• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

ROCO Z21 czy Multimaus?

MIKI_2000

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Witam,
Zaczynam robić makietę i zastanawiam się jakie sterowanie wybrać.
Planuję kupić zestaw startowy ( a gdzie to się jeszcze okaże :) ) z Roco i nie wiem na co się zdecydować.
Jest jeszcze Piko Smart Control ale jakoś nie przypadł mi do gustu.
Co polecacie?

Reakcje
570 8 0
Też nurtuje mnie to pytanie... Co wybrać? (dioramy połączone w całość, docelowo ok 10m2, kilka lokomotyw, rozjazdy i sterowane cyfrowo maszyny na makiecie typu dźwig).:)

Zaqu

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
11 1 0
Multimouse jest w/g ograniczony jeżeli chcielibyśmy sterować większa ilością taboru i/lub zwrotnic.
Mamy jeden manipulator do wszystkiego. Brak możliwości podłączenia komputera i brak informacji zwrotnej. Ale manipulator jest fizyczny, z pokrętłem co lubię. Rozbudowa to zakup następnego manipulatora - nie taniego bo to on jest centrala sterującą.
Do z21 podłączysz kilka tabletów smartfonów które sie w domu zawsze znajdą. A i makieta poprzez tablet lub PC łatwiej chyba sterować.

Reakcje
570 8 0
Myślałem oZ21, jednak pokrętło ma swoje zalety. Obawiam się sytuacji, ze zamiast patrzeć na makietę, będę oglądał ekran jak w grze komputerowej... A jeśli manipulator, to chyba Roco Multimaus jest u nas standardem?..

przemas22223

Aktywny użytkownik
Reakcje
135 16 3
Jędrek K

Skoro masz jedna mysze multimaus to proponuje zakup drugiej myszy oraz kabel.
tutaj masz namiary:
http://www.modelmania.com.pl/product_info.php?cPath=2131_212_507_863&products_id=9992
Czy taką masz centralkę cyfrową z zestawu:
http://www.modelmania.com.pl/product_info.php?cPath=2131_212_507_863&products_id=9980
A jak potrzebujesz dobrego zasilacza to proponuję:
http://www.modelmania.com.pl/product_info.php?products_id=33232

albo

cały zestaw ( tylko zamów do sobie już teraz) z tej strony:
http://www.swiatmodeli.com/zestaw-sterowania-cyfrowego-p-463.html

A jeśli chodzi o Z21. Proponuję zakup tego sprzętu w wersji z czarna skrzynką.
Dlaczego? Posiada więcej funkcji i sprawia dużo więcej frajdy z zabawy niż ta co jest w zestawach startowych ( wersja z białą skrzynką) jest ograniczona. Czyli dla początkujących.
W przypadku Z21 z czarną skrzynką masz jeszcze to że zapewne widziałeś na Targach hobby zabawę z fredami mam namyśli sterowanie cyfrowe loconet. A właśnie ta centralka jest uniwersalna. Masz w niej do wyboru:
- sterowanie tabletem lub smartfonem;
- sterowanie podłączając mysz multimaus
- sterowanie za pomocą fredów czyli loconet
Tutaj musisz sam zdecydować czego chcesz i czego oczekujesz.
Musisz wziąć pod uwagę jakie są tego koszty.

Zaqu

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
11 1 0
Albo cały zestaw multimouse od kolegi który ogłasza sie na forum za 320.
Zakupy w czesciach tak jak cenowo w ModelMania nie maja sensu.

OP
OP
M

MIKI_2000

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Czyli w sumie jak kto woli ;) Fakt, pokrętło to dobra rzecz ale z drugiej strony trudno sterować np. dwoma składami naraz i jeszcze rozjazdy itp. A jeśli chodzi o z21 to może i lepiej te czarne.

RS11

Znany użytkownik
Reakcje
153 0 0
Do sterowania rozjazdami to najlepszy jest pulpit z przełącznikami, jak ktoś ma do 8-10 rozjazdów to może się bawić w przeskakiwani na ekranie.
Pytanie do bardziej zaawansowanych, czy podłączał ktoś Z21 (duże Z) do komputera i obsługiwał za pomocą programu JMRI? W klubie nikt nie ma i nie mogę przetestować takiego połączenia.

Marcin Kempa

Znany użytkownik
Reakcje
167 1 0
Przecież do z21 można podłączyć też myszkę. Lepiej inwestować w z21, sterować tabletem bądź smartfonem a gdy zaistnieje taka potrzeba to dokupić Multimaus czy nawet Lokmaus.

Reakcje
0 0 0
Moim zdaniem warto mieć oba - czyli Z21 oraz sterownik MultiMaus podłączony do niego.

Z21 jest niezastąpiony, gdy chce się zrobić na kimś wrażenie, ale też zdecydowanie łatwiej kieruje się na nim jednocześnie lokomotywami i zwrotnicami. Szczególnie na dużym tablecie. To że w przypadku zwrotnic można zrobić zdjęcie makiety, ustawić na nim ikonki, a potem tylko dotykać je palcem jest naprawdę super.

Multimaus jest fajny gdy chcemy zrobić coś na szybko. Zdarza mi się puścić lokomotywę tylko po to, żeby "przeczyścić" tory. Wyciąganie w takiej sytuacji tableta (kurde, znowu rozładowany! gdzie jest ładowarka? itd.) jest dość uciążliwe...

KSK 1982

Kustosz Sali Pamięci
Zespół forum
GGM
Reakcje
172 4 0
ostatnio natrafiłem na taki filmik przedstawiający Z21 plus system sterowania ESU i do tego lok z kamerką, jak dla mnie to jest przyszłość:

Michał Szewczyk

Aktywny użytkownik
Reakcje
27 0 0
Dobra to ja też zapytam. Jest możliwość podłączyć centralkę z21 do zwykłej centralki MM? Wiem że dwie centralki można połączyć bo już próbowałem ale czy z21 można? Próbował ktoś może takiej konfiguracji?

Reakcje
1 2 0
Dobra, na razie Multimaus a na wiosne z21 jak wyjdą nowe.
Czyżby jakieś nowe wersje wersje sprzętu? Na forach nic nie ma na ten temat. Obecna wersja Z/z21 jest jak najbardziej nowoczesna i nie zanosi się na coś nowego. A tak na marginesie to do wykorzystania domowego wystarczy jak najbardziej z21 a i finansowo jest korzystnie. Wystarczy tylko kupić zestaw startowy dcc. Inną możliwością to odkupić z aukcji internetowej.

EC45

Znany użytkownik
Reakcje
67 2 10
Czy posiadanie centralki Z21 umożliwi mi sterowanie makietą (lokomotywy, semafory, rozjazdy) za pomocą komputera i programu Gbbkolejka czy potrzebuję w dalszym ciągu interfejsu genli ?

Marcub85

Aktywny użytkownik
Reakcje
301 8 1
Z21 (CZARNY) ma wbudowany port LAN (sieciowy) i podepniesz do tego kartę sieciową komputera, jak zwykły modem/router. Interfrejsu GENLi nie potrzebujesz. Nie korzystam z GBBKolejka, akurat ja mam darmowy Rocrail i działa bez zarzutu. Szukam info o GBB Kolejka połączone z Z21, wogóle jakoś ciężko znaleźć informacje o stosowanych (tu na forum) programach w połączeniu z Z21... Niepopularne jakieś to coś? nie wierzę...