• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

ROCO 51154, ZESTAW STARTOWY KOLEJKI

Manjak1987

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Cześć,
Jakiś czas temu od żony dostałem zestaw startowy Roco 51154.
Chciałbym dokupić do niego zestaw torów, i nie bardzo wiem jaki wybrać. Czy mógłby mi coś polecić? najlepiej używany, nie chciał bym od razu na głęboką wodę się rzucać.
Przeglądałem aukcje i prawdę mówiąc boje się, że jak coś sam kupie to nie będzie działać;)
budżet to tak 200-300zł

Pozdrawiam

OP
OP
M

Manjak1987

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
A z czystej ciekawości, te tory które podałem nei będa działały bo się nie połącza, czy jest różnica w podawaniu napięcia? I czy kolejka by normalnie działała na innych typach torów?

mafo

Moderator Forum Samochodowego
Zespół forum
Reakcje
25.416 387 20
A z czystej ciekawości, te tory które podałem nei będa działały bo się nie połącza, czy jest różnica w podawaniu napięcia? I czy kolejka by normalnie działała na innych typach torów?
Powiedz kolego, czy przyglądałeś się w ogóle jak wyglądają tory, które Ty masz w swoim zestawie startowym i porównywałeś z torami z podlinkowanej aukcji? Czy widzisz jakąś różnicę?
Jeżeli w Twoim zestawie są tory na plastikowej podsypce, a w aukcji są tory bez takiej podsypki to znaczy, że jak połączysz je ze sobą, to w miejscu połączenia tor bez podsypki będzie w powietrzu, bo nie ma tej podsypki. No i teraz jak wjedzie na takie połączenie lokomotywa, która waży ileś tam gramów to pomyśl co się może stać i czy takie połączenie będzie stabilne.
Uff... mam nadzieję, że załapałeś o co chodzi w różnych rodzajach torów.

Marqus

Moderator Poznańskiego Klubu Modelarzy Kolejowych
PKMK
Reakcje
447 8 0
Jeżeli w Twoim zestawie są tory na plastikowej podsypce, a w aukcji są tory bez takiej podsypki to znaczy, że jak połączysz je ze sobą, to w miejscu połączenia tor bez podsypki będzie w powietrzu, bo nie ma tej podsypki. No i teraz jak wjedzie na takie połączenie lokomotywa, która waży ileś tam gramów to pomyśl co się może stać i czy takie połączenie będzie stabilne.
To jest jedno.
A druga sprawa, że GeoLine różni się sposobem łączenia z RcoLine. Do tego jest tor przejściowy Roco 61120.
czy kolejka by normalnie działała na innych typach torów?
Będzie działać na dowolnych torach różnych producentów, np. Piko A-Gleis, Tillig Elite itp. pod warunkiem zastosowania odpowiednich torów przejściowych lub złączek, oprócz systemu Marklin'a.
Różni producenci stosują różne wysokości i szerokość toru.

OP
OP
M

Manjak1987

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
w miejscu połączenia tor bez podsypki będzie w powietrzu, bo nie ma tej podsypki. No i teraz jak wjedzie na takie połączenie lokomotywa, która waży ileś tam gramów to pomyśl co się może stać i czy takie połączenie będzie stabilne.
Oczywiście widzę te różnice, jednak samo połączenie i utrzymanie ciężaru nie jest problemem w miejscu przejścia jeżeli samemu zrobi się odpowiednie usztywnienie konstrukcji, coś tam samemu jeszcze umiem zrobić ;)

GeoLine różni się sposobem łączenia z RcoLine. Do tego jest tor przejściowy Roco 61120.
Bardzo dziękuję za ten Link, czy dobrze mi się wydaje że torowiska RocoLine jest tańszy?

Będzie działać na dowolnych torach różnych producentów, np. Piko A-Gleis, Tillig Elite itp. pod warunkiem zastosowania odpowiednich torów przejściowych lub złączek, oprócz systemu Marklin'a.
Różni producenci stosują różne wysokości i szerokość toru.
Dziękuję bardzo za pomoc, postaram się już we własnym zakresie wybadać co i jak;)

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Dla początkujących 21
Dla początkujących 26
Dla początkujących 2
Dla początkujących 3
Dla początkujących 5