)

OP
OP
ffox

ffox

Administrator
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
3.814 15 0
Dzięki za odpowiedzi, ale coś mi nie wychodzi.
Po zaprogramowaniu CV19 na adres przykładowo 90, lokomotywy nie jeżdżą na swoich pierwotnych adresach. Mogę zmieniać wyłącznie oświetlenie, ale nie reagują na polecenia jazdy. Na adresie 90 jeżdżą obie na raz.
Jakieś rady?

r-mik

Pan Chlewik
Reakcje
145 30 0
(...)Na adresie 90 jeżdżą obie na raz.
Jakieś rady?
A nie tak miało być?

A co do oświetlenia, to w każdej ustawiasz osobno, bo gdy masz osobno białe i czerwone, to w miejscu sprzęgnięcia loków, światła nie powinny być włączone. Jak byś miał 3 loki to środkowa nigdy nie świeci (takie składy jeżdżą w USA.

OP
OP
ffox

ffox

Administrator
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
3.814 15 0
Tak miało być, ale chciałbym, aby po odczepieniu ich można było każdą jeździć indywidualnie.
Czyli: każdą osobno albo obiema naraz.

karol_mar

Znany użytkownik
Reakcje
69 1 0
Po ustawieniu adresu Consist, dekodery nie będą już reagować na adresy pierwotne. Trzeba by sobie w trybie POM to CV19 ustawiać, albo kasować w zależności od potrzeby.

r-mik

Pan Chlewik
Reakcje
145 30 0
Tak miało być, ale chciałbym, aby po odczepieniu ich można było każdą jeździć indywidualnie.
Czyli: każdą osobno albo obiema naraz.
No to przestaw w trybie PoM cv19.
Weź na logikę:
1. jakby działały w tej sytuacji światła w bardziej rozbudowanej lokomotywie?
2. co jak przypadkiem przejdziesz na sterowanie przez adres "wspólny" gdy loki znajdują się w różnych miejscach na makiecie?

OP
OP
ffox

ffox

Administrator
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
3.814 15 0
1. Światła mogłyby działać, tak jak po skonfigurowaniu CV19.
Czyli zapalam i gaszę jakie chce pod indywidualnym CV.
2. Przypadkiem to można zrobić wiele szkód, ale raczej jestem ostrożny :)

Zaqu

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
11 1 0
Wydaje mi sie ze to co ci wyskakuje z z21 to prośba o kalibrację lokomotywy. A grupowanie odbywa sie na poziomie centralki.

Xsysiek

Nowy użytkownik
Reakcje
1 0 0
CV19 jest dobre jak masz loki, których nie rozłączasz. Natomiast Z21 daje więcej możliwości. W ten sposób można sterować lokomotywami, które mają różne prędkości maksymalne a z21 dopasowuje do tej wolniejszej. Możesz wtedy sterować lokomotywami razem lub każdą z osobna.

Tu masz opisane: