• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny ROBO - modele wagonów typu Y/B-70 Bautzen

Remaj12

Znany użytkownik
Reakcje
5.934 176 19
Z ruchu to już chyba wszystkie wycofane, bo ostatnio widziałem na żywo bautzena kilka lat temu.
Kto by pomyślał, że tak szybko zakończy się ich eksploatacja, a jeszcze nie tak dawno potrafiły stanowić nawet ponad połowę wagonów w składzie pociągu...

- źródło: zbiory własne
- autor: Remigiusz Majewski "Remaj12"
- opis: 28 września 2013 roku - stacja Toruń Główny - przez wschodnią głowicę stacji przejeżdża EP07-1005 prowadząc pociąg TLK 54110/1 RAWA relacji Bydgoszcz Główna - Katowice

DSC_0371_podpis_m.jpg

M-G

Znany użytkownik
Reakcje
677 35 1
Tak mi się zamarzyły te sypialne Göerlitze 81 z czarnym pasem i osłonami podwozia co ich kilka jeździ w taborze... Od tych Y/B już całkiem niedaleko do nich.

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
15.120 656 30
Tak mi się zamarzyły te sypialne Göerlitze 81 z czarnym pasem i osłonami podwozia co ich kilka jeździ w taborze... Od tych Y/B już całkiem niedaleko do nich.
Görlitze - gdy używamy "ö", to "e" już nie jest potrzebne: albo "ö" albo "oe". A od zwykłych przedziałowych wagonów do wagonów sypialnych, w dodatku po dość gruntownej modernizacji, jest jednak bardzo daleko. Z grubsza zgadza się tylko ogólna bryła, ale już wielkość i rozmieszczenie okien jest zupełnie inne, nie mówiąc o zmianach wprowadzonych przy modernizacji.