• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Pytanie? [Roco, 74019] Zestaw Donnerów

Kamilb

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
1.441 39 7
Chcę dorobić oświetlenie do zestawu Donnerów wydanych przez Roco - jakiego rodzaju oświetlenie było stosowane w tych wagonach (pod kątem barwy światła) - żarowe?

garou

Znany użytkownik
Reakcje
5.012 447 99
Chcę dorobić oświetlenie do zestawu Donnerów wydanych przez Roco - jakiego rodzaju oświetlenie było stosowane w tych wagonach (pod kątem barwy światła) - żarowe?
No raczej. Wagony te pamiętają dawne czasy kiedy chyba jeszcze świetlówek nie było. Moim zdaniem barwa żółta była by odpowiednia jak standardowych żarówkach bo nie sądzę aby ktoś to modernizował w latach 70-tych i przerabiał pod tym kątem. Ale może się mylę....
Na mój gust żółta barwa światła /żarówkowa/ by bardziej pasowała do tych przedwojennych konstrukcji niż biała. kojarzona z najnowszym taborem i lampami LED.

dgajus

Moderator Grupy SKMK
SKMK
Reakcje
3.785 42 1
Podepnę się do pytania, ale w nieco innej kwestii. Czy Roco nie popełniło błędu malując dachy całego setu tych wagonów w kolorze zielonym? Czy nie powinny być one szare tak jak w poprzednich wypustach np. Roco 64295?

Flotoma

Znany użytkownik
Reakcje
6.447 5 0
Podepnę się do pytania, ale w nieco innej kwestii. Czy Roco nie popełniło błędu malując dachy całego setu tych wagonów w kolorze zielonym? Czy nie powinny być one szare tak jak w poprzednich wypustach np. Roco 64295?
Z kolorami dachów wszystko jest w porządku. Tego rodzaju malowanie dachów wagonów pasażerskich podobnych typów występowało na PKP już w epoce IVa.

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 1
Tabor 5
Tabor 16
Tabor 29
Tabor 17