• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Roco 62463

Jaro

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
Mam pytanie.Nie wie ktoś jak zdobyć ten model?
http://www.eurorailhobbies.com/erh_detail.asp?MN=4&CA=2&SC=All&NA=5&stock=R-62463
Bardzo mi się podoba i chciałem go nabyć za jakieś 2 tygodnie w wersji z dekoderem dźwięku.
Produkt był podobno nowością 2009 r i najwyraźniej nie ma go już w sprzedaży.Czy ktoś wie,czy jakiś sklep polski ma go w ofercie,do dwóch wysłałem nawet zapytania,od jednego mam odpowiedź,że Roco już/na razie ich nie produkuje,cosik to dziwne,bo jak można model będący nowym w ofercie szybko przestać robić,od drugiego nie mam odpowiedzi.Zapytałbym ich (Roco) sam,ale z językami u mnie ciężko,sklepu nie mam,mogliby mnie olać nawet.A może ktoś z forum myślał o identycznej i sprawdzał?

OP
OP
J

Jaro

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
No i mam problem.Bo model jest sliczny,ale na zdjęciach wygląda ładniej bo jest jaśniejszy
http://www.techno-hobby.pl/R62462+Elektrowz+serii+20+SNCB+Ep4_p8402.html
Z ciemnozielonym wygląda ciut gorzej.
Pytałem,bo wpadłem na takiego pomysła,jak Ferdek Kiepski mówił.
Postanowiłem mieć po jednym loku.Jeden diesel ciagnący skład towarowy.
Jeden elektryczny ciagnący skład osobowy
Jeden BR 218 z zestawu startowego ciagnący wagony Roco Clean.(jako serwisowy)
W Multimausie tak nawet zapisane
-Diesel
-Electric
-Service(całe napisy nie wejdą ,ale co tam)
Oprócz serwisowego oba loki miały być ładne(nie tandeta) i- w miarę możności z wbudowanym dekoderem dźwiękowym.
Z serwisowym poszło łatwo.Z dieslem tez nie było trudności.Ludmiła to dośc ładny model,silny i dosyć wypasiony,z dekoderem dźwiekowym dostałem za 800 złotych.
Niestety z elektrycznym zaczęły się schody.Elektrycznie nie sa bowiem ładne.99% mi sie nie podoba.W zasadzie podobała mi sie ta o którą pytałem na początku.
Podoba mi sie też Re 460.
I-od biedy-Taurus np. taki
http://www.lokland.pl/index.php?pro...44&PHPSESSID=386acb963838a5e8d0623fc98fd45f7d
http://www.youtube.com/watch?v=Y7Au5bxNVlw
Nie jestem maniakiem realizmu ,który mając elektrowóz PKP musi miec koniecznie odpowiednie wagony.Zależało mi jednak na ładnym modelu.
Ten Serie 20 spełniał wymagania,ładny(na zdjęciu),zapewne silny,bo to spory model,wybajerowany(mam słabość do np.automatycznie podnoszonych pantografów itp.) i - co ważne z wbudowanym dekoderem dźwiękowym.Niestety,nie tani,ale byłem w stanie tę kwotę znieść.Niestety problem polega na tym,ze mało lokomotyw spełnia te warunki.
Np. ta:
http://www.modelmania.com.pl/product_info.php?cPath=17_23_368&products_id=27857
Z filmów widziałem,że ma w zasadzie wszystko,nawet do podnoszonych pantografów jest przyporządkowany dźwiek zetkniecia tegoż z trakcją.
Ale wygląd ma jakiś niewydarzony.A u reszty zawsze czegoś brak.Albo dźwięku nie mają,albo dekodera cyfrowego(pisze,że jest gniazdo dekodera czyli prawdopodobnie trzeba sobie samemu założyć).Na kupno mam zasadniczo ze 3 tygodnie czasu,ale juz się wkurzyłem,bo nie mam czego wybrać.Jak trafiłem na tę Serie 20 myślałem,że modlitwy zostały wysłuchane.Teraz sie okazuje,że prawdopodobnie Roco na jakis czas przynajmniej zaprzestało produkcji modelu.Na obcych serwisach nie kupie,bo nie lubię (nawet na Allegro nie mam konta).Języków uczyłem sie ,ale tak dawno temu,ze nie wiem czy po ichniemu bym sobie pogadał.W Polsce przekopałem już dzisiaj chyba oferty wszystkich sklepów od Model-Manii zaczynając na Parowoziku kończąc.Wszędzie bryndza.Jak ma wygląd,to dźwięku brak.Wiem,ze zostane zapewne wyśmiany za wybrzydzanie,bo zamiast brać co popadnie,to kwękam.Ale strasznie nie chce mi sie brać czegoś co mi nie podchodzi.chyba,że zostanę ewidentnie zmuszony okolicznościami.
I co tu robić?A może jednak źle patrzyłem.Zatem ostatnie pytanie.Czy widzieliscie w polskich sklepach internetowych modele,które wam sie podobają,które macie,a które choć w wiekszości spełniały by warunki?? (Wygląd to kwestia gustu,ale dekoder dźwiekowy na przykład).Jaka elektryczną lokomotywę byscie kupili,albo macie i polecacie? Sorki,że tak rozwlekłem temat,ale sie załamałem.Tragizm,żeby modelu nie szło wybrać (zasadniczo dysponuje kwotą 1400-1500 złotych na to).
Spróbuję chyba najpierw dostać tę 20-tkę,ale nie wiem czy jakis sklep w Polsce je w ogóle ma na magazynie,bo to drogi model,a nikt nie lubi zamrażać kasy,nie wiedząc czy mu towar zejdzie,a jak nie to może spróbować dostać RE 460(sa dostępne w Polsce ale bez dźwięku).
Mam dość.Żeby nie szło kupić modelu,który połowa sklepów ma wpisane w ofercie.
ciekawe jaki silnik teraz do niej montują? mam starszą wersję i jest to bardzo silny model
Było zaznaczone jako nowość 2009 jesli dobrze pamiętam,więc silnik to pewnie jakiś 5-cio polowy z bajerami,kołem zamachowym albo coś w tym stylu.

OP
OP
J

Jaro

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
miałęm na myśli to czy zmienili wewnętrzną konstrukcję i wpakowali tanią chińszczyznę
Masz ten model? Nie masz przypadkiem jakiegoś filmu na YouTube z nim??
Nigdzie nia ma filmu z tym modelem,a chciałem go sobie w akcji obejrzeć,najlepiej z efektami dźwiękowymi.
tylko trzeba sobie go uzbroić w dekoder
No właśnie.Gotowców jest mało.Gotowców w sensie z dekoderem i z dźwiękiem.Zazwyczaj to sobie sam kup dekoder i sam sobie dołóż dźwięk.A ja wolałbym wszystko już "pod klucz".
Na Techno-Hobby mają ten o jaki mi chodzi.Ale za 800 łotych tzn. bez dźwięku.Skrobnąłem już do nich czy skombinowali by z dźwiękiem.Ciekawe co napisza,pewnie,że nie mają na magazynie,a Roco też nie ma.Dziwne skoro schodzi.
Jakoś Ludmiłę to potrafi i Roco i Brawa "pod klucz" zrobić,nawet z bajerami typu pracujące wentylatory na dachu.A w elektrykach bryndza.Sam sobie składaj,a jak znajdziesz wreszcie "pod klucz" to go kupić nie idzie.Szlag mnie trafi chyba.

OP
OP
J

Jaro

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
Super-jeszcze sie tylko nauczę niemieckiego albo angielskiego,żeby go zapytać czy model jest na składzie(ale facet chyba nie wystawiałby czegoś czego nie ma,ale po doświadczeniu z naszymi sklepami,wolę dmuchać na zimne),i przebrnę przez zamówienie.
To będzie droga przez mękę (tyle,że mam konto w PKO BP i mogę chyba z konta wprost w euro wpłacić to byłoby łatwiej).
Dzięki.

qwertas

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
2.056 57 2
Jaro, nie kupuj tego na ebayu pod podanym linkiem!!!
Ten sprzedawca to znany, sprawdzony i polecany sklep http://www.schmidt-wissen.de i w tym sklepie ten lok jest jeszcze taniej.
Sprzedawce mozesz sprawdzic po adresie mailowym, ktory jest w tresci aukcji.
W sklepie internetowym ta sama lokomotywa kosztuje 199 Euro. O ile dobrze pamietam przesylka z tego sklepu kosztowala mnie 17 Euro - czyli standardowa cena za ubezpieczona paczke DHL (Poczta Niemiecka). Zaplacic mozna przelewem albo zadzwonic i podac numer karty kredytowej.

http://87.139.52.22/WebEdition/htm/watc ... 01%2062463

Troche odwagi i ten piekny lok bedzie Twoj!!!
Jak bedziesz miec pytania to pisz na priv - ja czekam wlasnie na dostawe z innego sklepu, tam ten lok jest drozszy, ale sa pewne mozliwosci :)

CoCu

Znany użytkownik
Reakcje
2.007 127 22
Jaro, ja nie znam niemieckiego a już nie raz kupowałem na eBay od niemców. Kupowałem także na aukcjach włoskich, francuskich czy amerykańskich. Kiedyś dokonywałem zakupów w sklepach modelarskich we Włoszech i w Danii. Czasem wystarczy tylko podstawa angielskiego. Zaś na aukcjach jest bardzo prosto, bo jak sprzedający przyjmuje płatności poprzez PayPal, to nie raz w moment po wygraniu można przesłać tym systemem pieniądze. Wszystko się odbywa ekspresowo i bez gadania. To naprawdę proste. I bezpieczne.

A co do wspomnianych "Ludmił", to mylisz się, że mają obracane wentylatory. W Roco się nie obracają wcale, zaś w Brawie niby tak, ale tylko po dmuchnięciu. Same napędu żadnego nie mają, więc jak dla mnie to i tak żadna sensacja.

OP
OP
J

Jaro

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
W Roco się nie obracają wcale
To wiem,bo sam mam Roco(staram sie w miarę możliwości trzymać jednego producenta)
zaś w Brawie niby tak, ale tylko po dmuchnięciu. Same napędu żadnego nie mają,
A tego to nie wiedziałem :shock:
Myślałem,że są napędzane,żaden sprzedawca nie chwalił sie że nie tylko pisali ,że obrotowe.Nawet sie dziwiłem,że z takim bajerem a kosztuje tyle samo co mój i myślałem,że przepłaciłem,a tu tak sprawa wygląda.

OP
OP
J

Jaro

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
Właśnie wysmażyłem pytanie do tych Niemców (Schmidt-Wissen).
Z moim angielskim to będzie pewnie tragicznie sie czytało przez nich,ale moze skapują i odpiszą.Próbowałem zamówić,kliknąłem na ikonke wózka,potem na prawa ikonkę-wyskoczyło pole adresowe do wypełnienia.Męczę sie z tym w tej chwili,bo niemieckiego nie kumam kompletnie.Co prawda wiele się domyślam,część kojarze po układzie okienka,ale reszta.... Jakieś UID numer,anrede ,zu handen,PLZ to chyba kod pocztowy,nie kumam o co biega z "Ich bin bereits Kunde" do zakreślenia (a pod spodem "Meine Kontonummer").Zaraz dostanę piany.Jak mi sie to uda zakupić to będzie cud.Chyba poszukam kogoś w rodzinie ze znajomościa szwabskiego.
I mam tylko kartę płatniczą,nie mam kredytowej,więc muszę im płacić przelewami.Cholerny świat,ile sie musze namęczyc,żeby dostać to co chcę.A swoja drogą,różnica cenowa kolosalna.W Polsce są drogie jak cholera.

S10.1

Nowy użytkownik
Reakcje
16 0 0
możesz jeszcze sprawdzić tu (cena 175 EUR, kod i zdjęcie się zgadzają ale podpytał bym się czy to na pewno ten model):

http://www.modelleisenbahn.com/shop/b.php?a=62463&h=86

kupuję w tym sklepie od kilku lat, żadnych wpadek
przesyłka: ok. 13 EUR (DHL)

i jeszcze małe info do eBaya: chociaż na stronie PayPal jest tekst "Bezpłatne dodawanie środków do konta PayPal ze swojego rachunku bankowego (dostępne wkrótce)." - to już dawno działa. Kolega nie ma karty kredytowej, ma konto PayPal i zasila ja normalnie przelewami za zeta. Przelew jest na Danske Bank o/Polska, więc płacisz jak za zwykły eliksir (0-2 zł w zależności od banku).

I podobnie jak przy PayPalu przez kartę , opłatę za transakcję ponosi ... sprzedający, ale ma to wliczone w działalność skoro daje taki sposób płatności. No a przelew zagraniczny to 30 zeta ekstra...

OP
OP
J

Jaro

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
Część przebrnąłem.Ale stoje na takiej opcji "Zahlungsart"
Mam takie mozliwości:
"Rechnung bzw Vorausrechnung","Nachnahme" i "Kreditkarte"
a pod nimi
-Teillieferung
-Teillieferung ab Lieferwert EUR 179
-Komplettlieferung
-Abholung

Co mam wybrać,żebym mógł zapłacić przelewem z konta i żeby mi podało dane do przelewu? (numer konta itd.)?

qwertas

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
2.056 57 2
"Rechnung bzw Vorausrechnung","Nachnahme" i "Kreditkarte"

Jezeli placisz przelewem to wybierz wlasnie to - "Vorausrechnung" lopatologicznie znaczy, ze po zamowieniu otrzymasz rachunek/fakture z danymi do przelewu (zapewne majlem, choc zdazalo sie ze przychodzil poczta;). Po dokonaniu wplaty - i po tym jak ona zostanie zarejestrowana przez sprzedawce model zostanie wyslany.
Powodzenia!

OP
OP
J

Jaro

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
Chyba zamówiłem.
Dostałem w odpowiedzi to:
Bestellinfo
Vielen Dank für Ihre Bestellung !
Wir bemühen uns, möglichst schnell Ihre Bestellung zu bearbeiten.
Bei Fragen wenden Sie sich mit folgenden Informationen an unseren Kundendienst:
a poniżej to:
Ihre Kontonummer: (5 cyfr i litera na początku)
Rechnungskontonummer: (5 cyfr)
Ihre Bestellnummer:litera na początku i dwie cyfry
To są dane do przelewu?

To jedyne co mam-maila nigdzie podać nie kazało,nie doliczyło też kosztów dostawy,podało tylko 199,99 Euro.Wychodzi na to,ze muszę ze 20 euro samemu dodac do tego i taką sume wysłać?
Na swojej stronie PKO BP mam rubryki:
Kod banku odbiorcy BIC lub SWIFT
Numer rachunku odbiorcy z kodem IBAN lub ISO
Tytuł przelewu
I co ja mam wpisać cholera.Coś mało liter jak na IBAN
I po co ja sie pchałem,teraz zamówiłem,nie mam jak zapłacić,i mi jescze jakies procenty dowalą,albo co.