• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

H0 [Roco 6200157] Zestaw dwóch wagonów Bmz235 ČD

crashpaweltime

Nowy użytkownik
Reakcje
2 0 0
Nie widziałem żadnej wzmianki o tych wagonach, a uważam, że są dość ciekawą opcją "ekonomiczną" na poszerzenie kolekcji - a zatem:

Producent: Roco
Nr katalogowy: 6200157 (Set-Eurofima Najbrt-Design)
Nr inwentarzowe:
1)
CZ-ČD 61 54 21-91 703-5 Bmz235
2) CZ-ČD 61 54 21-91 712-6 Bmz235
Zakład/stacja macierzysta: 1) OCÚ Střed - dom. st. Praha, 2) OCÚ Západ - dom. st. Plzeň
Naprawa rewizyjna: 1) PL | 04.01.19, 2) PL | 02.02.19
Ilość osi: 4
Długość: 303mm (1:87)

Wagony zapakowane w typowe plastikowe pudełka Roco, złączone w zestaw przeźroczystym opakowaniem (analogicznie jak w innych zestawach firmy), zajmują mało miejsca na półce. W zestawie do samodzielnego montażu poręcze, części do waloryzacji wózków i prawdopodobnie częściowo podwozia (nie są zamontowane na zdjęciach), sprzęgi zamontowane domyślnie krótkie Roco, dołączone oczkowe (w moich wagonach wymieniłem z jednej strony).

Obydwa wagony są wizualnie identyczne, nie różnią się niczym oprócz numerów, przydziałów i dat rewizji.

Zalety:
- niska cena jak za nowy, pełnowymiarowy model - w okolicach 250-270zł za jeden wagon, swoje kupiłem za 245/w. Porównywalne produkty PIKO (przynajmniej w polskiej dystrybucji, na Lippe pomijając wysyłkę nie ma tragedii) i używane ACME są zdecydowanie droższe
- niskie opory toczenia, bardzo dobry bieg wagonów, wózki obracają się bez ograniczeń
- trójkolorowe wnętrze
- estetyczne wykonanie modelu, bez skaz malowania

Wady:
- przede wszystkim nieprawidłowe drzwi! Model jest najprawdopodobniej na bazie formy z ep. V, posiada pierwotne drzwi z szerokimi szybami, zamiast późniejszych, prawidłowych - z wąskimi. W ČD takie drzwi mają tylko wagony Bmz234, które mają w pełni otwierane okna.
- przejrzystość niektórych napisów mogłaby być lepsza, ale nie odbiega zbytnio od jakości innych producentów (wszystko jest czytelne)
- problemy z kontrolą jakości - obydwa wagony przyjechały do mnie z niezatrzaśniętymi pudłami! Zajęło mi chwilę, aby zorientować się, że coś jest nie tak, ale po sprawdzeniu zdjęć wszystko stało się jasne:) Wystarczyło delikatnie wcisnąć pudło do środka, ale i tak nie jest to coś, co powinno się zdarzyć
- sporo dwuwymiarowych detali na pudle (chociaż są one całkiem estetycznie dorysowane)

Ja z zakupu jestem zadowolony - wagony te dopełniają całkiem ładnie składy międzynarodowe jadące do Czech, np. IC "Silesia" i całkiem ładnie prezentują się w połączeniu z modelami ACME:)

D71_1276 (Niestandardowe).JPG D71_1277 (Niestandardowe).JPG D71_1278 (Niestandardowe).JPG
D71_1291 (Niestandardowe).JPG D71_1290 (Niestandardowe).JPG D71_1289 (Niestandardowe).JPG
D71_1285 (Niestandardowe).JPG D71_1293 (Niestandardowe).JPG