• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Pytanie? Roco multiMAUS ZIMO MS491N

muzzyiagatka

Nowy użytkownik
Reakcje
1 0 0
potrzebuje pomocy
mam Roco multiMAUS z centralką Roco-10761. Kupiłem dekoder ZIMO MS491N.
Od wielu dni staram się zmienić ustawienia dźwięku, np zmianę głośności w CV266, niestety bezskutecznie,
czy mogę prosić o pmoc i radę?
pozdr jacek

Grzes

Moderator forum Sterowanie oraz Mikro-producenci.
Zespół forum
Donator forum
BGM
SMK Katowice
Reakcje
644 7 0
Masz prawdopodobnie stare oprogramowanie w MultiMaus. Zrób upgrade i będziesz mógł programować CV powyżej 255

OP
OP
M

muzzyiagatka

Nowy użytkownik
Reakcje
1 0 0
Masz prawdopodobnie stare oprogramowanie w MultiMaus. Zrób upgrade i będziesz mógł programować CV powyżej 255
Dziękuję, zmieniłem na 1.05 i teraz można programować wyższe CV. Nadal został problem z wejściem w tryb pseudoprogramowania dekoderów Zimo
tak by ustawiać CV300 i wybierać dźwięki, masz może pomysł jak z tym sobie poradzić?

SzymonG

Aktywny użytkownik
Reakcje
151 1 0
Cześć.
Wklejam Ci fragment instrukcji dekodera ZIMO MX640, w której jest opisane co i jak zrobić, żeby uruchomić pseudoprogramowanie.

Zwróć uwagę, że masz tu opisane, czy chcesz zwiększać numer CV, do którego wpisujesz, czy zwiększasz wartość jaką wpisujesz do CV.

"...dekodery Zimo pozwalają ominąć te ograniczenia przy pomocy posiłkowania się CV#7, mówimy o wstępnym programowaniu przy użyciuCV#7
Wpisanie wartości 110 w CV#7 pozwala na dostęp do CV wyższego o 100
Jeżeli aparatura nie pozwala na przykład na dostęp do CV#266 i wpisanie tam wartości 45, możemy to ograniczenie obejść w dwóch krokach.
- w CV#7 wpisujemy 110, a następnie w CV#166 wpisujemy 45, te dwa kroki dekoder odczytuje jako tożsame z wpisem CV#266=45
W przypadku gdyby dostęp do CV#166 też był niemożliwy, możemy wpisem CV#7 = 120 sprawić, że kolejny wpis będzie wpisem do CV o numerze
o 200 wyższym niż normalnie.
Wtedy po tym wpisie CV#7 =120, wystarczy wpisać wartość 45 do CV#66 i efekt będzie taki sam jak przy wpisie CV#366=45.
Wpis do CV#7 wartości podwyższającej #CV kolejnego wpisu działa również dla kolejnych wpisów dopóki nie wyłączymy zasilania lub nie wpiszemy CV#7=0
Jeżeli nie uczynimy jednego z tych kroków mamy ciągły dostęp do CV wyższych o 100 lub 200.
Tak więc kolejny wpis, np. do CV#167 dekoder potraktuje jako wpis do CV#267 (CV#7=110), lub do CV#367 (CV#7=1 20)
Natomiast po wpisie CV#7=0, lub po wyłączeniu zasilania wpis do C#167 będzie już tylko wpisem do CV#167.
System się zachowa inaczej jeżeli do CV#7 wprowadzimy wartości 210 lub 220 – pozwoli to również na podwyższenie odpowiednio o 100 i 200 numeru CV przy kolejnym wprowadzaniu wartości , ale w tym przypadku jedynie wpis CV#7=0 przywraca normalną sytuację, natomiast wyłączenie zasilania nie zmieni sytuacji i w kolejnej sesji działać będzie nadal mechanizm podwyższania #CV.
Tak więc przy tych wartościach (210, 220) wpis do nie podwyższonych CV wymaga uprzedniego wpisu CV# 7=0"

Potem zajrzyj do zasobów i przeglądnij instrukcję dekoderów ZIMO od strony 50 (chyba? Ewentualnie blisko tego ;) )

instrukcja

Tam masz dosyć dużo opisane o wyborze klawiszy, dźwięków i takie tam ;)
Trochę tego jest, ale spokojnie poczytaj i przeanalizuj. Myślę, że dasz sobie z tym radę.
Pozdrawiam. Szymon.

SzymonG

Aktywny użytkownik
Reakcje
151 1 0
Jeszcze coś...
Z instrukcji dla dekoderów MS. Zestawienie poszczególnych CV dla głośności dźwięku.
Znaczy to mniej więcej tyle, że dźwięk wywoływany klawiszem F18 regulujesz CV565.
Wpisanie wartości 0 lub 255 daje pełną głośność. Wpisanie wartości zbliżonej do 1 daje bardzo ciche granie; im bliżej 254, tym głośniej.
To powinno Cię naprowadzić na CV, które chcesz zmienić.

Zestaw CV dla dźwięków.jpg

OP
OP
M

muzzyiagatka

Nowy użytkownik
Reakcje
1 0 0
Cześć.
Wklejam Ci fragment instrukcji dekodera ZIMO MX640, w której jest opisane co i jak zrobić, żeby uruchomić pseudoprogramowanie.

Zwróć uwagę, że masz tu opisane, czy chcesz zwiększać numer CV, do którego wpisujesz, czy zwiększasz wartość jaką wpisujesz do CV.

"...dekodery Zimo pozwalają ominąć te ograniczenia przy pomocy posiłkowania się CV#7, mówimy o wstępnym programowaniu przy użyciuCV#7
Wpisanie wartości 110 w CV#7 pozwala na dostęp do CV wyższego o 100
Jeżeli aparatura nie pozwala na przykład na dostęp do CV#266 i wpisanie tam wartości 45, możemy to ograniczenie obejść w dwóch krokach.
- w CV#7 wpisujemy 110, a następnie w CV#166 wpisujemy 45, te dwa kroki dekoder odczytuje jako tożsame z wpisem CV#266=45
W przypadku gdyby dostęp do CV#166 też był niemożliwy, możemy wpisem CV#7 = 120 sprawić, że kolejny wpis będzie wpisem do CV o numerze
o 200 wyższym niż normalnie.
Wtedy po tym wpisie CV#7 =120, wystarczy wpisać wartość 45 do CV#66 i efekt będzie taki sam jak przy wpisie CV#366=45.
Wpis do CV#7 wartości podwyższającej #CV kolejnego wpisu działa również dla kolejnych wpisów dopóki nie wyłączymy zasilania lub nie wpiszemy CV#7=0
Jeżeli nie uczynimy jednego z tych kroków mamy ciągły dostęp do CV wyższych o 100 lub 200.
Tak więc kolejny wpis, np. do CV#167 dekoder potraktuje jako wpis do CV#267 (CV#7=110), lub do CV#367 (CV#7=1 20)
Natomiast po wpisie CV#7=0, lub po wyłączeniu zasilania wpis do C#167 będzie już tylko wpisem do CV#167.
System się zachowa inaczej jeżeli do CV#7 wprowadzimy wartości 210 lub 220 – pozwoli to również na podwyższenie odpowiednio o 100 i 200 numeru CV przy kolejnym wprowadzaniu wartości , ale w tym przypadku jedynie wpis CV#7=0 przywraca normalną sytuację, natomiast wyłączenie zasilania nie zmieni sytuacji i w kolejnej sesji działać będzie nadal mechanizm podwyższania #CV.
Tak więc przy tych wartościach (210, 220) wpis do nie podwyższonych CV wymaga uprzedniego wpisu CV# 7=0"

Potem zajrzyj do zasobów i przeglądnij instrukcję dekoderów ZIMO od strony 50 (chyba? Ewentualnie blisko tego ;) )

instrukcja

Tam masz dosyć dużo opisane o wyborze klawiszy, dźwięków i takie tam ;)
Trochę tego jest, ale spokojnie poczytaj i przeanalizuj. Myślę, że dasz sobie z tym radę.
Pozdrawiam. Szymon.
Bardzo dziękuję za obszerną odpowiedź. Pierwszą część problemu udało się pokonać. Najpierw zgodnie zz Twoim opisem używałem offsetu 100 lub 200 przypisując do komórki #c7 odpowiednią wartość, następnie zrobiłem upgrade firmwaru w MuliMaus do poziomu 1.05. To rozwiązanie umożliwiło mi dostęp do komórek od 255 w górę. Niestety dalej mam kłopot z pseudoprogramowaniem. Po wpisaniu do #c300 wartości np odpowiadającej za ustawienia losowego generatora nr 8 (108 wartośc cv 300) sprzet nie wchodzi mi w pseudprogramowanie. Już nie wiem gdzie robię błąd. Druga odpowiedz jest taka że sprzęt który posiadam nie umożliwia tego. mam MultiMaus wer 1.05 oraz czarną skrzynkę Roco 10746.

SzymonG

Aktywny użytkownik
Reakcje
151 1 0
Cześć.
Być może dekoder jest zablokowany. Zabezpiecza się tak dekodery przed przypadkowym pomieszaniem w cefałkach. Spróbuj wpisać do CV144 wartość 0. Jeśli dekoder to przyjmie, to powinien pozwolić na modyfikację tych dźwiękowych. Jeśli to nie zadziała, może być, że tylko podłączenie przez programator pozwoli na modyfikację.

OP
OP
M

muzzyiagatka

Nowy użytkownik
Reakcje
1 0 0
Cześć.
Być może dekoder jest zablokowany. Zabezpiecza się tak dekodery przed przypadkowym pomieszaniem w cefałkach. Spróbuj wpisać do CV144 wartość 0. Jeśli dekoder to przyjmie, to powinien pozwolić na modyfikację tych dźwiękowych. Jeśli to nie zadziała, może być, że tylko podłączenie przez programator pozwoli na modyfikację.
Inne CV zmieniam w tym 266 również, czyli raczej jest odblokowany...
czy jest jakaś inna mozliwość ustawienia losowych dzwięków w Zimo MS491?

SzymonG

Aktywny użytkownik
Reakcje
151 1 0
"Wpis do CV#7 wartości podwyższającej #CV kolejnego wpisu działa również dla kolejnych wpisów dopóki nie wyłączymy zasilania lub nie wpiszemy CV#7=0
Natomiast po wpisie CV#7=0, lub po wyłączeniu zasilania wpis do C#167 będzie już tylko wpisem do CV#167".

Najpierw zgodnie zz Twoim opisem używałem offsetu 100 lub 200 przypisując do komórki #c7 odpowiednią wartość, następnie zrobiłem upgrade firmwaru w MuliMaus do poziomu 1.05. To rozwiązanie umożliwiło mi dostęp do komórek od 255 w górę.

Jeżeli mysz po aktualizacji do wersji 1.05 obsługuje wyższe CV, to przy programowaniu CV300 z wcześniej wprowadzonym offsetem (CV7=?) programujesz nie CV300 tylko CV300+offset.
Może tu jest problem? Wróć do CV7=0

Tu jeszcze klawiszologia:

Po zmianie wartości w CV300 klawisze funkcyjne tracą na czas pseudoprogramowania swoje standardowe działanie i przybierają zupełnie inne znaczenie:
F0 – odtwarzanie aktualnie wybranego dźwięku
F1, F2 – przewijanie dźwięków w ramach grupy : poprzedni, następny
F4, F5 - przewijanie grup dźwięków (gwizd ,dzwon, hamowanie itd.) : poprzednia, następna

OP
OP
M

muzzyiagatka

Nowy użytkownik
Reakcje
1 0 0
"Wpis do CV#7 wartości podwyższającej #CV kolejnego wpisu działa również dla kolejnych wpisów dopóki nie wyłączymy zasilania lub nie wpiszemy CV#7=0
Natomiast po wpisie CV#7=0, lub po wyłączeniu zasilania wpis do C#167 będzie już tylko wpisem do CV#167".

Najpierw zgodnie zz Twoim opisem używałem offsetu 100 lub 200 przypisując do komórki #c7 odpowiednią wartość, następnie zrobiłem upgrade firmwaru w MuliMaus do poziomu 1.05. To rozwiązanie umożliwiło mi dostęp do komórek od 255 w górę.

Jeżeli mysz po aktualizacji do wersji 1.05 obsługuje wyższe CV, to przy programowaniu CV300 z wcześniej wprowadzonym offsetem (CV7=?) programujesz nie CV300 tylko CV300+offset.
Może tu jest problem? Wróć do CV7=0

Tu jeszcze klawiszologia:

Po zmianie wartości w CV300 klawisze funkcyjne tracą na czas pseudoprogramowania swoje standardowe działanie i przybierają zupełnie inne znaczenie:
F0 – odtwarzanie aktualnie wybranego dźwięku
F1, F2 – przewijanie dźwięków w ramach grupy : poprzedni, następny
F4, F5 - przewijanie grup dźwięków (gwizd ,dzwon, hamowanie itd.) : poprzednia, następna
własnie dostałem odpowiedz od ZIMO, to nie działa dla dekoderów MS :d

SzymonG

Aktywny użytkownik
Reakcje
151 1 0
No tak, jest lipa, kiedy ma się do dyspozycji starszy sprzęt sterujący. Każdą zmienną wprowadzać osobno, to uciążliwe i jeszcze nie wiadomo, czy "da radę". W instrukcji dekoderów MS na stronie 77 masz podane CV dla poszczególnych "Z". Może tak sobie coś pozmieniasz?

Instrukcja Zimo

Ja używam aplikacji na telefonie. W zestawie startowym kupiłem centralkę z21 i myszkę. Dokupiłem też ruter. Myszki w sumie nie używam . Używam do kombinacji z ustawieniami aplikacji dedykowanych przez producentów i ewentualnie "wklepuję" zmiany "na piechotę"

OP
OP
M

muzzyiagatka

Nowy użytkownik
Reakcje
1 0 0
No tak, jest lipa, kiedy ma się do dyspozycji starszy sprzęt sterujący. Każdą zmienną wprowadzać osobno, to uciążliwe i jeszcze nie wiadomo, czy "da radę". W instrukcji dekoderów MS na stronie 77 masz podane CV dla poszczególnych "Z". Może tak sobie coś pozmieniasz?

Instrukcja Zimo

Ja używam aplikacji na telefonie. W zestawie startowym kupiłem centralkę z21 i myszkę. Dokupiłem też ruter. Myszki w sumie nie używam . Używam do kombinacji z ustawieniami aplikacji dedykowanych przez producentów i ewentualnie "wklepuję" zmiany "na piechotę"
dziękuję za pomoc, może jescze mi podpowiesz jakie jest nr dzwieków? to znaczy jaką wartość moge wpisac do np CV 765? jakolo losowy dzwiek z generatora nr 8?

SzymonG

Aktywny użytkownik
Reakcje
151 1 0
Tego nie wiem. Nawet nie wiem jaki projekt dźwiękowy masz tam wgrany. Parowóz, diesel, elektryczny? W jakiej lokomotywie siedzi dekoder. Możesz wpisywać wartości od 1 do... braku reakcji. Wartość 1 powinna przypisać pierwszy dźwięk zapisany w dekoderze. Wartość 2 - kolejny. I tak do skończenia listy dźwięków. Możesz sobie zapisać po każdej próbie co słyszysz i potem dobrać właściwy dźwięk. W CV 766 określasz głośność odtwarzania tego, co ustawisz pod CV 765.
Jeszcze inne cefałki określają kiedy ma zacząć grać, jak długo, czy odegrać raz czy zapętlić dźwięk... Jest tego sporo. Można się zgubić. Ale zawsze można zresetować dekoder do wartości fabrycznych CV8 = 8
Poza tym, można pogadać na forum. Czasem się ktoś odezwie, pomoże...

melonowy

Znany użytkownik
Reakcje
2.264 48 1
@muzzyiagatka
Pobierz sobie program ZIMO ZCS.
TU LINK do pobrania programu ZCS

Pobierz sobie ze strony ZIMO projekt dźwiękowy, który masz w dekoderze.
TU LINK
(Jaka to lokomotywa jest i skąd masz wgrane dźwięki?)

Po pobraniu kliknij w niego 2x i otworzy się on w programie ZCS.
Przejżyj co, gdzie jest. Sample też znajdziesz.
Najechanie kursorem na pola i suwaki wyświetla podpowiedzi.
Tam możesz modyfikować różne rzeczy. Po wprowadzeniu przez Ciebie zmian zostają one zaznaczone czerwoną kropką i kolorem w tabeli.
Przykład CV 765 (Z8) na zrzutach ekranu (nazwy wpisanych sampli nazwane są przeze mnie).
Wówczas wprowadzasz multiMAUS'em te zmienione cefałki do dekodera i sprawdzasz rezultat.
Warto zapisać oryginalny plik i następnie zapisywać wszystkie pliki z wprowadzanymi zmianami.
Można później porównać i łatwiej korygować wprowadzanie dalszych zmian.
Na koniec wszystkiego wprowadzamy do CV144 dekodera wartość 88. Dekoder da nam znać dźwiękiem, że przyjął polecenie.
Zablokuje to dekoder przed przypadkowymi, niechcianymi zmianami.
W razie pytań pisz.

zcs zrzut.jpg zcs zrzut1.jpg zcs zrzut3.jpg

Pseudoprogramowanie teraz już nie ma sensu, bo wpisujesz wartości do odpowiednich komórek CV i już.
Było to kiedyś po to, aby móc programować wyższe CV multiMAUS'em, który to nie miał jeszcze możliwości programowania wszystkich CV.
Teraz ma, więc zapomnij o pseudoprogramowaniu.

Ostatnio edytowane:
OP
OP
M

muzzyiagatka

Nowy użytkownik
Reakcje
1 0 0
Tego nie wiem. Nawet nie wiem jaki projekt dźwiękowy masz tam wgrany. Parowóz, diesel, elektryczny? W jakiej lokomotywie siedzi dekoder. Możesz wpisywać wartości od 1 do... braku reakcji. Wartość 1 powinna przypisać pierwszy dźwięk zapisany w dekoderze. Wartość 2 - kolejny. I tak do skończenia listy dźwięków. Możesz sobie zapisać po każdej próbie co słyszysz i potem dobrać właściwy dźwięk. W CV 766 określasz głośność odtwarzania tego, co ustawisz pod CV 765.
Jeszcze inne cefałki określają kiedy ma zacząć grać, jak długo, czy odegrać raz czy zapętlić dźwięk... Jest tego sporo. Można się zgubić. Ale zawsze można zresetować dekoder do wartości fabrycznych CV8 = 8
Poza tym, można pogadać na forum. Czasem się ktoś odezwie, pomoże...
bardzo dziękuje za podpowiedzi, potestuje w weeken i dam znać czy sie udało

OP
OP
M

muzzyiagatka

Nowy użytkownik
Reakcje
1 0 0
@muzzyiagatka
Pobierz sobie program ZIMO ZCS.
TU LINK do pobrania programu ZCS

Pobierz sobie ze strony ZIMO projekt dźwiękowy, który masz w dekoderze.
TU LINK
(Jaka to lokomotywa jest i skąd masz wgrane dźwięki?)

Po pobraniu kliknij w niego 2x i otworzy się on w programie ZCS.
Przejżyj co, gdzie jest. Sample też znajdziesz.
Najechanie kursorem na pola i suwaki wyświetla podpowiedzi.
Tam możesz modyfikować różne rzeczy. Po wprowadzeniu przez Ciebie zmian zostają one zaznaczone czerwoną kropką i kolorem w tabeli.
Przykład CV 765 (Z8) na zrzutach ekranu (nazwy wpisanych sampli nazwane są przeze mnie).
Wówczas wprowadzasz multiMAUS'em te zmienione cefałki do dekodera i sprawdzasz rezultat.
Warto zapisać oryginalny plik i następnie zapisywać wszystkie pliki z wprowadzanymi zmianami.
Można później porównać i łatwiej korygować wprowadzanie dalszych zmian.
Na koniec wszystkiego wprowadzamy do CV144 dekodera wartość 88. Dekoder da nam znać dźwiękiem, że przyjął polecenie.
Zablokuje to dekoder przed przypadkowymi, niechcianymi zmianami.
W razie pytań pisz.

Zobacz załącznik 1114319 Zobacz załącznik 1114320 Zobacz załącznik 1114321

Pseudoprogramowanie teraz już nie ma sensu, bo wpisujesz wartości do odpowiednich komórek CV i już.
Było to kiedyś po to, aby móc programować wyższe CV multiMAUS'em, który to nie miał jeszcze możliwości programowania wszystkich CV.
Teraz ma, więc zapomnij o pseudoprogramowaniu.
bardzo dziękuje za podpowiedzi, potestuje w weeken i dam znać czy sie udało, fajnie że są ludzie chętni do pomocy

melonowy

Znany użytkownik
Reakcje
2.264 48 1
Do weekendu jeszcze daleko...:p
A jaka to seria lokomotywy jest i skąd masz dźwięki? Pytałem już o to.
Podaj jaki plan dźwiękowy masz w dekoderze i jaki dźwięk chcesz mieć przypisany do losowego generatora Z8.
Co jaki czas ma się włączać i czy tylko na postoju, tylko podczas jazdy, czy w obu przypadkach.

Ostatnio edytowane:
OP
OP
M

muzzyiagatka

Nowy użytkownik
Reakcje
1 0 0
Do weekendu jeszcze daleko...:p
A jaka to seria lokomotywy jest i skąd masz dźwięki? Pytałem już o to.
Podaj jaki plan dźwiękowy masz w dekoderze i jaki dźwięk chcesz mieć przypisany do losowego generatora Z8.
Co jaki czas ma się włączać i czy tylko na postoju, tylko podczas jazdy, czy w obu przypadkach.
lokomotywa nohan tillig 02536 z modelmanii wgrane dźwięki nohab
dopiero zaczynam przygodę z dźwiękiem w kolejce i staram się nauczyć jak mogę to zmieniać

OP
OP
M

muzzyiagatka

Nowy użytkownik
Reakcje
1 0 0
dopiero zaczynam przygodę z dźwiękiem w kolejce i staram się nauczyć jak mogę to zmieniać
np staram sie zrobić by jadąc do przodu dawała sługi sygnał co jakiś czas a ruszając do tyłu np krótki sygnał puściła